Poziv na sudjelovanje u Startup...

Hrvatska sekcija IEEEInovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i SPOCK organiziraju prvi Startup Bootcamp – dvodnevnu startup edukaciju za istraživače i znanstvenike koja će se održati online 24. i 25. studenog 2020. Cilj je ove aktivnosti predstaviti mogućnosti za komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja, potaknuti poduzetničko razmišljanje kod istraživača, profesora i znanstvenika, educirati znanstveno-istraživačku zajednicu o osnovama razvoja startupa te ih potaknuti na uključivanje u slične aktivnosti i inicijative koje će se u budućnosti provoditi u organizaciji FER-a, ICENT-a i SPOCK-a.

Kroz dva dana programa, sudionici će imati priliku upoznati se s osnovnom startup terminologijom i ključnim pojmovima, definicijom startupastartup ekosustavom, fazama razvoja startupa, alatima i metodologijama za kreiranje i validiranje ideja, sadržajem pitch decka i njegovom svrhom, definicijom pitcha i njegovim oblicima, načinima financiranja projekata i razvoja startupa, prikupljanjem investicija, investicijskim fondovima, intelektualnim vlasništvom i transferom tehnologije na FER-u te uspješnim primjerom pokretanja spin-off tvrtke sa Sveučilišta u Oxfordu. Događaj je uključen u IEEE Region 8 Entrepreneurship Week zajedno s 30 drugih događaja u više od 20 zemalja Regije 8.

Predavanja će se održati online 24. i 25. studenoga 2020. na hrvatskom ili engleskom jeziku, a broj sudionika je ograničen. Prijave su otvorene za sve istraživače, profesore i znanstvenike te se svi zainteresirani mogu prijaviti putem poveznice.

Raspored predavanja i kratke biografije predavača nalaze se u proširenom prikazu obavijesti.

Prvi dan (24. studenog):

  • Startup Introduction (10:00 – 11:30) – startup osnove, terminologija i ključne riječi, što je zapravo startup, tim i uloge, startup kultura i stil života, faze razvoja startupa, korisni alati i metodologije (predavač: Matija Srbić, FER),
  • Design Thinking (11:30 – 12:30) – upoznavanje s metodologijom Design Thinking kao načinom kreativnog razmišljanja te procesom generiranja i validiranja novih ideja. Ovo predavanje će poslužiti kao uvod za buduće Design Thinking radionice čiji cilj će biti povezivanje stručnjaka iz različitih područja, brainstorming i generiranje kvalitetnih ideja koje će se prvo priključiti SPOCK-u, a kasnije i jednom od ICENT-ovih programa startup inkubacije (predavač: Ivan Kunjašić, Umeå University, Švedska),
  • Pitch & Storytelling (12:30 – 13:30) – pitch deck kao startupov poslovni plan, elementi pitch decka, javni nastup i prezentiranje, kako predstaviti projekt kroz priču, različiti oblici pitcha (predavač: Matija Srbić, FER),

Drugi dan (25. studenog):

  • Fundraising & Opportunities (10:00 – 11:30) – prikupljanje investicija, investicijske runde, investicijski fondovi, aktualne prilike za financiranje projekata (predavač: Jakob Gajšek, Ljubljanski univerzitetni inkubator, Slovenija),
  • Starting A Startup At The University of Oxford (11:30 – 12:30) – uspješna priča i primjer osnivanja spin-off tvrtke iz istraživanja, proces pokretanja startupa na Sveučilištu Oxford, uvjeti i podjela vlasništva (predavač: Ivo Sluganović, PhishAR),
  • Intellectual Property And Research Commercialisation (12:30 – 13:30) – intelektualno vlasništvo i patent, uvjeti za transfer tehnologije na FER-u, uspješni primjeri transfera tehnologije na FER-u (predavač: Mirjana Dozan, FER).

 

Mirjana Dozan je u Centru za potporu istraživanju na FER-u odgovorna za poslove vezane uz intelektualno vlasništvo i projekte Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu od 2015. godine. Po struci je magistar inženjer građevinarstva (1997.) i magistar poslovne ekonomije (2009.). Radno iskustvo stekla je kako u javnom tako i privatnom sektoru u Europi, Australiji i Aziji. Po povratku u Hrvatsku (2010.) do danas radi u okviru Sveučilišta u Zagrebu, prvo pri sveučilišnom Centru za transfer tehnologije, a od 2015. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i Inovacijskom centru Nikola Tesla. Aktivno sudjeluje u pripremi i provedbi brojnih domaćih i međunarodnih istraživačko razvojnih projekata s naglaskom na suradnju s gospodarstvom.

Jakob Gajšek aktivan je u startup zajednici od 2015. godine, kada je suosnovao startup akcelerator ABC gdje je bio zadužen za daljnje prikupljanje financijskih sredstava za portfelj akceleratora. U 2018. godini preuzeo je mjesto izvršnog direktora Ljubljanskog sveučilišnog inkubatora, gdje je fokusiran na stvaranje nove generacije startupova koji nastaju iz istraživanja.

Ivan Kunjašić diplomirani je dizajner interakcija s Instituta za dizajn u Umei (Švedska). Trenutno djeluje kao istrazivač na polju biotehnologije i dizajna te je vanjski predavač na Institutu za dizajn gdje educira prvu generaciju biodizajnera. Uz akademska istraživanja radio je u dizajnersko-konzultantskoj tvrtki IDEO u San Franciscu kao pripravnik te je suosnivač startupa V18, baziranog na kružnom gospodarstvu.

Ivo Sluganović osnivač je i izvršni direktor (CEO) PhishAR-a te postdoktorski istraživač na Sveučilištu u Oxfordu, gdje je i doktorirao u području informacijske sigurnosti s fokusom na primjenu strojnog učenja i tehnologija proširene stvarnosti za poboljšanje sigurnosti korisnika. Prije Oxforda, Ivo je pokrenuo i bio tehnički direktor (CTO) startupa Vibby te je završio diplomski studij na FER-u, tijekom kojega je dobio nagradu Josip Lončar za uspjeh na preddiplomskom studiju, bio je na praksama u Facebooku i Googleu, vodio udrugu eSTUDENT i pokrenuo vještinu Natjecateljsko programiranje.

Matija Srbić diplomirao je na FER-u među 5% najboljih u svojoj generaciji (Magna Cum Laude). Na zadnjoj godini studija je pokrenuo startup Juvo – Home Friend kojeg je vodio tri godine. 2019. godine preuzeo je organizaciju i ulogu voditelja FER-ovog startup inkubatora SPOCK, a trenutno na FER-u provodi i Erasmus+ projekt COGSTEPS. U sklopu Inovacijskog centra Nikola Tesla radi na pokretanju više inicijativa vezanih za poticanje komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja i osnivanje spin-off kompanija.

Predavanja će se održati online 24. i 25. studenoga 2020. na hrvatskom ili engleskom jeziku, a broj sudionika je ograničen. Prijave su otvorene za sve istraživače, profesore i znanstvenike te se svi zainteresirani mogu prijaviti putem poveznice.

Autor: Vinko Lešić
Popis obavijesti