Poziv na online predavanje povodom...

Hrvatsko društvo za neuroznanostHrvatski institut za istraživanje mozgaMedicinski fakultet Sveučilišta u ZagrebuZnanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, od 15. do 21. ožujka 2021. godine, dvadeseti puta u Hrvatskoj organiziraju Tjedan mozga, u svijetu poznat kao Brain Awareness Week. Teme ovogodišnjeg Tjedna mozga su Mozak i COVID te Utjecaj digitalnih tehnologija na razvoj i rad mozga.

U sklopu 20. Tjedna mozga, u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstvaKlinike za psihijatriju VrapčeHrvatskog društva za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF)Odjela za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE te Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), održat će se predavanje:

Možemo li mjeriti depresiju?

petak, 19. ožujka 2021. godine, s početkom u 16:15 sati,

kao online predavanje na YouTube kanalu Hrvatske sekcije IEEE.

Predavanje će održati Eda Jovičić, univ. bacc. ing., Damir Mulc, dr. med., dr. sc. Jakša Vukojević, Krešimir Friganović, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek.

Predvidivo trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Kratki sažetak predavanja dostupan je u nastavku obavijesti.

U posljednje vrijeme nam je pojam depresije postao opipljiviji, stvarniji, a problemi vezani uz depresiju su prepoznati kao jedan od predvodnika u sve značajnijoj dimenziji našega zdravlja, psihičkom zdravlju. Neizbježno je stoga pitanje ujednačavanja i validacije samih kvalitativnih stanja u depresiji, jer iako je svaka depresivna osoba nesretna na svoj način, neke su značajke zajedničke. Naša je namjera da značajke pokušamo pronaći, u našem slučaju korištenjem relativno novoga pristupa starim i mnogo puta iskušanim, ali ipak poprilično ograničenim, metodama mjerenja. Korištenjem algoritama strojnog učenja u svrhu analize signala dobivenih snimanjem električne aktivnosti mozga – elektroencefalografijom (EEG), pokušali smo razlučiti postoji li razlika između zdravih i depresivnih ljudi.

Autor: Željka Lučev Vasić
Popis obavijesti