ŽensCast #6: The Science of Bias

Šesto izdanje ŽensCast-a, podcasta interesne skupine Women in Engineering Hrvatske IEEE sekcije bavi se predrasudama i stereotipima vezanim uz spol. Gošće Ivana Osredek, studentica diplomskog studija bioinformatike na Sveučilištu u Leuvenu, Belgija i Iva Marketanović, studentica diplomskog studija psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, predstavile su ideju i rezultate projekta The Science of Bias (SOB) koji se provodi u sklopu Društva za edukaciju van okvira (EVO).

Ako vas zanima kako hrvatski srednjoškolci i studenti doživljavaju “Ivanu” odnosno “Ivana”, koje osobine smatraju poželjnima za muškarca a koje za ženu, te koje su razlike u  rezultatima ankete obzirom na američku studiju, pogledajte novu epizodu ŽensCasta i poslušajte naše zanimljive sugovornice. Najavu ŽensCasta#6 možete vidjeti na sljedećoj poveznici,  a cijeli epizodu ovdje. Više o Science of Bias pročitajte u nastavku obavijesti.

Projekt SOB pokrenut je s ciljem osvještavanja društva o rodnoj ravnopravnosti, prepoznavanju uzoraka i pronalaženja načina na koje pristranost temeljenu na spolu možemo izbjeći ili svesti na minimum. Projekt SOB sastoji se u provođenju ankete „Ivana vs. Ivan“ među hrvatskim srednjoškolcima i studentima.  U suradnji s prof. Kathleen L. McGinn, profesoricom na Harvard Business School i Heidi Roizen, poduzetnicom i predavačicom na Stanford University, u SAD-u, Ivana I Iva su, u okviru projekta SOB, među hrvatskim srednjoškolcima i studentima provele anketu inspiriranu „Heidi vs. Howard“ studijom. Istraživanje pod nazivom „Heidi vs. Howard” provedeno 2003. godine na Columbia Business School u SAD-u pokazalo je kako se samopouzdano, autoritativno i dominantno ponašanje, koje ljudi najčešće povezuju s upravljačkim pozicijama, kod muškaraca doživljava pozitivno dok se takve osobine kod žena smatraju negativnima.

Ako vas zanima kako hrvatski srednjoškolci i studenti doživljavaju “Ivanu” odnosno “Ivana”, koje osobine smatraju poželjnima za muškarca a koje za ženu, te koje su razlike u  rezultatima ankete obzirom na američku studiju, pogledajte novu epizodu ŽensCasta i poslušajte naše zanimljive sugovornice Ivanu Osredek i Ivu Marketanović.  Najavu ŽensCasta#6 možete vidjeti na sljedećoj poveznici,  a cijeli epizodu ovdje.

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti