Naslovnica Pretraživanje AAA
Broj posjeta:
19577
 
OBRAZOVNE AKTIVNOSTI

OBAVIJESTI
Objavljeno: 28. 11. 2017. u 23:14
Najava - IEEE TISP Week 2017

Ovogodišnji, drugi po redu, TISP tjedan održava se od 1. do 9. prosinca 2017. IEEE Hrvatska Sekcija sudjeluje u ovoj aktivnosti IEEE Regije 8, ovaj put s čak tri radionice, na kojima se nadamo okupiti preko 80 nastavnika iz cijele Hrvatske.

Teacher In-Service program (TISP) je program za profesionalno i stručno usavršavanje, koji pomaže osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima u implementaciji zanimljivih i dinamičnih praktičnih radionica u nastavu. IEEE volonteri prolaze edukacije za održavanje TISP radionica (i postaju tzv. TISP Champions), nakon čega iste radionice održavaju nastavnicima u svojim lokalnim zajednicama.

TISP week je godišnje događanje u kojem se posebno promovira učenje u inženjerstvu te potiče IEEE volontere na tješnju suradnju s tzv. K-12 (osnovna i srednja škola) nastavnicima i učenicima.


Ovogodišnje radionice organizaju se u XV gimnaziji (4.12.) i na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (2.12. i 9.12.), u sklopu Županijskih stručnih vijeća nastavnika Informatike i Računalstva grada Zagreba. Sudionici radionica će se kratko upoznati s IEEE TISP inicijativom i udrugom inženjera IEEE te "odraditi" nekoliko praktičnih radionica iz područja informatike/računalstva i inženjerstva.
Svi zainteresirani nastavnici na radionice se mogu prijavite kroz sustav ettaedu.

Tomislav Jagušt
Objavljeno: 18. 10. 2016. u 12:31
IEEE TISP Week 2016

U subotu 15. listopada 2016. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održano je u sklopu IEEE TISP tjedna 2016. jednodnevno stručno usavršavanje namijenjeno učiteljima informatike Grada Zagreba, Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije. 

Kroz kraće predavanje o udruzi IEEE i "Teacher In-Service" programu te tri praktične radionice (Mreže računala, Tall Tower Challenge i programiranje LEGO mindstorms robota) sudionici skupa su imali priliku upoznati se sa TISP programom, dostupnim materijalima za nastavnike i načinom primjene TISP lekcija u nastavi, a u svrhu poticanja interesa učenika za inženjerstvo i tehnologiju.

'Teacher In-Service Program' je program za profesionalno i stručno usavršavanje, koji pomaže osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima u implementaciji zanimljivih i dinamičnih praktičnih radionica u klasičnu nastavu. IEEE volonteri prolaze edukacije za održavanje TISP radionica (i postaju tzv. TISP Champions), nakon čega iste radionice održavaju nastavnicima u svojim lokalnim zajednicama. Ove radionice su održali IEEE volonteri i TISP Champions Ana Sović Kržić i Tomislav Jagušt, uz pomoć kolegice Anamari Nakić (FER) i trećeg domaćeg TISP Champion-a, prof. Zlatke Markučić iz XV. gimnazije u Zagrebu.

Uz Hrvatsku sekciju IEEE i TISP Region 8, TISP stručno usavršavanje organizirano je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA.

 

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica...

Tomislav Jagušt
Objavljeno: 15. 12. 2010. u 19:01

Poštovane članice i poštovani članovi Hrvatske sekcije IEEE,

u okviru IPA odobren je projekt pripreme novog kurikuluma za srednje tehničke škole za program tehničar za računalstvo (naziv računalstvo upotrebljava se u Agenciji za strukovno obrazovanje i Agenciji za obrazovanje još iz vremena kada su postojala dva ministarstva). Projekt vodi Srednja škola Ruđer Bošković uz suradnju Srednje škole Krapina i Elektrotehničke škole Split. U pripremi i početku provođenja projekta sudjelovali su i predstavnici drugih institucija (FER, Visoka škola za primijenjeno računarstvo, HUP, IEEE). Unutar projekta će, osim značajne promjene postojećeg kurikuluma, biti pripremljeni udžbenici, zbirke zadataka i ostali nastavni materijali te provedeno opremanje škola i obrazovanje nastavnika. Dugoročni je cilj projekta potaknuti interes učenika za izgradnju karijere u području računarstva. Danas još uvijek razmjerno mali broj učenika upisuje taj program (oko 1300 učenika godišnje). Program bi trebao biti koncipiran tako da daje osnovu za cjeloživotno učenje, dobru podlogu za uže specijalizacije i stjecanje certifikata, ali i polaganje državne mature kako bi se učenicima omogućio pristup višim razinama obrazovanja.
Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca proveli su anketu kod poslodavaca i visokoškolskih ustanova i na temelju toga je pripremljen prvi nacrt popisa predmeta koji će poslužiti kao podloga za razradu kompetencija (obrazovnih ishoda) onako kako to predviđaju preliminarni dokumenti Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Nacrtu se može pristupiti u repozitoriju materijala Odjela za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE.
Molimo sve članice i članove Hrvatske sekcije IEEE, a posebno članice i članove Odjela za računarstvo, da svoja razmišljanja na tu temu i primjedbe na predloženi nacrt nastavanog plana izlože unutar foruma na stranici Odjela za računarstvo ili dostave na adresu domagoj.jakobovic@fer.hr do 22.12.2010.

Aleksandar Szabo
REPOZITORIJ
Repozitorij je prazan
KONTAKTI
 


Tomislav Jagušt
Voditelj obrazovnih aktivnosti
e-mail

 


Ana Sović
Zamjenik voditelja obrazovnih aktivnosti
e-mail