Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 


Broj posjeta:
52334
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Zajednički odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove


Društvo za elektroničke elemente  - Polje interesa za EDS su svi aspekti fizike, tehnike, teorije i fenomena elektroničkih i ionskih naprava kao što su elementarne i složene poluvodički naprave, organski i drugi u nastajanju materijalno temeljeni elementi, elementi s kvantnim efektom, optički uređaji, pokazivački i slikovni uređaji, fotonaponski, poluvodički senzori i aktuatori, poluvodički elementi snage, visokofrekvencijski elementi, mikromehanički, te cijevni i drugi vakumski elementi. Društvo se bavi istraživanjem, razvojem, projektiranjem i proizvodnjom vezano na materijale, obradom, tehnologijom i primjenom takvih elemenata, te znanstvenim, tehničkim i drugim aktivnostima koje doprinose razvoju ovog područja.

Društvo za poluvodičke integrirane sklopove - Oblikovanje, implementacija i primjena integriranih sklopova u poluvodičima.

 


Objavljeno: 22. 3. 2016. u 18:06
Uređeno: 22. 3. 2016. u 18:08
Predavanje: "Kvantni...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Zajednički odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove (ED/SSC) te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

 

 Kvantni prijelazi–temelj materijala za inženjerske tehnologije budućnosti 

 

koje će održati doc. dr. sc. Mihael Grbić, Fizički odsjek PMF-a u četvrtak 31. ožujka 2016. u 13 sati u Sivoj vjećnici.

Sažetak predavanja i životopis predavača pogledajte u nastavku obavijesti.

 

Sažetak

Očekuje se da  će većina materijala za tehnologije budućnosti biti “adaptivna” tj. biti će moguće mijenjati njihova svojstva pomoću raznih kontrolnih parametara: temperature, magnetskog polja, dopiranja, tlaka, itd. Različita svojstva posljedica su različitih fizikalnih fenomena među kojima su s inženjerskog gledišta najzanimljivije transformacije među fazama, tj. fazni prijelazi. Dok su prijelazi uzrokovani toplinskim fluktuacijama relativno dobro istraženi, prijelazi kontrolirani kvantnim fluktuacijama još uvijek nisu potpuno shvaćeni i predstavljaju vrlo aktivno područje istraživanja u cijelom svijetu. Ovi kvantni fazni prijelazi upravljani su tlakom, magnetskim poljem ili kemijskim dopiranjem, a zbivaju se na temperaturi apsolutne nule, iako se njihov utjecaj može proširiti do neočekivano visokih temperatura. U prošlom desetljeću teorijska i eksperimentalna istraživanja dovela su velikog proboja u dvjema klasama materijala: frustriranim spinskim sustavima (FSS) i sustavima teških fermiona  (HF). Očekuje se da će ova istraživanja utrti put k novim inženjerskim tehnologijama poput senzora za rad u ekstremnim uvjetima (tlak, temperatura), sustava za odvođenje topline u nanolektroničkim sustavima, kvantnih metamaterijala i spinotronskih sustava.

Laboratoriju za nuklearnu magnetsku rezonanciju (NMR) materijala na Fizičkom odsjeku PMF-a (UniZg) je nedavno odobreno financiranje istraživanja novih materijala iz ove dvije klase–UKF projekt QuantumCorES. Radi se o združenom međunarodnom projektu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), Laboratorija za visokamagnetska polja (LNCMI) u Grenoblu (Francuska), Instituta za Fiziku (IF) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). NMR je iznimno osjetljiva tehnika kojom se može doći do vrlo vrijednih informacija na razini pojedinog atoma u materijalu. Eksperimentalni rezultati će se uz teorijsku podršku suradnika s Instituta za Fiziku suprotstaviti dosadašnjim hipotezama i na taj način pokušati odgonetnuti mehanizam faznih prijelaza u proučavanim materijalima. Predložena istraživanja tehnički su veoma izazovna i zahtijevaju ulaganje u razvoj ekstremnih eksperimentalnih uvjeta kriogenog niskošumnog pojačala, visokog tlaka i ultraniskih temperatura. Ti uvjeti omogućit će se suradnjom interdisciplinarnog tima, što će prevladati trenutačan nedostatak navedenih eksperimentalnih uvjeta u Zagrebu. Razvoj istraživanja pod tlakom unosi dosad nepostojeću dimenziju istraživanja u Zagrebu, a razvitak kriogenog niskošumnoga elektroničkog sustava bi trebao rezultirati prototipom za isplativu industrijsku primjenu.

 

Više informacija o projektu i NMR laboratoriju se može naći na:

quantumcores.phy.hr

nmr.phy.hr

Marko Koričić
Popis obavijesti
REPOZITORIJ
KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
do 31.12.2019.
 
 
 

Mirko Poljak
predsjednik odjela
e-mail
 

Marko Koričić
dopredsjednik odjela
e-mail