Odjel za računarstvo

Područje rada odjela za računarstvo obuhvaća sve aspekte teorije, oblikovanja, prakse i primjene metoda i sustava vezanih uz računarstvo i obradu informacija. Djelovanje odjela usmjereno je na znanstvenu, stručnu, obrazovnu i društvenu komponentu. Kroz razmjenu tehničkih informacija i znanstvenih spoznaja, odjel teži unaprijeđenju struke i održavanju visoko profesionalnog položaja među članovima. S druge strane, kroz organizaciju znanstvenih i stručnih predavanja i rasprava te izdavanje tehničkih časopisa, promiče se višedisciplinarna suradnja s drugim strukama i otvorenom društvenom zajednicom.
Mandat do 31. 12. 2020.
Danko Ivošević
predsjednik
Daniel Hofman
dopredsjednik

Predavanje: Cyber Threat Intelligence

Poslijediplomski specijalistički studij informacijske sigurnosti u suradnji s Hrvatskim odjelom udruge ISACA, Laboratorijem za sigurnost i privatnost te Odjelom za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

 

"Cyber Threat Intelligence"

 

koje će održati doc. dr. sc. Stjepan Groš, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 15. svibnja 2017. u 17:30 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predviđeno trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

 

Sažetak predavanja

Jedna od često citiranih izreka iz djela Sun Tzua, Umijeće ratovanja, kaže kako se poznavajući neprijatelja i sebe ne treba bojati ishoda ni tisuću bitaka. Tisućama godina obavještajne službe (engl. intelligence) imale su značajnu ulogu u zadaći upoznavanja neprijatelja, odnosno prijetnji državi. Takva situacija trajala je do unazad pola stoljeća kada i tvrtke počinju djelovati u izrazito natjecateljskom okruženju ispunjenom raznim prijetnjama, a zadnjih dva desetljeća zbog sve veće ovisnosti o informacijskim sustavima tvrtke postaju sve izloženije prijetnjama i u kibernetičkom prostoru. Vrlo je bitno da tvrtke, odnosno općenito bilo kakvi entiteti ovisni o kibernetičkom prostoru, dobro poznaju prijetnje kako bi se mogli obraniti od njih. U tu svrhu sve više se upotrebljava disciplina zvana Cyber Threat Intelligence (CTI) koja je spoj tradicionalnog obavještajnog djelovanja i specifičnosti kibernetičkog okruženja. Ovo predavanje bavi se CTI-jem te je namjenjeno onima koji nisu upoznati s tom disciplinom. Ciljevi ovog prodavanja su objasniti što je CTI, koja mu je svrha, koji su načini prikupljanja informacija, proces obavljanja obavještajne djelatnosti te koje su razine CTI-ja. Predavanje istovremeno služi i kao uvod u radionicu o CTI-ju koja je planirana za kraj lipnja a koju će držati Jonathan Wrolstad, CTI analitičar iz tvrtke FireEye i IBM.

 

Životopis predavača

Stjepan Groš diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na istom Fakultetu je magistrirao i doktorirao te je od 2011. godine zaposlen kao docent. Stručni i znanstveni interesi su u području računalnih mreža, operacijskih sustava i informacijske sigurnosti. Stjepan Groš voditelj je Laboratorija za sigurnost i privatnost na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te član Povjerenstva koje vodi Poslijediplomski specijalistički studij informacijske sigurnosti. Također je voditelj savjetovanja Sigurnost informacijskih sustava Udruge MIPRO. Uz akademsku karijeru nekoliko je godina obnašao i dužnost voditelja sigurnosti (CISO).

 

Poveznice:

Specijalistički studij informacijske sigurnosti na FER-u

Hrvatski odjeljak udruge ISACA

Više o Laboratoriju za informacijsku sigurnost i privatnost

Autor: Danko Ivošević
Popis obavijesti

Forum

>> / Sve diskusijske grupe / Kurikulum za srednje tehničke škole

Br. poruka:    Prikaz: (1 - 50)  Ukupno: 50

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | autoru

Napomena:
* - oznaka za nove poruke