Naslovnica Pretraživanje AAA
Broj posjeta:
5429
 
ŠTO JE IEEE?

IEEE u brojkama

IEEE podrazumijeva:

 • više od 420,000 članova, uključujući 100,000 studenata, u više od 160 zemalja
 • 333 sekcije u deset svjetskih regija
 • oko 2,195 stručna odjela koji na lokalnim razinama objedinjuju članove sličnih tehničkih interesa
 • više od 2,354 studenskih ogranaka na fakultetima i sveučilištima u 80 zemalja
 • 37 društava i 17 tehničkih odbora koji zastupaju široki raspon tehničkih interesa
 • oko 3 milijuna članaka u digitalnoj knjižnici, s više od 7 milijuna preuzimanja svakog mjeseca
 • više od 1,200 konferencija odražavanih po cijelom svijetu godišnje
 • oko 900 važećih IEEE normi i više od 400 u razvoju

Osnovni podaci

IEEE je neprofitna, tehnička, profesionalna organizacija s više od 400,000 pojedinačnih članova u oko 175 zemalja. Puno ime organizacije je Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. (Institut za električno i elektroničko inženjerstvo), iako je organizacija poznatija i češće navođena kraticom I-E-E-E.

Posredstvom svojih članova, IEEE je vodeći autoritet na širokom tehničkom području od računalnih znanosti, biomedicinskih tehnologija i telekomunikacija, preko električne energije, potrošačke elektronike te mnogih drugih područja.

Institut za električno i elektroničko inžinjerstvo (IEEE) je najveće svjetsko tehničko udruženje unutar bilo koje discipline. IEEE je nastao 1884. godine na idejama nekoliko znanstvenika sa svrhom da slijedi novonastali svijet elektroinženjerstva.

Sadašnjost IEEE-a

Danas IEEE okuplja više od 400,000 članova širom svijeta iz više od 160 zemlje. Institut nastoji poticati, organizirati i sponzorirati tehničke aktivnosti širom svijeta. Glavni cilj je unaprijediti teorijska i praktična znanja na područjima električnog i elektroničkog inženjerstva te računalnih znanosti i inženjerstva. IEEE je pokrovitelj tehničkih konferencija i aktivnosti lokalnih ogranaka usmjerenih na napredak električkih i elektroničkih znanosti općenito. Time su članovima omogućeni nastavni programi o najnovijim dostignućima u njihovim područjima, kako bi im pomogli ostati u koraku s današnjom i sutrašnjom tehnologijom. U nadi da će njihova znanja jednom oblikovati i unaprijediti život nas svih. Danas je gotovo četvrtina svih objavljivanih članaka i drugih izdanja vezanih za električno, elektroničko i računalno područje objavljeno od strane IEEE-a. Kroz svoja tehnička izdanja, konferencije i napore u postizanju konsenzusom dogovorenih normi IEEE:

 • objavljuje 30 posto ukupne svjetske literature na području električne, elektroničke, računalne i upravljačke tehnologije,
 • sponzorira preko 1,200 velikih konferencija godišnje i
 • ima više od 900 važećih normi uz još 400 normi u pripremi.

Tko ima koristi od IEEE-a?

Putem svojih članova širom svijeta, IEEE je vodeći autoritet na područjima od računalnih znanosti, biomedicinskih tehnologija i telekomunikacija, preko električne snage, potrošačke elektronike i mnogih drugih. Članovi se oslanjaju na IEEE kao izvor pouzdanih tehničkih informacija, profesionalnih istraživanja i usluga. Kako bi poticao interes za inženjerska zanimanja, IEEE također pomaže studentima na fakultetima i sveučilištima po cijeloj zemlji. Naši ciljevi također obuhvaćaju buduće članove i organizacije koje će koristiti naše usluge, sudjelovati na konferencijama i ostalim IEEE aktivnostima.

 

 

(tekst prenesen s ieee.org, preveo Goran Pregrad)