Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 


Broj posjeta:
71952
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Odjel za računalnu inteligenciju


Područje interesa Društva za računalnu inteligenciju je teorija, oblikovanje, primjena i razvoj biološki i lingvistički motiviranih računalnih paradigmi s naglaskom na neuronske mreže, konekcijske sustave, genetičke algoritme, evolucijsko programiranje, neizrazite sustave i hibridne inteligentne sustave koji su temeljeni na ovim paradigmama.

Objavljeno: 20. 11. 2014. u 15:24
Uređeno: 20. 11. 2014. u 16:35
Predavanje "Govorne tehnologije...

Hrvatska sekcija IEEE i Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Govorne tehnologije za južnoslavenske jezike"

koje će u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3

u petak 28. studenoga 2014. u 11:30 sati održati dr. Vlado Delić, profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

 

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak predavanja

Govorne tehnologije imaju ogromne perspektive primjene, od pomagala za osobe s invaliditetom, raznih dijaloških sustava, do automatskih prevodilaca govora. Zbog ovisnosti o jeziku, one se moraju u velikoj mjeri razvijati za svaki jezik posebno. Složenost razvoja govornih tehnologija s jedne strane i srodnost južnoslavenskih jezika s druge strane upućuju nas na suradnju kako bismo očuvali svoje jezike u suvremenim komunikacijskim sustavima. Na predavanju će biti prikazana dostignuća u razvoju govornih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) Univerziteta u Novom Sadu i poduzeću AlfaNum ( http://www.alfanum.co.rs/index.php/en/ ) . Bit će predstavljeni govorni i jezični resursi koji su razvijeni na projektima prethodnih godina, te demonstrirane primjene govornih tehnologija na srpskom i hrvatskom jeziku nastale u tom okruženju.

 

Životopis predavača

Vlado Delić diplomirao je 1989. godine na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) Univerziteta u Novom Sadu i odmah počeo raditi kao asistent na Katedri za telekomunikacije i obradu signala FTN-a. Magistrirao je 1993. na ETF-u u Beogradu i doktorirao 1997. na FTN-u u Novom Sadu – sve u području govornih tehnologija. Kao nastavnik doprinio je izgradnji nekoliko novih predmeta u području obrade (audio) signala, akustike i audio-tehnike, kao i govornih tehnologija, koji se predaju na više odsjeka na FTN-u. Okupio je tim izuzetnih mladih stručnjaka i s njima izgradio poziciju lidera u razvoju i primjeni govornih tehnologija u regiji južnoslavenskih jezika. Njegov naučni rad praćen je s preko 250 publikacija, među kojima je više od 20 radova u vrhunskim časopisima. Najznačajniji rezultati znanstvenoistraživačkog rada pretočeni su u 10-tak šire primijenjenih tehničkih rješenja, među kojima su inovativni govorni portali i aplikacije, kao i vrijedna pomagala za osobe s invaliditetom. Sa svojom istraživačkom grupom dobio je više priznanja za kreativan rad i inovacije. Šef je Laboratorija za akustiku i govorne tehnologije na FTN-u i vodi niz (inter)nacionalnih projekata.

Aleksandar Szabo
Popis obavijesti
REPOZITORIJ
Repozitorij je prazan
KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
do 31. 12. 2018.
 

 

Stjepan Picek
predsjednik odjela
e-mail
 

Marko Čupić
dopredsjednik odjela
e-mail