Simpozij "Povijest i filozofija...

Pozivamo vas na sudjelovanje u 7. po redu simpozij "Povijest i filozofija tehnike" koji će se održati 13.–14. lipnja 2018. na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva u suorganizaciji Hrvatske sekcije IEEE i Interesne skupine doživotnih članova Hrvatske sekcije IEEE.

Riječ je o skupu koji posvećuje pažnju hrvatskom tehničkom stvaralaštvu tijekom povijesti te utjecaju današnjih tehnoloških trendova na društvo. Vjerujemo da mnogi od vas mogu doprinijeti u ovom području, a ovo je  lijepa prilika da se sjećanja i zabilješke pojedinaca o domaćim znanstvenim i tehničkim dostignućima i podvizima pretoče u trajne zapise. Svi radovi sa skupa sabrat će se u tiskani zbornik i ostati u arhivama Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Knjižnicama grada Zagreba i šire.

Poziv i upute za dostavu radova možete pronaći na poveznici poziv, a primjer prošlogodišnjeg Zbornika radova na poveznici zbornik. Prijavu na skup možete popuniti putem poveznice prijava.

Više o simpoziju možete pronaći u nastavku obavijesti.

Svrha i cilj simpozija

Povjesničar povijesti tehnike, na temelju dokumenata, piše povijest. Jedna od važnih svrha simpozija je zapisivanje sjećanja i prikupljanje dokumenata razbacanih po osobnim arhivima i preostalim poduzećima. Na povjesničaru je da napiše povijest na temelju činjenica o kojima je većina suglasna. Dakle, povjesničar razvija model, neke činjenice odabire, neke odbacuje, a neke ne poznaje. U načelu, modeliranje povijesti se ne razlikuje od modeliranja u fizici ili tehnici. Zato ima više modela određenih povijesnih događaja.

Filozof povijesti tehnike istražuje među-djelovanje artefakata i čovjeka. Kako artefakti služe čovjeku? I obratno, kako na čovjeka djeluju artefakti? Primjerice, prekomjerno onečišćenje prirode ili atrofija pamćenja izazvana prekomjernom upotrebom „pametnog telefona“ (tzv. digitalna demencija). Martin Heidegger (1889.-1976.) njemački filozof, kaže da bit tehnike nije ništa tehničko. Kaže da je isključiva svrha artefakata da služe čovjeku pri čemu je i sam čovjek podvrgnut toj svrsi. Tako je čovjek postao slugom tehnike, a tehnika postala samoj sebi svrha. Odgovori na ta pitanja jedna su od žurnih zadaća modernog neoliberalnog doba.

Autor: Vinko Lešić
Popis obavijesti