Poziv na predavanje: Interoperabilne...

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE i AMAC (Hrvatska udruga diplomiranih inženjera Fakulteta elektrotehnike i računarstva) pozivaju Vas na predavanje:

"Interoperabilne IoT-platforme za pametne gradove"

koje će održati prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, FER, Zagreb, Hrvatska, u ponedjeljak, 26. 11. 2018. godine, u 16.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.
 
Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavanju i predavačici pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Sažetak:

Internet stvari omogućuje povezivanje fizičkog i digitalnog svijeta umrežavanjem uređaja iz okoline pomoću programskih platformi, a prepoznat je kao tehnologija koja unosi sveobuhvatne promjene u brojne gospodarske grane te ima značajan utjecaj na društvo u cjelini. Programske platforme omogućuju udaljeni pristup i upravljanje uređajima povezanim na Internet, a s obzirom na heterogenost uređaja i različita područja primjene, danas na tržištu postoji oko 400 različitih IoT platformi. Predavanje će predstaviti programsko rješenje otvorenog koda za interoperabilnost programskih platformi razvijeno u okviru projekta  symbIoTe: Symbiosis of smart objects across IoT environments financiranog iz programa Obzor 2020 koje omogućuje sasvim novi pristup razvoju IoT-aplikacija.  Na primjeru integriranih interoperabilnih platformi za područje Zagreba, pokazat će se potencijal i vrijednost programskog rješenja za kreiranje otvorenih podataka za pametne gradove. Ovime nastaje jedinstveno okružje za razvoj novih IoT-aplikacija koje koriste resurse različitih platformi. Predavanje će zaključiti prezentacija mobilne aplikacije koja biciklistima i pješacima u Zagrebu nudi "zelene rute" s manjim zagađenjem zraka.

 

Biografija:

Ivana Podnar Žarko je redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije u području raspodijeljenih informacijskih sustava. Zaposlena je na Zavodu za telekomunikacije FER-a od 1997. godine. Usavršavala se na Tehničkom sveučilištu u Beču, Austrija i Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Švicarska. Sudjelovala je u nizu istraživačkih projekata financiranih iz domaćih izvora i fondova EU, a trenutno je voditelj FER-ovog Laboratorija za Internet stvari i tehnički koordinator H2020 projekta symbIoTe: Symbiosis of smart objects across IoT environments. Sudjeluje kao istraživač u radu Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave koji je prvi je nacionalni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Objavila je preko 60 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima radova u području raspodijeljenih sustava, Interneta stvari i obrade velike količine podataka te je bila član programskog odbora većeg broja međunarodnih znanstvenih skupova. Prof. dr. sc. Podnar Žarko je član svjetske stručne udruge IEEE, a od 2011. do 2014. godine je bila predsjednica Odjela za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE. Primila je nagradu Hrvatske sekcije IEEE za izniman inženjerski doprinos u 2013. godini.

Autor: Mario Kušek
Popis obavijesti