Obavijesti

Snimljena predavanja s poslovnih radionica i predavanja u (su)organizaciji Hrvatske sekcije IEEE i Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva dostupna su putem YouTube kanala na adresi: https://www.youtube.com/c/ieeehr.

Nadamo se da ćemo s vremenom moći ponuditi i druge zanimljive sadržaje, a također podsjećamo i na bogatu zbirku snimki održanih predavanja našeg Odjela za obrazovanje.  

Autor: Webmaster
Predavanje - poslovna radionica: Što...

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska sekcija IEEE pozivaju vas na online predavanje - poslovnu radionicu po naslovom:

Što su korporativne prijevare? Samo pohlepa za novcem, zarobljenost države, ili njihova kombinacija?
Primjer: propast korporacije Enron, 2001.

koju će održati nasl. prof. dr. sc. Dubravko Sabolić u petak 29. svibnja 2020. godine u 16.00 sati.

Sudjelovanje na radionici omogućeno je online putem platforme Microsoft Teams. Za pristup predavanju ne treba korisnički račun, a pridružiti se možete putem ove poveznice (putem web-preglednika ili samostalne aplikacije).

Snimka ovog događaja bit će naknadno dostupna i na YouTube kanalu Hrvatske sekcije IEEE.

Radionica će biti na engleskom jeziku jer je ovaj poziv otvoren i za goste izvan FER-a, pa tako i dolazne studente iz programa Erasmus+.

Više informacija o radionici i predavaču pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Maja Matijašević
Pandemija COVID-19, ekonomska kriza,...

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska sekcija IEEE organizirali su online predavanje - poslovnu radionicu

"Pandemija COVID-19, ekonomska kriza, kako izaći iz nje, i koje lekcije ćemo naučiti?"

koju je održao prof. dr. sc. Željko Garača, nekadašnji dekan te dugogodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Radionica je održana u petak, 22. svibnja 2020. godine, a sudjelovanje je bilo omogućeno putem platforme Microsoft Teams. Tema radionice potaknula je sudionike na mnoga pitanja iz čega se nerijetko razvila zanimljiva rasprava, a snimku cjelokupnog predavanja možete pogledati OVDJE.

Za više informacija o radionici i predavaču pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Maja Matijašević
Poziv na predavanje: Stvaranje...

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska sekcija IEEE pozivaju vas na online predavanje - poslovnu radionicu

"Making a career in international business"

koje će održati dr. sc. Murat Akpinar, profesor međunarodnog poslovanja na Sveučilištu primijenjenih znanosti JAMK u Finskoj, koji je prije svog prelaska na sveučilište ostvario bogatu međunarodnu karijeru u realnom sektoru. Radionica će se održati u petak, 15. svibnja 2020. godine, s početkom u 16.15 sati.

Sudjelovanje na radionici omogućeno je online putem platforme Microsoft Teams. Za pristup predavanju ne treba korisnički račun, a pridružiti se možete klikom na ovu poveznicu (putem web-preglednika ili samostalne aplikacije).
Napominjemo da će radionica biti na engleskom jeziku radi otvorenosti inozemnim slušateljima.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane, a broj mjesta ograničen je na 250.

Svako aktivno i kreativno sudjelovanje je dobro došlo!

Više informacija o radionici i predavaču možete naći u nastavku obavijesti.

Autor: Maja Matijašević
Poziv na predavanje: "GAME...

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska sekcija IEEE pozivaju vas na online predavanje - poslovnu radionicu

"Game business playbook: Secrets of running a successful game studio"

koje će održati Damir Šlogar, osnivač i glavni izvršni direktor poduzeća BigBlueBubble iz Kanade, koje se već 17 godina bavi proizvodnjom videoigara. Predavanje će se održati u petak, 8. svibnja 2020. godine u 16.00 sati.

Sudjelovanje na online predavanju omogućeno je putem platforme Microsoft Teams. Za pristup predavanju ne treba korisnički račun, a pridružiti se možete klikom na ovu poveznicu (putem web-preglednika ili samostalne aplikacije).

Napominjemo da će predavanje biti na engleskom jeziku radi otvorenosti inozemnim slušateljima.

Autor: Maja Matijašević
Poziv na predavanje: "Cubesat...

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 predavanje se odgađa do daljnjeg.

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"Cubesat development in a University lab - lessons learned"

koje će održati Prof. Adriano Camps, Polytechnic University of Catalonia, Španjolska. Predavanje će se održati u utorak, 17. ožujka 2020. godine s početkom u 9:30 sati u dvorani D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb. Predavanje je ujedno i dio otvorenih predavanja radionice 2nd Zagreb Cubesat Worshop. U utorak 17. ožujka otvorena predavanja počinju u 9:30 u dvorani D2 i traju do 12:00. Više o radionici možete pročitati na linku.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Davor Bonefačić
Poziv na predavanje "CubeSats:...

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 predavanje se odgađa do daljnjeg.

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"CubeSats: Toy or Tool? -  Commercial & Scientific Use Case Examples"

koje će održati Walter Ballheimer, German Orbital Systems GmBH. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine s početkom u 10:35 sati u dvorani D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb. Predavanje je ujedno i dio otvorenih predavanja radionice 2nd Zagreb Cubesat Worshop. U ponedjeljak 16. ožujka otvorena predavanja počinju u 10:00 u dvorani D2 i traju do 12:00. Više o radionici možete pročitati na linku.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Davor Bonefačić
Je li STEM važan ? Kako ga učenici...

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

Je li STEM važan ? Kako ga učenici doživljavaju i vide li svoju profesionalnu budućnost u STEM-u?

koje će održati prof. dr. sc. Josip Burušić, voditelj Centra za istraživanje znanja i obrazovanja Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", u utorak, 18. veljače  2020. u 18,00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Vesna Kezdorf

Otvoren je poziv za IEEE Quantum Week 2020 koji će se održati u listopadu ove godine u Denveru. Više o svemu se može saznati na web stranici događaja: https://qce.quantum.ieee.org/callforcontributions/.

Autor: Danko Ivošević
Poziv na predavanje: "Uvod u...

Odjel za sustave, čovjeka i kibernetiku i Odjel za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

Uvod u mikrousluge

koje će se održati 16. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani K2-1 (Kampus) Fakulteta elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Predavanje će održati Hrvoje Tonkovac iz poduzeća Code Consulting Ltd. iz Vukovara.

Autor: zhocenski
Poziv na predavanje: Uvod u analizu...

Odjel za sustave, čovjeka i kibernetiku i Odjel za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

Uvod u analizu podataka i strojno učenje

koje će se održati 16. 1. 2020. u 13:00 sati u dvorani K2-1 (Kampus) Fakulteta elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Predavanje će održati Blaž Jurišić iz poduzeća Yodel Technologies.

Autor: zhocenski
Poziv na predavanje: prof. dr. sc....

Zavod za telekomunikacije (FER, Sveučilište u Zagrebu), Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE i Meetup grupa "Distributed systems Zg meetup" pozivaju Vas na predavanje:

"Distributed Development of IoT Middleware with Microservices"

koje će održati prof. dr. sc. Mario Kušek, FER, Zagreb, Hrvatska, u četvrtak, 16. 01. 2020. godine, u 18.00 sati, u Crnoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.
 
Predviđeno trajanje predavanja je 60 min. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane a posebno pozivamo studente!

Autor: Lea Skorin-Kapov
Kako podučavati matematiku u 21....

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

Kako poučavati matematiku u 21. stoljeću?

koje će održati profesor matematike Toni Milun s Visokog učilišta Algebra. Predavanje će se održati u utorak, 21. siječnja 2020. u 18,00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija o predavanju i predavaču možete naći u nastavku obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Dobitnici godišnjih nagrada za 2019....

Izvršni odbor Hrvatske sekcije IEEE odabrao je, među zaprimljenim nominacijama, dobitnike Godišnjih nagrada Hrvatske sekcije IEEE za 2019. godinu:

 • Nagrada "Nikola Tesla" Hrvatske sekcije IEEE:
      Ivan Petrović, Sveučilište u Zagrebu - za izniman znanstveni, stručni i obrazovni doprinos u području automatskog upravljanja te međunarodno prepoznata i važna postignuća u istraživanju algoritama za sustave autonomije mobilnih robota;

 • Nagrada za izniman doprinos Hrvatskoj sekciji IEEE:
      Tomislav Capuder, Sveučilište u Zagrebu - za iznimno uspješno vođenje Odjela za elektroenergetiku i podršku djelovanju pripadajućeg odjela studentskog ogranka Sveučilišta u Zagrebu;

 • Nagrada Hrvatske sekcije IEEE za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju:
      Hrvoje Džapo, Sveučilište u Zagrebu - za izniman doprinos u inženjerskom obrazovanju kroz povezivanje akademske zajednice i gospodarstva u području stručnih praksi, razvoja karijera i poticanja studentskih poduzetničkih aktivnosti;

 • Nagrada Hrvatske sekcije IEEE za izniman inženjerski doprinos:
      Miroslav Vrankić, Sveučilište u Rijeci i E-GLAS - za izniman inženjerski doprinos u razvoju inovativnih sustava za pomoć osobama s invaliditetom;

 • Nagrada Hrvatske sekcije IEEE za volonterski doprinos studentskog člana:
      Filip Lipovac, Sveučilište u Rijeci - za iznimno uspješno vođenje Studentskog ogranka Sveučilišta u Rijeci te organizaciju prvog kongresa Odjela za računarstvo studentskih ogranaka Hrvatske sekcije;

Nagrade su svečano uručene dobitnicima na 14. svečanoj večeri Sekcije, 27. studenoga 2019. godine.

Fotografije sa svečane večere dostupne su u galeriji.

Srdačno čestitamo nagrađenima!

Autor: Maja Matijašević
Međunarodne IEEE nagrade i priznanja...

Na svečanoj večeri u sklopu 113. sastanka odbora IEEE Regije 8, održanog u Valenciji, Španjolskoj, 12.-13. listopada 2019. godine, našim članovima i IEEE organizacijskim jedinicama uručene su sljedeće nagrade IEEE regionalne i svjetske razine:

 • 2018 Region 8 Outstanding Medium Section Award -  Hrvatskoj sekciji IEEE predvođenom Majom Matijašević
 • 2019 IEEE Region 8 Outstanding Young Professionals Affinity Group Award - Interesnoj skupini Young Professionals Hrvatske sekcije IEEE
 • IEEE Outstanding Branch Chapter Advisor Award (2018 & 2019) - Danielu Hofmanu
 • IEEE Region Exemplary Student Branch Award - Studentskom ogranku Sveučilišta u Rijeci

Nagrade su preuzeli Igor Kuzle, kandidat za direktora IEEE Regije 8 i dugogodišnji dužnosnik Hrvatske sekcije te Vinko Lešić, tajnik Hrvatske sekcije. Fotografije uručenja i nagrada možete pronaći u detaljnijem prikazu obavijesti.

Autor: Vinko Lešić