Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE, FER Razvojni centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci i Odjel za računalnu inteligenciju pozivaju vas na predavanje pod naslovom:

Data-driven Porsche

koje će održati 

Mirna Marković Kufner i Antonio Matošević iz tvrtke Porsche Digital Croatia u ponedjeljak, 14. studenog 2022. godine s početkom u 15:15 sati, u Sivoj vjećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.
 
Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti.

 
Životopisi predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak predavanja:

Primjena podatkovne znanosti u automobilskoj industriji najčešće nas asocira na autonomnu vožnju. Autopiloti, autonomna vožnja i asistenti u vožnji zasigurno jesu najpoznatije primjene u području podatkovne znanosti (i općenito u inženjerstvu) u autoindustriji, no definitivno nisu jedini. Podatkovna znanost i podatkovno inženjerstvo pomažu u skoro svim segmentima razvoja vozila – od znanstvenih i inženjerskih istraživanja, istraživanja tržišta do izrade i održavanja vozila.
Krucijalni element su, naravno, podaci, kod kojih su perzistencija i kvaliteta obavezni uvjeti.
Korištenjem pravih alata i tehnika kod prikupljanja, pohrane i obrade podataka moguće je višestruko ubrzati cjelokupni proces, a pritom uštedjeti resurse. Ispravnim procesom prikupljanja i pohrane podataka u kojem podaci (ili dio podataka) nisu izgubljeni osiguravamo glavne preduvjete za kvalitetu modela i zaključaka koje iz njih generiramo u svrhu poboljšanja u industriji.
U ovom ćemo predavanju predstaviti alate i tehnologije koji se koriste u pripremi velikih količina podataka za strojno i duboko učenje. Cloudera, Impala i Apache Spark samo su neki od alata koje vrijedi spomenuti, no osnova svega su SQL, Python i poznavanje dobrih praksi iz softverskog inženjerstva. Na primjerima ćemo demonstrirati kako pomoću spomenutih alata upravljati velikim količinama podataka i kreirati skalabilni algoritam za identificiranje bitnih uzoraka u podatcima. 


O predavačima:

Mirna Marković Kufner
Mirna je data scientist u Porsche Digital Croatia gdje je zadnje dvije godine zadužena za obradu i analizu velikih količina podataka koje generiraju Porsche automobili te donošenja zaključaka na temelju istih. Završila je diplomski studij matematike i računarstava na Odjelu za matematiku na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku. Tijekom i nakon studija Mirna se posvetila softverskom inženjerstvu i tako stekla četverogodišnje iskustvo u području razvoju softvera, web aplikacija  te dizajniranja i razvoja baza i skladišta podataka. Fokus joj je trenutno na tehnologijama i alatima za razvoj skalabilnih cjevovoda za obradu velikih količina podataka, no interesi joj se protežu od novih i zanimljivih tehnologija u web developmentu do poboljšanja proizvoda na temelju korisničkih podataka.

Antonio Matošević
Antonio je data scientist u Porsche Digital Croatia više od 2 godine. Studirao je strojno učenje na KTH Royal Institute of Technology u Švedskoj te je tijekom studija radio u start-upima u područjima autonomne vožnje, predviđanja ponašanja korisnika i sl. Tijekom studija držao je i vježbe iz matematike i strojnog učenja na KTH Royal Institute of Technology. Njegovi svakodnevni zadatci u Porsche Digitalu uključuju obradu velikih količina podataka s tisuća Porscheovih vozila, a najveći interes mu je kreiranje visoko skalabilnih cjevovoda za obradu podataka.

Autor: Daniel Hofman
Popis obavijesti