Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 


Broj posjeta:
2087636
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Odjel za računarstvo

Područje rada odjela za računarstvo obuhvaća sve aspekte teorije, oblikovanja, prakse i primjene metoda i sustava vezanih uz računarstvo i obradu informacija. Djelovanje odjela usmjereno je na znanstvenu, stručnu, obrazovnu i društvenu komponentu. Kroz razmjenu tehničkih informacija i znanstvenih spoznaja, odjel teži unaprijeđenju struke i održavanju visoko profesionalnog položaja među članovima. S druge strane, kroz organizaciju znanstvenih i stručnih predavanja i rasprava te izdavanje tehničkih časopisa, promiče se višedisciplinarna suradnja s drugim strukama i otvorenom društvenom zajednicom.


Objavljeno: 1. 6. 2014. u 17:24
Uređeno: 1. 6. 2014. u 17:27

Nužnost reforme predvisokoškolskog obrazovanja s naglaskom na smanjivanje broja predmeta i poticanje kreativnog rada te analitičkog pristupa rješavanju problema kod učenika, uvođenje Informatike kao obveznog predmeta za sve učenike i integracija informatike u predmete područja STEM (engl. Science, Technology, Engineering, and Mathematics), hitna priprema udžbenika i nastavnih pomagala za izvedbu suvremene teorijske i praktične nastave te žurno pokretanje programa izobrazbe učitelja i nastavnika informatike za osnovne i srednje škole – to su najvažniji zaključci okruglog stola pod nazivom Digitalna pismenost i računarstvo u predvisokoškolskom obrazovanju održanog 28. svibnja 2014. godine na 37. međunarodnom skupu MIPRO 2014 u Opatiji.

Ukazujući na važnost obrazovanja u području računarstva i informacijsko-komunikacijske tehnologije koje su i Vijeće EU i Europski parlament prepoznali kao jednu od osam ključnih kompetencija za 21. stoljeće, ali i zapostavljenost ove vrste obrazovanja u Republici Hrvatskoj, Hrvatska udruga za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku (MIPRO), Hrvatska sekcija IEEE (IEEE), Hrvatska ACM sekcija (CRO-ACM) i Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja (HDPIO) organizirale su javnu raspravu s ciljem podizanja svijesti o potrebi uvođenja naprednih informatičkih sadržaja u obvezni nastavni program osnovnih i srednjih škola. Kako se u Hrvatskoj uskoro očekuje izrada novog Okvira nacionalnog kurikuluma koji će definirati konture budućeg općeg i strukovnog obrazovanja, raspravom se tijelima za izradu kurikuluma, ali i javnosti, poručuje da je u reformiranom nastavnom programu osnovnih i srednjih škola nužno predvidjeti prostor za suvremene informatičke sadržaje kako budući naraštaji hrvatskih učenika ne bi ostali zakinuti za obrazovanje u ovim temeljnim vještinama i tehnologijama koje danas imaju jednako važnu ulogu kao i matematika, fizika, prirodoslovlje i strani jezici.

U uvodnom dijelu rasprave koju su vodili Dejan Škvorc, predsjednik Odjela za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE i Josip Lörincz, predsjednik Hrvatske ACM sekcije, Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja Zagreb, član Nacionalnog operativnog tijela za izradu strategije, obrazovanja znanosti i tehnologije) govorio je o preobrazbi hrvatskog obrazovnog sustava predviđenog u Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, dok su Marina Čičin-Šain (MIPRO), Iva Bojić (IEEE), Josip Lörincz (CRO-ACM) i Zlatka Markučič (HDPIO) iznijeli poglede i aktivnosti stručnih udruga vezane uz buduće informatičko obrazovanje. Osim za naprednu razinu primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije koju zahtijevaju današnja i buduća radna mjesta, sudionici rasprave zaključili su kako je učenike potrebno osposobiti za primjenu te tehnologije na učinkovit i siguran način, razviti kod učenika osnovne kompetencije za rješavanje problema programiranjem, izradu računalnih aplikacija i algoritamski način razmišljanja te ih osposobiti za primjenu tih znanja i vještina u nastavi ostalih predmeta, naročito matematike, fizike, kemije i biologije.

Okrugli stol okupio je četrdesetak vrlo aktivnih sudionika među kojima su bili Nedjeljko Perić, dekan FER-a Sveučilišta u Zagrebu, Mislav Grgić, prodekan za znanost FER-a Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske sekcije IEEE, Marija Marinović, pročelnica Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci, Vedran Mornar, predsjednik udruge MIPRO, Petar Biljanović, predsjednik Programskog odbora MIPRO, Ivica Puljak i Dinko Begušić, profesori FESB-a Sveučilišta u Splitu, Leo Budin, član Nacionalnog operativnog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te Ignac Lovrek, voditelj radne skupine za znanost i tehnologiju Nacionalnog operativnog tijela za izradu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Dejan Škvorc
Popis obavijesti
FORUM

>> / Sve diskusijske grupe / Kurikulum za srednje tehničke škole

Br. poruka:    Prikaz: (1 - 50)  Ukupno: 50

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | autoru

Napomena:
* - oznaka za nove poruke

KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
do 31. 12. 2018.
 

Daniel Hofman
predsjednik odjela
e-mail
 

 
Danko Ivošević
dopredsjednik odjela

e-mail
 
Poziv za predavače:
Sve zainteresirane predavače koji bi željeli održati predavanje iz područja računarstva pozivamo da se jave na e-mail kako bi dobili više informacija.

REPOZITORIJ