Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 
 
 

Broj posjeta:
2058848
 
Objavljeno: 5. 2. 2018. u 13:36
Simpozij "Povijest i filozofija...

Pozivamo vas na sudjelovanje u 7. po redu simpozij "Povijest i filozofija tehnike" koji će se održati 13.–14. lipnja 2018. na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva u suorganizaciji Hrvatske sekcije IEEE i Interesne skupine doživotnih članova Hrvatske sekcije IEEE.

Riječ je o skupu koji posvećuje pažnju hrvatskom tehničkom stvaralaštvu tijekom povijesti te utjecaju današnjih tehnoloških trendova na društvo. Vjerujemo da mnogi od vas mogu doprinijeti u ovom području, a ovo je  lijepa prilika da se sjećanja i zabilješke pojedinaca o domaćim znanstvenim i tehničkim dostignućima i podvizima pretoče u trajne zapise. Svi radovi sa skupa sabrat će se u tiskani zbornik i ostati u arhivama Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Knjižnicama grada Zagreba i šire.

Poziv i upute za dostavu radova možete pronaći na poveznici poziv, a primjer prošlogodišnjeg Zbornika radova na poveznici zbornik. Prijavu na skup možete popuniti putem poveznice prijava.

Više o simpoziju možete pronaći u nastavku obavijesti.

Svrha i cilj simpozija

Povjesničar povijesti tehnike, na temelju dokumenata, piše povijest. Jedna od važnih svrha simpozija je zapisivanje sjećanja i prikupljanje dokumenata razbacanih po osobnim arhivima i preostalim poduzećima. Na povjesničaru je da napiše povijest na temelju činjenica o kojima je većina suglasna. Dakle, povjesničar razvija model, neke činjenice odabire, neke odbacuje, a neke ne poznaje. U načelu, modeliranje povijesti se ne razlikuje od modeliranja u fizici ili tehnici. Zato ima više modela određenih povijesnih događaja.

Filozof povijesti tehnike istražuje među-djelovanje artefakata i čovjeka. Kako artefakti služe čovjeku? I obratno, kako na čovjeka djeluju artefakti? Primjerice, prekomjerno onečišćenje prirode ili atrofija pamćenja izazvana prekomjernom upotrebom „pametnog telefona“ (tzv. digitalna demencija). Martin Heidegger (1889.-1976.) njemački filozof, kaže da bit tehnike nije ništa tehničko. Kaže da je isključiva svrha artefakata da služe čovjeku pri čemu je i sam čovjek podvrgnut toj svrsi. Tako je čovjek postao slugom tehnike, a tehnika postala samoj sebi svrha. Odgovori na ta pitanja jedna su od žurnih zadaća modernog neoliberalnog doba.

Vinko Lešić
Popis obavijesti
POSTANI NAŠ ČLAN
 

 

 

 

2017 Recognition Award Silver Retention Croatia Section


PRIMAJ OBAVIJESTI
 

 


ČLANOVIMA!
 

STUDENTSKI OGRANCI
 


 

 


SRODNE ORGANIZACIJE