Odjel za komunikacije

Odjel za komunikacije obuhvaća znanost, tehnologiju i aplikacije koje podržavaju prijenos i organizaciju informacija različitih vrsta medija i formata kroz komunikacijske mreže i kanale. Navedeno može uključivati:

  • Arhitekturu, kontrolu, upravljanje, učinkovitost i primjene elektroničkih, optičkih i bežičnih komunikacijskih mreža;
  • Tehnologije i servisi za postojeće mreže i mreže u nastajanju te Internet;
  • Teorije i metode modulacije, detekcije, kodiranja i signalizacije kroz kanale, oblikovanje i vođenje mreža s komutacijom paketa i mreža s komutacijom kanala;
  • Sustave za komutiranje i usmjeravanje;
  • Komunikacijske protokole, programsku podršku i programe koji djeluju između aplikacije i mreže;
  • Metode za postizanje kvalitete i pouzdanosti usluge;
  • Komunikacijske sposobnosti terminala, uređaja i informacijskih sustava;
  • Komunikacijske standarde i specifikacije;
  • Utjecaj komunikacijskih tehnologija na društvo i pojedinca.

Web sjedište matičnog društva IEEE Communications Society je www.comsoc.org.

Trenutačno postoji jedan studentski ogranak Odjela za komunikacije, pridružen Studentskom ogranku Sveučilišta u Zagrebu.

Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2022.
Lea Skorin-Kapov
predsjednica
Petar Šolić
dopredsjednik

 

Vodstvo odjela studentskog ogranka Sveučilišta u Zagrebu
Mandat do 30. 9. 2020.
Hrvoje Vdović
predsjednik
studentskog ogranka odjela
Irena Oršolić
dopredsjednica
studentskog
ogranka odjela

Poziv na predavanje: Izazovi u...

Zavod za telekomunikacije FER-a, Odjel za komunikacije i Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE Vas pozivaju na predavanje

 

Izazovi u području Interneta stvari:

od platforme OpenIoT prema interoperabilnim platformama

 

Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, Sveučilište u Zagrebu, FER, u četvrtak 10. prosinca 2015. godine s početkom u 15:15 sati u Bijeloj vijećnici FER-a. Predvidio trajanje predavanja je 45 min. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente preddiplomskog i diplomskog studija.

Sažetak predavanja i životopis predavačice nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak:

Umreženi uređaji i senzori postali su dio Interneta stvari, novog evolucijskog koraka u razvoju Interneta. Za umrežavanje velikog broj heterogenih uređaja razvijaju se i koriste različite programske platforme, a s ciljem pojednostavljenog razvoja novih usluga za krajnje korisnike.

Na predavanju će biti predstavljena platforma otvorenog kôda OpenIoT razvijena tijekom FP7 projekta "Open Source Solution for the Internet of Things into the Cloud", s posebnim naglaskom na njenu komponentu objavi-pretplati koju je razvio istraživački tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Platforma OpenIoT je korištena za razvoj programskog rješenja za praćenje kvalitete zraka pomoću senzora i pametnih telefona koji omogućuje prostorno i vremenski gusto prikupljanje podataka o koncentraciji plinova u pokretu u gradskome okolišu. Potom će biti predstavljena vizija i specifični ciljevi novog H2020 projekta "symbIoTe: Symbiosis of smart objects across IoT environments" u kome sudjeluje FER-ov istraživački tim. Glavni cilj projekta symbIoTe je razvoj rješenja koje će omogućiti suradnju i integraciju različitih platformi za Internet stvari.

 

Životopis:

Ivana Podnar Žarko je izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije u području raspodijeljenih informacijskih sustava. Zaposlena je na Zavodu za telekomunikacije FER-a od 1997. godine. Usavršavala se je u ukupnom trajanju od tri godine na Tehničkom sveučilištu u Beču, Austrija i Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Švicarska.

Vodila je FER-ov tim u europskom istraživačkom projektu "Open Source Solution for the Internet of Things into the Cloud", a sudjelovala je kao istraživač u sljedećim projektima financiranim iz fondova EU: FP7 ACROSS, FP6 Alvis, FP6 Bricks i FP5 Opelix. Imenovana je tehničkim voditeljem H2020 projekta "symbIoTe: Symbiosis of smart objects across IoT environments" koji počinje u siječnju 2016. godine. Također je vodila projekte u suradnji s industrijom: "MAXtv preporuke" u suradnji s Hrvatskim Telekomom i "Izračun osobne preporuke za potrebe direktnog marketinga" u suradnji s Agrokorom.

Područje njenog istraživanja su raspodijeljeni sustavi, Internet stvari i obrada velike količine podataka. Objavila je preko 50 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima radova u navedenom području te je bila član programskog odbora većeg broja međunarodnih konferencija i radionica. Član je svjetske stručne udruge IEEE, a u 2013. godini je primila nagradu Hrvatske sekcije IEEE za izniman inženjerski doprinos.

Autor: Mario Kušek
Popis obavijesti