WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2019.
Marina Ptiček
predsjednica
Željka Car
dopredsjednica

POČASNE GOŠĆE NAŠE WIE SKUPINE

Veseli nas da su se, na naš poziv, našoj WIE skupini pridružile kao počasne gošće nositeljice "Zlatne diplome" FER-a:

Biljana Delić - Bolmanac
mr.sc. Darinka Burja Henich
mr.sc. Zvjezdana Gregorina
Zdenka Laznicky - Kocijan
dr.sc. Aurelija Leicher - Preka
Slavica Mihaljević - Vlahović
dr.sc. Iva Miljan Wilson
Neda Reinprecht rođ. Smiljanić
Zorica Ugrin - Šparac
Mirjana Vuković - Satrapa

Trebalo je imati hrabrosti i odlučnosti da djevojka prije pedeset ili više godina izabere studij elektrotehnike i elektrotehniku kao svoj životni poziv. U ne tako davnoj prošlosti mnoge su struke bile zatvorene za žene ili se smatralo neobičnim da se žene bave tim izrazito „muškim“ zanimanjima, a naša struka je jedna od takvih.
Naše počasne gošće s
vojim su primjerom utrle put slijedećim generacijama djevojaka i žena u ovoj struci, te im mi i na ovaj način odajemo naše priznanje i poštovanje, a njihovi odzivi u našoj komunikaciji motiviraju nas i inspiriraju.

Slika je snimljena na ekskurziji apsolvenata prve generacije inženjera slabe struje u Hrvatskoj
pod vodstvom profesora Vinka Alberta, 50-tih godina, na relaciji Ljubljana - Rijeka (Opatija) - Split. Sliku smo dobili ljubeznošću gđe Zdenke Laznicky - Kocijan, na slici pored profesora Alberta, a lijevo od njih je gdja Voja Pavić. 

 

Autor: Srebrenka Ursić
Popis obavijesti