Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 


Broj posjeta:
59629
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Zajednički odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove


Društvo za elektroničke elemente  - Polje interesa za EDS su svi aspekti fizike, tehnike, teorije i fenomena elektroničkih i ionskih naprava kao što su elementarne i složene poluvodički naprave, organski i drugi u nastajanju materijalno temeljeni elementi, elementi s kvantnim efektom, optički uređaji, pokazivački i slikovni uređaji, fotonaponski, poluvodički senzori i aktuatori, poluvodički elementi snage, visokofrekvencijski elementi, mikromehanički, te cijevni i drugi vakumski elementi. Društvo se bavi istraživanjem, razvojem, projektiranjem i proizvodnjom vezano na materijale, obradom, tehnologijom i primjenom takvih elemenata, te znanstvenim, tehničkim i drugim aktivnostima koje doprinose razvoju ovog područja.

Društvo za poluvodičke integrirane sklopove - Oblikovanje, implementacija i primjena integriranih sklopova u poluvodičima.

 


Objavljeno: 24. 11. 2014. u 12:11
Uređeno: 24. 11. 2014. u 12:42
Predavanje: "Pouzdanost...

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove pozivaju vas na predavanje

 

Pouzdanost bipolarnih tranzistora u integriranim sklopovima,

 

koje će održati Josip Žilak, dipl. ing., ZEMRIS, FER.

Predavanje će se održati u petak, 28. studenog 2014. u 12 sati u seminaru ZEMRIS-a (3. kat D zgrade). Sadržaj predavanja i životopis predavača pročitajte u nastavku obavijesti.

 

 

Životopis:

Josip Žilak diplomirao je 2009 godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Nakon toga zaposlen je u tvrtki Xylon d.o.o. na radnom mjestu razvojnog FPGA inženjera gdje sudjeluje na projektima razvoja i testiranja ugradbenih računalnih sustava baziranih na FPGA tehnologiji. Od lipnja 2011. godine zaposlen je kao znanstveni novak na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje trenutno radi na doktoratu u području mikroelektronike. Njegov znanstveni rad fokusiran je na napredne strukture bipolarnih tranzistora s naglaskom na eksperimentalnu demonstraciju tehnologije bazirane na bipolarnom tranzistoru s horizontalnim tokom struje - HCBT. U sklopu istraživanja bavi se simulacijama, projektiranjem i mjerenjem integriranih sklopova temeljenih na HCBT-u. Sudjelovao je u uspostavljanju mjernog sustava za karakterizaciju elektroničkih elementa i sklopova za komunikacijsku tehnologiju. Autor je i ko-autor većeg broja znanstvenih radova na međunarodnim konferencijama te tehničkih ekspertiza za industrijske partnere. Član je društva za elektroničke elemente IEEE (IEEE EDS).

 

 

Sažetak:

Pouzdanost rada elektroničkih elemenata jedan je od važnih zahtjeva kod projektiranja i proizvodnje elektroničkih sklopova i sustava. Elementi se moraju pokazati robusnima i pouzdanima pri tipičnim uvjetima rada. Pouzdanost i vrijeme života elektroničkog elementa (tranzistora) usko su povezani. Prilikom ispitivanja pouzdanosti tranzistor se izlaže ekstremnim uvjetima rada u određenim vremenskim intervalima koji ubrzavaju starenje tranzistora. Ono se očituje u pogoršavanju pojedinih karakteristika poput pada strujnog pojačanja (bipolarni trenzistor) ili porasta struje curenja(CMOS). Podaci dobiveni u ekstremnim uvjetima mogu se koristiti za predviđanje vremena života i definiranje sigurnog područja rada tranzistora. U predavanju će biti analizirane karakteristike pouzdanosti HCBT struktura proizvedenih s različitim parametrima tehnološkog procesa. Zbog specifičnosti HCBT strukture, karakteristike se razlikuju od standardnih vertikalnih bipolarnih struktura i bit će objašne mjerenjima i TCAD simulacijama.

Marko Koričić
Popis obavijesti
REPOZITORIJ
KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
do 31.12.2019.
 
 
 

Mirko Poljak
predsjednik odjela
e-mail
 

Marko Koričić
dopredsjednik odjela
e-mail