Predavanje: "Razvojne aktivnosti...

Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE u suradnji s Oracle Labs Vas poziva na predavanje pod naslovom:

"Razvojne aktivnosti vezane uz GraalVM"

koje će održati Aleksandar Prokopec i Boris Spasojević iz tvrtke Oracle Labspetak, 6. studenoga 2020. godine s početkom u 13:00 sati, putem platforme Zoom.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti.

Životopisi predavača i sažetak predavanja, kao i podaci za pristup predavanju nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak predavanja:

GraalVM je novi virtualni stroj iz Oracle Labsa, čija je vizija jedinstvena infrastruktura za jednostavnu implementaciju programskih jezika visokih performansi. Ova infrastruktura objedinjuje razvojne alate za različite jezike te je ugradiva u druge sustave programske potpore.

GraalVM podržava jezike koji tradicionalno ciljaju Java virtualni stroj, poput Jave, Scale, Groovy-a, Kotlin-a, ali i dinamičke jezike poput JavaScript-a, Ruby-a, R-a i Python-a, te međujezike poput LLVM-a i WebAssembly-a.

Predavanje će opisati arhitekturu GraalVM virtualnog stroja i ući u tehničke detalje GraalVM stroja. Ciljana skupina za ovo predavanje su studenti studija računarstva i informatike koje zanimaju/privlače tehnologije poput virtualnih strojeva i programskih prevodioca, te programiranje u Javi i drugim popularnim jezicima, kao što su to JavaScript, Python, C++ i Ruby.

Zainteresiranim studentima će ujedno biti predstavljene mogućnosti stažiranja (internship) u istraživačkim centrima Oracle Labsa u Zurichu, u Švicarskoj, i nekoliko drugih lokacija.

O predavačima:

Aleksandar Prokopec je senior menadžer u Oracle Labs-ima, gdje radi na GraalVM-u. Njegov se istraživački rad se fokusira na konkurentne strukture podataka, tipovne sustave, i optimizacije za jezične prevodioce. Prije nego što se pridružio Oracle Labs-ima, Aleksandar je u sklopu doktorata radio na programskom jeziku Scala na EPFL-u, te potom u Google-u.

Boris Spasojević je senior istraživač u Oracle Labs-ima, gdje radi na GraalVM-u. Fokus njegovog istraživačkog rada su jezično-agnostične optimizacije za dinamičke jezike i jezično-agnostični razvojni alati. Boris drži doktorsku titulu u računalnoj znanosti, koju je obranio na Sveučilištu u Bernu.

Podaci za pristup:

 

Poveznica na Oracle Zoom pristup

Webinar ID: 937 3936 3180
Passcode: L8pE+G+U
SIP: 93739363180@zoomcrc.com
Passcode: L8pE+G+U 

Autor: Danko Ivošević
Popis obavijesti