Poziv na predavanje: "Više o...

Odjel za robotiku i automatizaciju, interesna skupina Young Professionals Hrvatske sekcije IEEE i Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) pozivaju vas na predavanje:

"Više o Eulerovim kutevima nego što ste ikad htjeli znati: kako ih je C++ biblioteka Eigen kriomice pogrešno računala preko 15 godina"

koje će održati Juraj Oršulić, mag. ing. s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu 7. lipnja 2023. godine u 16:00 sati u Bijeloj vijećnici.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti. Jezik predavanja je hrvatski, a predviđeno trajanje predavanja je 40 minuta, nakon čega slijedi 20 min predviđenih za potencijalna pitanja i raspravu.
Životopis predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak predavanja

Eulerovi kutevi jedan su od elementarnih načina zapisa orijentacije objekta u trodimenzionalnom prostoru. Rašireni su u primjenama u robotici, upravljanju letjelicama, računalnoj grafici, nautici i mnogim drugim područjima. Premda su nezgrapniji za korištenje od drugih matematičkih alata za zapis orijentacije, njihova intuitivnost i razumljivost ih čini vrlo važnima u nekim primjenama, posebno u industriji.

Proračun Eulerovih kuteva iz neke zadane matrice rotacije zadaća je koju obično povjeravamo nekoj provjerenoj i pouzdanoj biblioteci za linearnu algebru ili kinematiku, premda je zadatak koji je u principu moguće riješiti pomoću srednjoškolske matematike. U slučaju jezika C++, biblioteka za linearnu algebru Eigen je vrlo raširen odabir. No, pokazalo se da je robustan proračun Eulerovih kuteva netrivijalan zadatak koji skriva neke zamke, a da je biblioteka Eigen davala problematično rješenje otkad je prvi put implementirano 2008. Na predavanju će ukratko biti ispričana priča o tome kako je skriveni problem otkriven i ispravljen.


O predavaču

Juraj Oršulić je znanstveni suradnik i student doktorskog studija koji se pridružio FER-ovom istraživačkom laboratoriju LARICS 2016. nakon diplomiranja na FER-u summa cum laude. Njegovi istraživački interesi vezani su uz percepciju laserskim senzorima, snimanje prostora i lokalizaciju (SLAM).

Autor: Ana Milas
Popis obavijesti