Odnosi s gospodarstvom

IEEE Regija 8 pokrenula je prije tri godine projekt  "Odnosi s gospodarstvom"  (IEEE R8 Industrial Relations Project) kojeg vodi poseban odbor ("Industrial Relations Steering Committee" - IRSC). Svaka Sekcija treba imati osobu za vezu s gospodarstvom ("Industrial Relations Officer" - IRO), koja je zadužena za razvoj odnosa s gospodarstvom, a ujedno je i uključena u rad Izvršnog odbora Sekcije.

Ciljevi rada
 • Jačanje veza i suradnje između Hrvatske sekcije IEEE i gospodarstva:
  • Omogućen pristup dodatnim resursima iz gospodarstva u radu Sekcije
  • Stručnjaci iz gospodarstva angažirani u radu Sekcije
  • Povećanje broja članova iz gospodarstva / zadržavanje postojećih članova
  • Povećati mogućnosti zaposlenja u gospodarstvu
  • Povećati potporu gospodarstva R&D projektima
  • Povećati razumijevanje potreba i očekivanja gospodarstva
  • Prilagodba IEEE proizvoda i usluga potrebama gospodarstva
  • Bolji uvid gospodarstva u aktivnost i proizvode IEEE-a
  • Povećanje sudjelovanja gospodarstvenika na IEEE konferencijama (sadržajno i financijski)
 • Poticanje interakcije između gospodarstva i visokoškolskih ustanova kroz aktivnosti Sekcije
 • Promoviranje znanja i uloge znanja u društvu
 • Povezivanje sa sličnim organizacijama u Hrvatskoj i regiji
Kontakt
Dubravko Sabolić
koordinator

Obavijesti

Podizanje tvrtke zasnovane na znanju...

IEEE projekt Hrvatske sekcije IEEE "Odnosi s gospodarstvom" u suradnji s GOLD skupinom Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Podizanje tvrtke zasnovane na znanju - primjer iz Hrvatske"

koje će održati dr.sc. Bojan Pečnik, Tehnološko Inovacijski Centar Međimurje d.o.o. i Hipersfera d.o.o.

Predavanje će se održati u srijedu, 31. svibnja 2012. godine u 17 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Unska 3, Zagreb

Više o predavanju u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Lacković

IEEE projekt Hrvatske sekcije IEEE "Odnosi s gospodarstvom" u suradnji s GOLD skupinom Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

Miševi su pojeli žito: može li hrvatska znanost preživjeti zimu?

koje će održati

doc.dr.sc. Dejan Vinković, PMF Split i Institut sinergije znanosti i društva

Predavanje će se održati u srijedu, 16. svibnja 2012. godine u 17 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Unska 3, Zagreb.

Više o predavanju u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Lacković

Snimka predavanja doc.dr.sc. Dejana Vinkovića "Miševi su pojeli žito: može li hrvatska znanost preživjeti zimu?" dostupna je na 

 

http://vinkovic.org/Projects/MindExercises/IEEE/Vinkovic_IEEE.html

 

Snimka predavanja dr.sc. Bojana Pečnika "Podizanje tvrtke zasnovane na znanju - primjer iz Hrvatske" dostupna je na

 

http://vinkovic.org/Projects/MindExercises/IEEE_Pecnik/IEEE_Pecnik.html

Autor: Marko Lacković

11. studenog 2010. godine u hotelu Panorama u Zagrebu održana je četvrta regionalna konferencija voditelja projekata, pod nazivom PMI forum 2010 s preko 200 posjetitelja. Konferenciju je organizirala Udruga za projektni menadžment, PMI ogranak Zagreb, uz potporu hrvatske sekcije IEEE. 

Autor: Marko Lacković

PMI Hrvatska i ove godine u suradnji s našom Sekcijom organizira treću regionalnu konferenciju voditelja projekata pod nazivom PMI forum 2010.

Konferencija je namijenjena voditeljima projekata, članovima projektnih timova, voditeljima projektnih ureda, menadžerima organizacija koje naručuju ili provode projekte, te svima koji žele naučiti više o vještinama vođenja projekta.

Više u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Lacković
Održan National Instruments simpozij...

21.rujna 2010 održani su dani auto-industrije gdje je National Instruments udomio forum stručnjaka za razmjenu informacija o najnovijim tehnologijama i proizvodima za projektiranja, prototipizaciju i testiranje automobilskih komponenata. Simpozij je obilježila konferencija o temeljnim i naprednim temama u mjernim i kontrolnim tehnologijama koje su predstavili stručnjaci National Instrumentsa, kao i analize stvarnih slučajeva i korisničkih rješenja predstavljenih od strane partnera i stručnjaka iz industrije i razvoja.

Na konferenciji je bila prisutna i hrvatska sekcija IEEE s promotivnim materijalima. Pobiđen je značajan interes polaznika koji su imali prilike dobiti više informacija o ustrojstvu hrvatske sekcije i njezinom radu.

 

 

Autor: Marko Lacković
Održano predavanje Svena Marušića...

20. rujna 2010. godine održano je predavanje Svena Marušića na temu "Izazovi poslovanja telekom operatora u web 2.0 svijetu"  u organizaciji IEEE projekta hrvatske sekcije IEEE "Odnosi s gospodarstvom" i Odjela za komunikacije hrvatske sekcije IEEE.

Sven Marušić je operativni direktor za informacijske i poslovne sustave u firmi T-Hrvatski Telekom d.d., a tijekom predavanja dao je odgovore na ključna pitanja vezana uz problematiku telekomunikacijskog tržišta koje je doseglo svoj vrhunac, uključujući predviđanje sljedećeg velikog trenda koji će omogućiti novi rast, analizu uzroka stagnacije tržišta, te ulogu informacijskih tehnologija u prilagodbi telekom industrije. Također je analiziran i koncept cloud computinga, odnosno, njegovo pozicioniranje prema telekom industriji.

Predavanju je prisustvovalo 30-tak ljudi, uključujući gospodarstvenike i članove akademske zajednice.

 

Autor: Marko Lacković
NATIONAL INSTRUMENTS Simpozij o...

Simpozij o autoindustriji 2010

Datum: 21.09.2010, 9:00-17:00

Lokacija: Hotel Antunović Zagreb, Zagrebačka Avenija 100A, Zagreb, HR 10090

Danima auto-industrije National Instruments će udomiti forum stručnjaka za razmjenu informacija o najnovijim tehnologijama i proizvodima za projektiranja, prototipizaciju i testiranje automobilskih komponenata.

Prijava: www.ni.com/croatia

Simpozij će obilježiti konferencije o temeljnim i naprednim temama u mjernim i kontrolnim tehnologijama koje će predstaviti stručnjaci National Instrumentsa, kao i analize stvarnih slučajeva i korisničkih rješenja predstavljenih od strane naših partnera i stručnjaka iz industrije i razvoja. Tijekom stanki moći ćete razgledati izloške i povezati se s kolegama i industrijskim ekspertima.

Više u nastavku obavijesti

Autor: Marko Lacković
Predavanje - "Izazovi poslovanja...

IEEE projekt hrvatske sekcije IEEE "Odnosi s gospodarstvom" u suradnji s Odjelom za komunikacije hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje "Izazovi poslovanja telekom operatera u web 2.0 svijetu", koje će održati Sven Marušić, operativni direktor za informacijske i poslovne sustave u firmi T-Hrvatski Telekom d.d.

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 20. rujna 2010. godine u 17.30 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Unska 3, Zagreb.

Više o temi predavanja i predavaču možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Lacković
Održano predavanje "Kako...

 Ratko Mutavdžić, tehnološki glasnogovornik te voditelj grupe za rad s javnim sektorom u Microsoftu Hrvatska, održao je predavanje "Kako povezati akademsku zajednicu, korporaciju i poduzetništvo: primjer iz Hrvatske" u srijedu, 25. studenoga 2009. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Zagreb. Predavanja je bilo usmjereno na proces stvaranja kadrova koji su spremni za rad u korporaciji ili samostalnom poduzetništvu, te ulogama države i akademije u tom procesu. Dan je niz primjera o aktivnostima Microsofta Hrvatska u stvaranju pogodnije klime i preduvjeta za naobrazbu kadrova, dominantno u područjima informacijskih tehnologija. Predavanju je slijedila rasprava o izazovima hrvatskog obrazovnog sustava i prelasku studenata iz akademskog u poslovno okružje.

Prezentacija s predavanja

Autor: Marko Lacković

11. studenog 2009. godine u hotelu Panorama u Zagrebu održana je treća regionalna konferencija voditelja projekata, pod nazivom PMI forum 2009 s preko 150 posjetitelja. Konferenciju je organizirala Udruga za projektni menadžment, PMI ogranak Zagreb, a jedan od partnera bila je i hrvatska sekcija IEEE. U skolopu konferencije postavljen je i IEEE izložbeni štand. Fotografije s Foruma su u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Lacković
Predavanje - "Kako povezati...

IEEE projekt Hrvatske sekcije IEEE "Odnosi s gospodarstvom" u suradnji s GOLD skupinom i IEEE projektom "Profesionalne aktivnosti"  pozivaju Vas na predavanje "Kako povezati akademsku zajednicu, korporaciju i poduzetništvo: primjer iz Hrvatske", koje će održati Ratko Mutavdžić, tehnološki glasnogovornik te voditelj grupe za rad s javnim sektorom u Microsoftu Hrvatska.

Predavanje će se održati u srijedu, 25. studenoga 2009. godine u 17.30 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Unska 3, Zagreb.

Više o temi predavanja i predavaču možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Lacković

PMI Hrvatska u suradnji s našom Sekcijom organizira treću regionalnu konferenciju voditelja projekata pod nazivom PMI forum 2009.

Konferencija je namijenjena voditeljima projekata, članovima projektnih timova, voditeljima projektnih ureda, menadžerima organizacija koje naručuju ili provode projekte, te svima koji žele naučiti više o vještinama vođenja projekta.

Više u nastavku obavijesti.
Autor: Marko Lacković

Program rada

Koristi

IEEE Gospodarstvo Sveučilište/studenti

Konsolidacija svih aktivnosti s gospodarstvom u jedan program

Sponzoriranje IEEE aktivnosti

Povećanje članstva

Prilagodba proizvoda i usluga potrebama gospodarstva

Smanjenje R&D troškova suradnjom sa Sveučilištem

Marketinške aktivnosti poduzeća korištenjem IEEE aktivnosti

Korištenje IEEE mreže za tehničko savjetovanje

Pristup sveučilišnim resursima u suradnji gospodarstvo - sveučilište - IEEE

Surađivanje s drugim poduzećima koja dijele slične interese

Prikupljanje znanja iz IEEE aktivnosti

Potencijalni zaposlenici iz IEEE mreže

Prilagodba obrazovnog programa Sveučilišta potrebama gospodarstva

Osigurati odgovarajuće okružje koje bi studentima omogućilo implementaciju inovativnih ideja

Osigurati izvor podataka iz prakse

Osigurati izvore financiranja na potrebama gospodarstva

Ojačati odnose s gospodarstvom

Priprema studenata na rad u gospodarstvu kroz uključivanje projekte gospodarstva

 Koordinacija odnosa studenata, gospodarstva i sveučilišta

 

Inicijative s gospodarstvom

 • predavanja i radionice,

odabrani gospodarstvenici i članovi akademske zajednice
fokus na stvarnim iskustvima iz gospodarstva u Hrvatskoj
predavanje i radionice bile bi otvorene za pozvane osobe iz šire zajednice

 • okrugli stolovi

susreti s eminentnim stručnjacima iz gospodarstva
aktualne teme za poslovnu zajednicu u Hrvatskoj

 • sudjelovanje članova IEEE na gospodarskim projektima
 • predstavljanje i posjeti poduzećima

susreti s gospodarstvenicima
predstavljanje aktivnosti IEEE
istraživanje potreba i izazova gospodarstva
predavanja članova akademske zajednice
ugovori o suradnji s poduzećima u cilju:

povećanja broja članova

korištenje usluga i proizvoda IEEE

pristup internim podacima o zaposlenju

potpora izdavačkim aktivnostima IEEE i konferencijama

sponzorski sporazumi

 • promidžbene aktivnosti IEEE na skupovima s gospodarstvom poput:

dana karijera
stručnih skupova i sajmova (Dan Sveučilišta, itd.)

 • suradnja s drugim strukovnim i gospodarskim udruženjima
 • uvođenje posebnih gospodarskih sekcija na IEEE konferencijama

Studentske/GOLD inicijative

 • natječaj za najbolji poslovni projekt/poslovnu ideju
 • dodavanje projektnih seminara u akademske programe u suradnji s gospodarstvom
 • uključenje studenata volontera u IR aktivnosti
 • suradnja s drugim organizacijama (eSTUDENT)
 • mentorski proces/studentska praksa

razgovori s odabranim gospodarstvenicima (način rada/razmišljanja, projekti)
upoznavanje s procesima i opisima posla u poduzećima
olakšati prijelaz u poslovni svijet
olakšati poduzećima izbor novih zaposlenika

IEEE inicijative

 • Konsolidacija IEEE kontakata s gospodarstvom i koordinacija svih aktivnosti prema gospodarstvu (referentna točka Hrvatske sekcije IEEE za aktivnosti s gospodarstvom)
 • Osvježen popis članova iz gospodarstva u Hrvatskoj sekciji IEEE