Radionica "FPV dronovi za...

Odjel za računarstvo i Odjel za robotiku i automatizaciju Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na radionicu pod naslovom:

FPV dronovi za udaljeno nadgledanje i edukaciju

koju će održati Daniel Hofman i Marko Car s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u četvrtak, 9. studenoga 2023. godine s početkom u 11.15 sati, u A204 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti.

Broj sjedećih mjesta je ograničen, ali stajaćih mjesta ima dovoljno. Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta i nije potrebno nikakvo predznanje za sudjelovanje. Tijekom radionice će biti demonstriran i let s FPV dronom.

Životopisi predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak radionice:

Radionica će imati dva glavna dijela. Prvi dio će biti vezan za korištenje dronova u edukaciji a drugi za primjenu dronova u industriji.

FPV dronovi se mogu koristiti u edukaciji kako bi približili široj publici. Bit će predstavljen ORQA FPV.Ace komplet koji je kreiran kako bi upoznao početnike s FPV tehnologijom na zabavan i jednostavan način. Objasnit će se razlika između FPV i običnih dronova te kako se može učiti o STEM tehnologijama kroz dronove. Na kraju će biti i kratka demonstracija leta s FPV dronom.

Drugi dio radionice vezan je za industrijske primjene bespilotnih multirotorskih letjelica.
U ovom predavanju ukratko ćemo proći različite inovativne primjene multirotorskih bespilotnih letjelica u optimizaciji i modernizaciji raznih sektora industrije. Objasnit ćemo utjecaje upotrebe bespilotnih letjelica u modernizaciji industrije na povećavanje učinkovitosti i profitabilnosti proizvodnje te smanjenje rizike od potencijalnih ozljeda. Na primjeru automatizirane inspekcije vjetroelektrana analitirat ćemo kako je moguće poboljšati učinkovitost preciznijim prikupljanjem podataka i profitabilnost uštedom vremena i resursa. Posebno ćemo razmotriti kako ova tehnologija mijenja tradicionalne metode rada u industriji i pruža mogućnost daljnjeg napretka.

O predavačima:

Daniel Hofman
Daniel Hofman diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, 2008. odnosno 2015. godine. Radi na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo od 2008. godine, trenutno kao izvanredni profesor. Njegov fokus istraživanja su mrežni algoritmi za kodiranje multimedijskih sadržaja na mnogojezgrenim arhitekturama. Koautor je nekoliko poglavlja u knjigama, članaka u časopisima i konferencijama. Vodio je nekoliko domaćih istraživačkih projekata i sudjelovao na međunarodnim istraživačkim projektima (FP7, Horizon 2020-FET, Eureka, itd.). Aktivan član Europske mreže izvrsnosti European Network on High Performance and Embedded Architecture and Compilation (HiPEAC) i IEEE Senior member.

Marko Car
Marko Car je diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (UNIZG-FER) Sveučilišta u Zagrebu 2015. godine. Od tada radi kao istraživač i asistent u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) pod vodstvom prof. Stjepana Bogdana. 2023. godine doktorirao je na temu "Sustav upravljanja bespilotnim zračnim manipulatorom u interakciji s okolinom zasnovan na poopćenom modelu". Kao istraživač, radio je na različitim međunarodnim, nacionalnim i industrijskim istraživačkim projektima. Osim toga, bio je član tima LARICS-a koji je sudjelovao u natjecanjima European Robotics Challenge (EuRoC), ERL Emergency Robots 2019 i MBZIRC 2020. Autor je 16 radova na konferencijama, 3 znanstvena rada u časopisima te 2 poglavlja u knjigama.

Autor: Lucija Petricioli
Popis obavijesti