Odjel za elektromagnetsku kompatibilnost

Elektromagnetska kompatibilnost (engl. Electromagnetic Compatibility, skr. EMC) definirana je kao sposobnost uređaja, opreme ili sustava da zadovoljavajuće radi u svom elektromagnetskom okruženju, tj. da radi u namijenjenim operacijskim uvijetima sa zadanim nivoima učinkovitosti bez pogoršanja zbog elektromagnetskih međudjelovanja, kao i da svojim radom ne uzrokuje neželjene elektromagnetske smetnje bilo čemu u tom okruženju.
Poboljšanje elektromagnetske kompatibilnosti uključuje rad u sljedećim područjima:
 1. Razvoj inženjerskih standarda
 2. Razvoj numeričkih modela
 3. Tehnike mjerenja i testne procedure
 4. Instrumenti za mjerenje
 5. Karakteristike sustava i opreme, kao što su osjetljivost (otpornost), povredljivost, odgovarajući efekti širenja, i subjektivni efekti
 6. Unaprijeđenje tehnika i komponenata
 7. Edukacija o elektromagnetskoj kompatibilnosti
 8. Studije o podrijetlu interferencija, umjetnih, kao i prirodnih, i njihove klasifikacije
 9. EM-zaštita
 10. Tehnike štićenja
 11. Nuspojave djelovanja elektromagnetske energije
 12. Znanstvene, tehničke, industrijske, profesionalne ili neke druge aktivnosti, koje dopridonose ovom području, ili koriste tehnike ili proizvode ovog područja.
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2021.
Zoran Blažević
predsjednik
Anna Sušnjara
dopredsjednica
 
 
 
 

 


Odjel za elektromagnetsku kompatibilnost Hrvatske sekcije IEEE (IEEE EMC Society Croatia Chapter), poziva sve zainteresirane na predavanje:

 

"KOMPLEKSNA ELEKTROMAGNETSKA OKRUZENJA U ZATVORENIM I POLUZATVORENIM PROSTORIMA"

 

koje ce odrzati Damir Senic, sa Sveucilista u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB, Split).
Predavanje ce se odrzati u petak, 25.05.2012. u 12:00 sati na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB Split), soba B416.

 

U predavanju ce se dati pregled kompleksnih EM okruzenja i njihov utjecaj na raspodjelu EM polja.

Osobita paznja posvetit ce se promjeni Q-faktora takvih okruzenja uslijed visestrukih refleksija, transmisija, difrakcija te apsorpcija.

Kroz predavanje ce se objasniti karakteristike i princip rada reverberacijskih komora, kao cesto koristenih kompleksnih EM okruzenja.

Takoder ce se predstaviti postupci mjerenja efikasnosti oklapanja, temeljeni na koristenju kombinacije GTEM i reverberacijske komore.

 

Veselimo se vasem dolasku!

Autor: Damir Senić
Popis obavijesti

Repozitorij