On-line predavanje: Automobilska...

Odjel za industrijsku elektroniku (IE13) i Odjel za energetsku elektroniku (PEL 35) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na ON-line predavanja : 

„Automobilska ožičenja: izazovi, trendovi, razvoj konektora za prijenos podataka“

„Automotive Communication Channels; Trends, Challenges, Signal integrity, EMC

 koje će održati voditelj timova: Josip Jelak i Toni Cota, te dizajn inženjer: Darko Marinac  iz Yazaki Europe Limited; Ured Zagreb

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 24. siječnja 2022. godine u 11:30 h, ON-line putem platforme FERIT-a (BigButton) i linka:

https://bigblack.ferit.hr/b/den-w5r-2s5-9fh

Predvidivo trajanje predavanja je 90-ak minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo znanstvenike čija su područja istraživanja bliska tematici predavanja kao i studente ostalih studija. U nastavku slijedi kratak životopisi predavača i opis predavanja.

Kratak sadržaj predavanja:

Yazaki je započeo proizvodnju automobilskog ožičenja 1939. godine i trenutno drži značajan udio na globalnom tržištu. U prvom dijelu predavanja Josip Jelak će ukratko prezentirati Yazaki korporaciju te objasniti značajnu ulogu ožičenja kod međusobnog povezivanja elektroničkih i električnih uređaja, uključujući osiguravanje kvalitetnog napajanja i prijenosa signala. U drugom dijelu predavanja Toni Cota će prezentirani trenutne trendove i izazove u autoindustriji. Uz razvoj sustava za prijenos podataka bit će prezentirani i praktični primjeri te portfolio Yazakija. U zadnjem dijelu predavanja Darko Marinac će objasniti neke od parametara koji se uzimaju u obzir prilikom razvoja konektora za prijenos podataka uključujući preslušavanje, unesene gubitke, povratne gubitke, karakterističnu impedanciju te proces pretvorbe. U fokusu će biti dva glavna aspekta razvoja konektora za prijenos podataka, kvaliteta prijenosa signala i elektromagnetska kompatibilnost.

Životopisi

Josip Jelak

Završio je Fakultet Strojarstva i Brodogradnje u Zagrebu 1994. godine, smjer Strojarske konstrukcije. Iste se godine zapošljava u firmi Končar Alati na poziciji konstruktora alata za injekcijsko prešanje polimera gdje napreduje do zvanja voditelja tehničke pripreme. Paralelno stječe obrazovanje u sustavu osiguranja kvalitete ISO 9001 i VDI  6.1 te dobiva certifikat za internog auditora. Od 2000.godine radi u firmi Yazaki Europe Limited prvo kao Senior Engineer, a zatim i Team Leader (razvoj konektorskih sistema za automobilsku industriju). Tijekom razvoja sudjeluje u aplikaciji nekoliko patenata. Nastavlja obrazovanje u sustavu osiguranja kvalitete ( QS 9000, ISO 9001/ TS 16949, IATF 16949), te je odgovoran za implementaciju i održavanje sustava za osiguranje kvalitete unutar Yazaki Zagreba.  Također pohađao je edukacije iz generalnog upravljanja. Od 2016. radi na poziciji Zastupnika podružnice.

Toni Cota

Završio je Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu 2008. godine, smjer zrakoplovstva. Iste godine zapošljava se u firmi Yazaki Europe Limited na poziciji CAD designer, u području dizajna konektora. Od 2016.radi na poziciji Team leader u timu Data Connectivity and Advanced Engineering. Glavno područje rada je razvoj električnih proizvoda za autoindustriju s fokusom na R&D i proizvodnju konektora za prijenos podataka visokih frekvencija od injekcijskog prešanja, štancanja te do sklapanja ožičenja za prijenos podataka.

Darko Marinac

Završio je Fakultet Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu 2008. godine, smjer Radiokomunikacije i profesionalna elektronika. Iste godine zapošljava se u firmi Riz Odašiljači d.d. na poziciji Dizajn Inženjera, područje rada PCB dizajn i dizajn napajanja za odašiljače. Od 2015. radi u firmi Yazaki Europe Limited prvo kao Design Engineer, a trenutno na poziciji Product Engineer – High frequency u timu Data Connectivity and Advanced Engineering. Glavno područje rada EM simulacije i dizajn testnih PCB-a. Također aktivno sudjeluje u Open Alliance TC9 na razvoju specifikacija za Automotive Ethernet.

Autor: Denis Pelin
Popis obavijesti