Produljenje članstva

Vrijeme je za produljenje članstva!

Vjerujemo da ste otkrili niz prednosti koje pruža članstvo i da nećete oklijevati s produljenjem članstva za 2021. godinu.

Jednostavan i najbrži postupak produljenja je on-line, putem adrese: http://www.ieee.org/renewal.

Za dodatne detaljnije informacije, posebno o društvima (Societies), posjetite stranicu https://www.ieee.org/membership-catalog i odaberite katalog za članove ili studentske članove.

Iznos članarine u IEEE prilagođen je ekonomskom statusu države u kojoj djeluje pojedina sekcija.

Najpovoljniji oblik punog profesionalnog članstva je "elektroničko članstvo" (opcija Professional - Electronic) za 98 USD godišnje, uz dostavu publikacija Spectrum i The Institute samo u elektroničkom obliku. Ovaj oblik članstva dostupan je samo određenim državama u razvoju, među koje spada i Hrvatska.

"Klasično" članstvo (opcija Professional - Traditional), s dostavom tiskanih publikacija, stoji 171 USD godišnje.

 

Istek članstva

Koncem veljače 2021. godine nastupa tzv. terminator, tj. "deaktivirat" će se članovi koji nisu platili račun za produljenje članstva i svrstat će ih među članove koji su zaostali u plaćanju (arrears). Takvi članovi gube članska prava i prestaju dobivati publikacije. Nemojte oklijevati s produljenjem članstva!

Posebne okolnosti

Za svoje članove koji iz ekonomskih razloga privremeno ne mogu plaćati punu cijenu članarine, IEEE je uveo posebne uvjete i popust pod kategorijom posebnih okolnosti (engl. Special Circumstances).

 

 

 

Zatražite studentsko članstvo

Osobe koje su studenti (tj. upisane su u preddiplomski, diplomski ili poslijediplomski studij s barem 50% opterećenja) imaju pravo na studentski status članstva, s bitno povoljnijom članarinom.

U 2021. godini studentska članarina za Hrvatsku iznosi 27 USD (za razliku od pune članarine, koja za Hrvatsku iznosi 169 USD).

Prestanak studentskog članstva

Članske pogodnosti povezane sa studentskim statusom automatski se ukidaju na temelju podatka o datumu završetka studija koji član IEEE navede u svom osobnom profilu.

U praksi se ponekad događa da se, stjecajem okolnosti, početno navedeni datum pokaže netočnim, odnosno, da član ne završi studij kako je planirao, ili, da nastavi studirati nakon završetka prethodne razine studija (npr. nakon preddiplomskog studija nastavlja studirati na diplomskom studiju, ili, nakon diplomskog nastavlja studirati na poslijediplomskom studiju). U tim slučajevima, prilikom on-line obnove članstva, treba zatražiti studentsko članstvo i obnoviti podatke o studiranju. Time se postiže povratak u studentsko članstvo, a iznos godišnje osnovne članarine vraća na svega 27 USD. Ako vam to ne uspije, pomoć možete zatražiti putem kontaktnog centra (https://www.ieee.org/about/contact.html).

Naknadno studentsko članstvo na poslijediplomskom studiju

Poslijediplomsko studentsko članstvo (graduate student membership, skr. GSM) može zatražiti profesionalni član koji se upiše na poslijediplomski studij, s time da zadržava sva prava ("punog", tj. profesionalnog) člana, ali plaća znatno nižu "studentsku" članarinu, te 50% manje za članstvo u društvima, kao i za časopise.

Važno: ukupno trajanje studentskog članstva, promatrano kao zbroj godina tijekom kojih je član u statusu Student member ili Graduate Student member, ograničeno je na 8 (osam) godina. Nakon isteka osme godine, moguće je imati samo "obično" (punopravno) članstvo, neovisno o tome je li osoba (još uvijek ili ponovno) student.

Ako oko članstva imate kakvo pitanje ili zatrebate pomoć, javite mi se!

Aleksandar Szabo

aleksandar.szabo@fer.hr