Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 


Broj posjeta:
1590388
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Odjel za računarstvo

Područje rada odjela za računarstvo obuhvaća sve aspekte teorije, oblikovanja, prakse i primjene metoda i sustava vezanih uz računarstvo i obradu informacija. Djelovanje odjela usmjereno je na znanstvenu, stručnu, obrazovnu i društvenu komponentu. Kroz razmjenu tehničkih informacija i znanstvenih spoznaja, odjel teži unaprijeđenju struke i održavanju visoko profesionalnog položaja među članovima. S druge strane, kroz organizaciju znanstvenih i stručnih predavanja i rasprava te izdavanje tehničkih časopisa, promiče se višedisciplinarna suradnja s drugim strukama i otvorenom društvenom zajednicom.


Objavljeno: 20. 1. 2016. u 15:23

Poslijediplomski specijalistički studij informacijske sigurnosti FER-a u suradnji s Laboratorijem za sigurnost i privatnost FER-a, Udrugom MIPRO te Odjelom za računarstvo, Odjelom za upravljačke sustave i Odjelom za elektroenergetiku Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

Sigurnost upravljačkih sustava

koje će održati doc. dr. sc. Stjepan Groš i izv. prof. dr. sc. Mario Vašak, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu

u ponedjeljak 25. siječnja 2016. godine u 10 sati, Siva vijećnica Kongresnog centra Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predviđeno trajanje predavanja s raspravom je 90 minuta.

Predavanje će se moći pratiti i putem Interneta na http://mediaserver.lss.hr:4444/IEEE-E25, ali bez mogućnosti sudjelovanja u raspravi i postavljanja pitanja (upute za praćenje prijenosa i pregledavanje snimke predavanja).

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak predavanja

Od svojih početaka upravljački sustavi bili su izolirani, korišteni u posebnim radnim uvjetima, s posebnim zahtjevima i tijekom dugih vremenskih perioda. Za razliku od informacijskih tehnologija (IT), upravljački sustavi nadziru fizičke sustave i pogreška u njihovom radu može imati katastrofalne posljedice, uključivši i gubitke života. Zbog toga se u njihovom dizajnu vodi puno računa o sigurnosti (engl. safety) i pouzdanosti. Međutim, sve više se u izgradnji upravljačkih komponenata koriste tehnologije iz IT sustava što znači da se uvode nove prijetnje u upravljačke sustave. To stvara probleme inženjerima koji dizajniraju i održavaju upravljačke sustave te menadžmentu koji upravlja takvim sustavima jer ne poznaju nove, namjerne prijetnje koje se pojavljuju niti dovoljno dobro poznaju probleme IT-ja s kojima se poslovna okruženja susreću već desetljećima. Cilj ovog predavanja je skrenuti pozornost stručnjacima koji se bave upravljačkim sustavima na nove prijetnje i ranjivosti o kojima treba voditi računa tijekom dizajna, izgradnje, implementacije i održavanja upravljačkih sustava. Dodatno, želja je potaknuti raspravu o problemima.

 

Životopis predavača

Stjepan Groš diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na istom Fakultetu je magistrirao i doktorirao te je od 2011. godine zaposlen kao docent. Stručni i znanstveni interesi su u području računalnih mreža, operacijskih sustava i informacijske sigurnosti. Stjepan Groš voditelj je Laboratorija za sigurnost i privatnost na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te član Povjerenstva koje vodi Poslijediplomski specijalistički studij informacijske sigurnosti. Također je voditelj savjetovanja Sigurnost informacijskih sustava Udruge MIPRO. Uz akademsku karijeru nekoliko je godina obnašao i dužnost voditelja sigurnosti (CISO).

Mario Vašak diplomirao je i doktorirao u polju elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu 2003. odnosno 2007. godine, te je na poziciji izvanrednog profesora od 2013. godine. Njegov je istraživački i razvojni rad usmjeren u područja upravljanja energetski učinkovitim zgradama, mikromrežama i vjetroagregatima, kao i upravljanja vodoopskrbnim sustavima te u energetski učinkovitom željezničkom prometu. Nositelj je jednog patenta, objavio je 12 članaka u znanstvenim časopisima i 70 znanstvenih konferencijskih radova u području prediktivnog/robusnog/na kvarove otpornog upravljanja i pripadajućih matematičkih algoritama.

 

Poveznice

Specijalistički studij informacijske sigurnosti na FER-u

Udruga MIPRO

Laboratorij za informacijsku sigurnost i privatnost na FER-u

Godišnje savjetovanje o informacijskoj sigurnosti Udruge MIPRO

Dejan Škvorc
Popis obavijesti
FORUM

>> / Sve diskusijske grupe / Kurikulum za srednje tehničke škole

Br. poruka:    Prikaz: (1 - 25)  Ukupno: 25

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | autoru

Napomena:
* - oznaka za nove poruke

KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
do 31. 12. 2018.
 

Daniel Hofman
predsjednik odjela
e-mail
 

 
Danko Ivošević
dopredsjednik odjela

e-mail
 
Poziv za predavače:
Sve zainteresirane predavače koji bi željeli održati predavanje iz područja računarstva pozivamo da se jave na e-mail kako bi dobili više informacija.

REPOZITORIJ