Obrazovne aktivnosti

Tomislav Jagušt
Voditelj
Ana Sović
Zamjenica voditelja

Obavijesti

IEEE TISP tjedan 2019

U subotu 16. studenog 2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održane su, u sklopu IEEE Teacher In-Service Program (TISP) tjedna 2019., radionice za nastavnike osnovnih i srednjih škola, s ciljem promicanja područja STEM i lakšeg implementiranja zanimljivih i dinamičnih praktičnih aktivnosti u nastavu.

Ove godine radionice su održane u suradnji s Udrugom hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, a obrađene su tri teme: Kako (i zašto) žarulja svijetli? (izrada svjetlećih božićnih čestitki), Kako radi internet? (osnove računalnih mreža i prijenosa podataka u mrežama) i Natjecanje u izradi najvišeg tornja u razredu (razvijanje kreativnosti i inženjerskog dizajna). Uz to, kroz kraće predavanje o udruzi IEEE i "Teacher In-Service" programu sudionici skupa su imali priliku upoznati se s TISP programom, dostupnim materijalima za nastavnike i načinom primjene TISP lekcija u nastavi, a u svrhu poticanja interesa učenika za inženjerstvo i tehnologiju.

Uz Hrvatsku sekciju IEEE i TISP Region 8, TISP stručna usavršavanja organizirana su u suradnji sa Udrugom hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono te kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA. Radionice su održali Mirna Baksa, Robert ČičekTomislav Jagušt.


U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica...

Autor: Tomislav Jagušt
Najava - IEEE TISP tjedan 2019

Već tradicionalno, krajem listopada i početkom studenog održava se IEEE Teacher in service program (TISP) tjedan – period u kojem članovi inženjerske udruge IEEE pojačavaju svoje obrazovne aktivnosti i organiziraju niz radionica i predavanja za nastavnike osnovnih i srednjih škola, s ciljem promicanja područja STEM i lakšeg implementiranja zanimljivih i dinamičnih praktičnih radionica u klasičnu nastavu.

 

Hrvatska sekcija IEEE i FER već tradicionalno svake godine sudjeluju u TISP tjednu, a ove godine snage smo udružili s Udrugom hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono.

Radionice će se održati na FER-u, Unska 3, Zagreb, u subotu 16. studenog od 9 do 13 sati.

Obradit će se tri teme, prikladne za direktnu primjenu u razrednoj nastavi:
•    Kako (i zašto) žarulja svijetli? 
•    Kako radi internet?
•    Natjecanje u izradi najvišeg tornja u razredu


Radionice su besplatne i otvorene za sve sudionike, no zbog ograničenja s prostorom i lakše organizacije, molimo vas da se prijavite preko poveznice https://forms.gle/3v2kV12MDoEJrHre8 
Radionice se održavaju u sklopu IEEE Teacher in service program (TISP) tjedna, događanja koje se u organizaciji svjetske udruge inženjera IEEE svake godine krajem listopada i početkom studenog usporedno odvija na nekoliko kontinenata. Više informacija o TISP tjednu može se naći na adresi https://tispweek.ieee.org/, o Hrvatskoj sekciji IEEE na https://www.ieee.hr/, a kako je bilo na prošlim TISP radionicama pogledajte na https://www.ieee.hr/ieeesection/obrazovne_aktivnosti.

Autor: Tomislav Jagušt
Održan 3. po redu IEEE TISP tjedan

U sklopu ovogodišnjeg, trećeg po redu TISP (Teacher in Service Program) tjedna, koji se održao krajem listopada, Hrvatska sekcija IEEE-a organizirala je dva jednodnevna stručna usavršavanje namijenjena učiteljima informatike, računalstva i tehničke kulture Grada Zagreba. 

Kroz kraće predavanje o udruzi IEEE i "Teacher In-Service" programu te dvije praktične radionice (Arduino blink challenge i Fun with sorting) sudionici stručnih usavršavanja su imali priliku upoznati se sa TISP programom, dostupnim materijalima za nastavnike i načinom primjene TISP lekcija u nastavi, a u svrhu poticanja interesa učenika za inženjerstvo i tehnologiju.

Usavršavanja su održana na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a sudjelovalo preko 30 nastavnika iz zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

Teacher In-Service Program je program za profesionalno i stručno usavršavanje, koji pomaže osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima u implementaciji zanimljivih i dinamičnih praktičnih radionica u klasičnu nastavu. IEEE volonteri prolaze edukacije za održavanje TISP radionica (i postaju tzv. TISP Champions), nakon čega iste radionice održavaju nastavnicima u svojim lokalnim zajednicama. 

Uz Hrvatsku sekciju IEEE i TISP Region 8, TISP stručna usavršavanja organizirana su u suradnji sa Županijskim stručnim vijećima za informatiku i računalstvo Grada Zagreba i voditeljima Inez Birollom Sić i Borisom Počučom te kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA. Radionice je održao Tomislav Jagušt.

 

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica...

Autor: Tomislav Jagušt
Poziv na predavanje: Croduino i...

Hrvatska sekcija IEEE, Obrazovne aktivnosti i Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

 

"Croduino i proizvodnja elektroničkih pločica u Hrvatskoj"

 

koje će održati David Zovko, pokretač E-radionice i autor prve hrvatske Arduino kompatibilne pločice - Croduino, u petak, 18.5.2018., u 18:00 sati, u učionici A-111 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.


Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

 

Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
IEEE TISP Week 2017

U tjednu od 1. do 9. prosinca 2017. održan je ovogodišnji IEEE Teacher In Service Program (TISP) tjedan. U sklopu TISP tjedna IEEE Hrvatska sekcija organizirala je tri jednodnevna stručna usavršavanje namijenjena učiteljima informatike, računalstva i tehničke kulture Grada Zagreba. 

Kroz kraće predavanje o udruzi IEEE i "Teacher In-Service" programu te tri praktične radionice (Networks, Tall Tower Challenge i Give Binary a try) i igraonicom društvenih igara koje potiču algoritamski način razmišljanja, sudionici radionica su imali priliku upoznati se sa TISP programom, dostupnim materijalima za nastavnike i načinom primjene TISP lekcija u nastavi, a u svrhu poticanja interesa učenika za inženjerstvo i tehnologiju.

Usavršavanja su održana na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i u XV. gimnaziji, a sudjelovalo ukupno preko 80 nastavnika iz zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

'Teacher In-Service Program' je program za profesionalno i stručno usavršavanje, koji pomaže osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima u implementaciji zanimljivih i dinamičnih praktičnih radionica u klasičnu nastavu. IEEE volonteri prolaze edukacije za održavanje TISP radionica (i postaju tzv. TISP Champions), nakon čega iste radionice održavaju nastavnicima u svojim lokalnim zajednicama. 

Uz Hrvatsku sekciju IEEE i TISP Region 8, TISP stručna usavršavanja organizirana su u suradnji sa Županijskim stručnim vijećima za informatiku i računalstvo Grada Zagreba i voditeljicama Magdalenom Babić, Zlatkom Markučić i Saidom Deljac te kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA. Radionice je održao Tomislav Jagušt.

 

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica...

Autor: Tomislav Jagušt
IEEE TISP Week 2016

U subotu 15. listopada 2016. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održano je u sklopu IEEE TISP tjedna 2016. jednodnevno stručno usavršavanje namijenjeno učiteljima informatike Grada Zagreba, Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije. 

Kroz kraće predavanje o udruzi IEEE i "Teacher In-Service" programu te tri praktične radionice (Mreže računala, Tall Tower Challenge i programiranje LEGO mindstorms robota) sudionici skupa su imali priliku upoznati se sa TISP programom, dostupnim materijalima za nastavnike i načinom primjene TISP lekcija u nastavi, a u svrhu poticanja interesa učenika za inženjerstvo i tehnologiju.

'Teacher In-Service Program' je program za profesionalno i stručno usavršavanje, koji pomaže osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima u implementaciji zanimljivih i dinamičnih praktičnih radionica u klasičnu nastavu. IEEE volonteri prolaze edukacije za održavanje TISP radionica (i postaju tzv. TISP Champions), nakon čega iste radionice održavaju nastavnicima u svojim lokalnim zajednicama. Ove radionice su održali IEEE volonteri i TISP Champions Ana Sović Kržić i Tomislav Jagušt, uz pomoć kolegice Anamari Nakić (FER) i trećeg domaćeg TISP Champion-a, prof. Zlatke Markučić iz XV. gimnazije u Zagrebu.

Uz Hrvatsku sekciju IEEE i TISP Region 8, TISP stručno usavršavanje organizirano je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te kroz FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA.

 

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica...

Autor: Tomislav Jagušt

Poštovane članice i poštovani članovi Hrvatske sekcije IEEE,

u okviru IPA odobren je projekt pripreme novog kurikuluma za srednje tehničke škole za program tehničar za računalstvo (naziv računalstvo upotrebljava se u Agenciji za strukovno obrazovanje i Agenciji za obrazovanje još iz vremena kada su postojala dva ministarstva). Projekt vodi Srednja škola Ruđer Bošković uz suradnju Srednje škole Krapina i Elektrotehničke škole Split. U pripremi i početku provođenja projekta sudjelovali su i predstavnici drugih institucija (FER, Visoka škola za primijenjeno računarstvo, HUP, IEEE). Unutar projekta će, osim značajne promjene postojećeg kurikuluma, biti pripremljeni udžbenici, zbirke zadataka i ostali nastavni materijali te provedeno opremanje škola i obrazovanje nastavnika. Dugoročni je cilj projekta potaknuti interes učenika za izgradnju karijere u području računarstva. Danas još uvijek razmjerno mali broj učenika upisuje taj program (oko 1300 učenika godišnje). Program bi trebao biti koncipiran tako da daje osnovu za cjeloživotno učenje, dobru podlogu za uže specijalizacije i stjecanje certifikata, ali i polaganje državne mature kako bi se učenicima omogućio pristup višim razinama obrazovanja.
Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca proveli su anketu kod poslodavaca i visokoškolskih ustanova i na temelju toga je pripremljen prvi nacrt popisa predmeta koji će poslužiti kao podloga za razradu kompetencija (obrazovnih ishoda) onako kako to predviđaju preliminarni dokumenti Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Nacrtu se može pristupiti u repozitoriju materijala Odjela za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE.
Molimo sve članice i članove Hrvatske sekcije IEEE, a posebno članice i članove Odjela za računarstvo, da svoja razmišljanja na tu temu i primjedbe na predloženi nacrt nastavanog plana izlože unutar foruma na stranici Odjela za računarstvo ili dostave na adresu domagoj.jakobovic@fer.hr do 22.12.2010.

Autor: Aleksandar Szabo

Repozitorij

Repozitorij je prazan