WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2023.
 

Pina Milišić
predsjednica
e-mail                  
 
Anamari Nakić
dopredsjednica

Obavijesti

ŽensCast #7: Antonella Barišić -...

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, u sedmom izdanju ŽensCast-a, podcasta interesne skupine Women in Engineering Hrvatske IEEE sekcije ugostili smo Antonellu Barišić, istraživačicu i doktorsku studenticu na FER-u.  

U razgovoru s Antonellom dotakli smo se mnogih tema: od studiranja na FER-u, rada u studentskim udrugama i zaposlenja u LARICS laboratoriju do sudjelovanja na NATO projektu MARCUS. Antonella nam je približila život u Albuquerqueu, New Mexico, usporedila svoja američka iskustva s radom u Hrvatskoj i objasnila zašto smatra da je za nju FER najbolji odabir studija. U novoj epizodi ŽensCasta doznat ćete kako najlakše prebroditi motivacijske krize koje se ponekad znaju javiti tijekom studiranja i rada na izazovnim projektima.

Autor: Anamari Nakić
ŽensCast #6: The Science of Bias

Šesto izdanje ŽensCast-a, podcasta interesne skupine Women in Engineering Hrvatske IEEE sekcije bavi se predrasudama i stereotipima vezanim uz spol. Gošće Ivana Osredek, studentica diplomskog studija bioinformatike na Sveučilištu u Leuvenu, Belgija i Iva Marketanović, studentica diplomskog studija psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, predstavile su ideju i rezultate projekta The Science of Bias (SOB) koji se provodi u sklopu Društva za edukaciju van okvira (EVO).

Ako vas zanima kako hrvatski srednjoškolci i studenti doživljavaju “Ivanu” odnosno “Ivana”, koje osobine smatraju poželjnima za muškarca a koje za ženu, te koje su razlike u  rezultatima ankete obzirom na američku studiju, pogledajte novu epizodu ŽensCasta i poslušajte naše zanimljive sugovornice. Najavu ŽensCasta#6 možete vidjeti na sljedećoj poveznici,  a cijeli epizodu ovdje. Više o Science of Bias pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Anamari Nakić

 Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, održan je "Globalni maraton: 25 godina WiE". Događaj je bio posvećen  svim ženama na svijetu koje su suočene s diskriminacijom, nepravdom i socijalno-ekonomskim problemima. Cilj ovog maratona je susret, razmjena ideja, razvijanje kreativnosti i suradnja WiE zajednice širom svijeta kako bismo pokazali da je naša raznolikost ujedno i naša snaga.

 Aktivnosti interesne skupine Hrvatske IEEE sekcije Women in Engineering predstavljene su na Maratonu u okviru predavanja dr.sc. Marie Alexandre Paun, predsjednice Odbora WiE regije R8, pod naslovom "Istaknuti događaji i videozapisi interesnih skupina WiE regije R8". Naše aktivnosti predstavljene su zajedno sa aktivnostima WiE Rumunjske, WiE Velike Britanije i Irske, te WiE Portugala.

Autor: Josipa-Pina Milišić
Međunarodni dan materinskog jezika,...

 Materinski jezik predstavlja jedan od najvažnijih simbola kulturnog identiteta osoba i naroda. Hrvatski jezik danas je međunarodno priznat jezik pod svojim nacionalnim imenom, a u Europskoj Uniji uveden je kao 24. službeni jezik. 

Autor: Josipa-Pina Milišić
ŽensCast#5: profesorica emerita...

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, 11. veljače 2022.  u petom izdanju ŽensCasta razgovarali smo sa profesoricom emeritom Brankom Zovko Cihlar. Profesorica Zovko Cihlar doktorirala je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1964. godine čime je postala prva žena doktorica elektrotehnike u Hrvatskoj.

ŽensCast je podcast IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia (WiE Croatia) koji se provodi u suradnji s FER-om i projektom Caliper. ŽensCast#5  premijerno je prikazan 11. veljače 2022. povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti. ŽensCast#5 pogledajte ovdje.

Autor: Anamari Nakić
Izložba "Žene i tehnika”

U stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu interpolirana je izložba

"Žene i tehnika - izložba rodno inkluzivne tematike" 

 Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka 2022. 

    Svoj doprinos izložbi dao je i FER, odnosno Središnja knjižnica FER-a kao i vodstvo IEEE interesne skupine WiE Croatia ostvarivši na taj način uspješnu suradnju sa Tehničkim muzejem Nikola Tesla. 

Autor: Josipa-Pina Milišić
ŽensCast#4: Sve pet"

Povodom Dana otvorenih prozora FER-a, 26. studenog 2021. premijerno je prikazana nova epizoda ŽensCasta, podcasta IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia (WiE Croatia). U novom ŽensCastu razgovarali smo sa mladom i uspješnom FER-ovkom, inženjerkom računarstva, poduzetnicom i aktivisticom Kajom Pavlinić.

ŽensCast#4 pod nazivom “Sve pet!”  pogledajte ovdje.

Autor: Josipa-Pina Milišić
Plan ravnopravnosti spolova Fakulteta...

 

Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu i Interesna skupina Žene u inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

"Plan ravnopravnosti spolova Fakulteta elektrotehnike i računarstva"

koje će održati izv. prof. dr. sc. Anamari Nakić u petak, 19. studenog 2021. godine, u 13.00 sati putem platforme Zoom. Očekivano trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta. Predavanje se održava na hrvatskom jeziku i otvoreno je za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti. Životopis predavačice i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

 

Poveznica na Zoom pristup:

https://zoom.us/j/95361473447

Autor: Josipa-Pina Milišić

Predsjednica interesne skupine Žene u inženjerstvu IEEE, izv. prof. dr. sc. Pina Milišić s FER-a razgovarala je s novinarkom portala Žene i mediji. U razgovoru se osvrnula na misiju, aktivnosti i planove naše interesne skupine. Intervju možete pronaći ovdje.

Autor: Anamari Nakić

Novi ŽensCast je objavljen - Znanstvena spajalica.

U novom izdanju podcasta IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia nastavljamo sa predstavljanjem uspješnih FERovki. Naša gošća je inženjerka Una Pale, doktorandica na EPFL-u. Una se bavi obradom signala i strojnim učenjem sa primjenama u biomedicinskim istraživanjima. Nakon diplome 2016. godine, na FER-u je provela dvije godine radeći na zanimljivim problemima poput razvoja elektromiografskog biofeedback sustava MyMyo, podrške neurofeedback terapiji, implementacije tehnika disanja Nadi shodhana te proučavanja njihovog utjecaja na autonomni živčani sustav. Od 2018. godine zaposlena je na EPFL-u,  u Laboratoriju ugrađenih sustava (Laboratoire des Systèmes Embarqués). U okviru svoje doktorske disertacije nastavlja se baviti primjenama strojnog učenja u biomedicinskom području te razvija nove algoritme za primjenu u aplikacijama namijenjen-ima nosivim uređajima. Una je svestrana, završila je srednju muzičku školu, svira tri instrumenta (harfu, klarinet i klavir). Vrlo je aktivna u udruzi Penkala koja okuplja i spaja mlade hrvatske istraživače iz industrije i akademije, te potiče prenošenje znanja i iskustva među mladim genera-cijama.

Sa Unom smo razgovarali o svemu pomalo: o tome kako je u djetinjstvu razvila interes za prirodne znanosti; zašto se odlučila studirati baš na FER-u; kakva znanja i koje vještine je stekla na FER-u; kako se snašla u novoj sredini na EPFL-u te čime se bavi u okviru izrade doktorata. Pogledate li novu epizodu ŽensCasta do kraja, doznat ćete što je to znanstvena spajalica i kakve ona ima veze s našom Unom.
 

Autor: Anamari Nakić
Europski parlament usvojio rezoluciju...

 Europska unija se suočava s problemom podzastupljenosti žena na radnim mjestima i u obrazovnim programima u područjima STEM-a, unatoč tome što žene čine 52 posto europskog stanovništva i 57,7 posto osoba sa završenim visokim obrazovanjem u Europskoj uniji, naglasili su europarlamentarci u raspravi o promicanju ravnopravnosti spolova u obrazovanju i karijerama održanoj 9. lipnja 2021. u Europskom parlamentu.

 Nakon održane rasprave, zastupnici su 10. lipnja 2021. godine usvojili rezoluciju kojom pozivaju države članice da promicanje ravnopravnosti spolova u područjima STEM-a uključe u svoje akcijske planove i strategije u vidu pružanja odgovarajućih poticaja. Spomenuta rezolucija usvojena je s 546 glasova “za”, 35 “protiv” te 100 suzdržanih. Predložene su i konkretne mjere kojima će se promovirati sudjelovanje žena i djevojaka u sektorima prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike.

 Za više detalja kliknite na link Ravnopravnost@fer.hr

Autor: Josipa-Pina Milišić


U okviru projekta Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije – USBSE u petak 28. svibnja 2021. u 11.00 sati održat će se radionica pod nazivom “Žene u znanosti” kojoj je za cilj promoviranje horizontalnih načela EU s naglaskom na ravnopravnost spolova. Radionica je besplatna i otvorena za sve zainteresirane. WiE Hrvatska je jedan od suorganizatora ovog događanja, a na radionici ćemo predstaviti naše djelovanje i suradnju s H2020 projektom Caliper.

Na radionici možete sudjelovati preko sljedeće poveznice: 

https://bigblack.ferit.hr/b/dan-pcy-n02-s29

Autor: Josipa-Pina Milišić

Novi ŽensCast je objavljen - Radim po svom.

Jeste li se ikad zapitali što neke ljude čini iskreno ispunjenima, kreativno, poslovno i privatno, te kako to isto kreirati za sebe?

Kako ostvariti svoje potencijale? Voli li većina ljudi unaprijed određene poslovne uloge?  Kako ne završiti na poslovima koje ne volimo? Kako originalnoj poslovnoj ideji dati “glavu i rep” te kako svoju tvrtku postaviti “na noge”? Kako poticati žene u poduzetništvu? Kako balansirati privatni i poslovni život ako ne radiš “od devet do pet”? Kako se uspješno prezentirati na društvenim mrežama, te pritom sačuvati privatnost? Na koji način inženjersko obrazovanje stečeno na FER-u može služiti u nošenju sa svakodnevnim poslovnim izazovima u online svijetu?

O tim pitanjima i o mnogim drugim temama razgovarali smo sa Teom Zavacki u drugom izdanju ŽensCasta, podcasta interesne skupine IEEE Women in Engineering (WiE Croatia). Jedan od osnovnih ciljeva ŽensCasta je senzibilizirati studentsku populaciju tehničkih i prirodoslovnih fakulteta za društvene teme te poticati otvoreni dijalog o stereotipima s ciljem osvještavanja vlastitih stavova i mišljenja.

Tea Zavacki je poduzetnica, poslovna trenerica, inženjerka, FER-ovka, edukatorica zainteresirana za pomaganje drugima kreirajući alate koji korisnicima pomažu u ostvarivanju pozitivnih i održivih promjena. Tea sa posebnom strašću i entuzijazmom pomaže mladima u realizaciji njihovih poduzetničkih ideja.  Svojim radom Tea dokazuje da ne morate ostati u kutiji koja vam je dodijeljena diplomom, već da današnji poslovni svijet u online obliku nudi bezbroj mogućnosti. Više o Tei možete doznati na teatime.com.hr

Autor: Anamari Nakić
Godišnje druženje WiE ...

 ... održano je 7. prosinca putem MSTeams platforme. Predstavljene su aktivnosti održane u 2020. godini. Raspravljalo se i o planovima za iduću godinu koji bi doprinijeli jasnijoj prepoznatljivosti Udruge kako na FER-u tako i na cijelom Sveučilištu.

Autor: Josipa-Pina Milišić
Pokrenut novi podcast ŽensCast

 

 ŽensCast je nastao u okviru hrvatske sekcije IEEE Women in Engineering kao pokušaj prilagodbe “novom normalnom”, odnosno “online” situaciji nastaloj radi pandemije Covida. Nadamo se da ćemo emitiranjem podcasta doprijeti do šire publike nego putem standardnih predavanja “uživo” koja su se održavala u prostorijama Fakulteta. Jedan od glavnih ciljeva djelovanja sekcije WiE-Hrvatska je potaknuti žene da svoje interese pronađu u nekom od STEM područja predstavljajući im ženske uzore. Pomoću ovog podcasta željeli bismo puno više od toga:

  • zanimaju nas mogućnosti primjene STEM vještina u svrhu rješavanja problema zajednice,
  • željeli bismo senzibilizirati studente tehničkih i prirodoslovnih fakukteta za društvene teme,
  • voljeli bismo osvijestiti neke predrasude koje danas postoje u javnom prostoru,
  • rado bismo otvoreno razgovarali o stereotipima, s ciljem osvještavanja vlastitih stavova I razmišljanja
  • zanimaju nas procesi promjene, kako osobne tako i institucionalne

 ŽensCast #1 održan je u sklopu Dana otvorenih prozora FER-a, 20.11.2020. , gošća je bila doc.dr.sc. Lana Horvat Dmitrović s kojom smo razgovarali o matematici na prvoj godini FER-a, mindfulnessu i ženskoj energiji na FER-u. Snimku razgovora možete pogledati na sljedećoj poveznici.

 

Autor: Josipa-Pina Milišić
Poziv na predavanje: Marija...

Odjel za menadžment u inženjerstvu i Interesna skupina Women in Engineering Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje:

 

Izazovi menadžmenta u medijskoj industriji

 

koje će održati Marija Slijepčević, univ. spec. oec., pomoćnica dekana na visokom učilištu VERN' 

četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u Sivoj vijećnici FER-a u 15.00 h.

 

Više o predavanju i predavačici pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Car
Konferencija "Ladies of New...

U organizaciji Netokracije se u Zagrebu 3. ožujka 2017. u prostoru HUB385 ponovno održava konferencija:

 

                            "Ladies of New Business"

 

gdje možete poslušati inspirativne priče, iskustva, savjete i raspravu o ženama u poslovnom svijetu te stvoriti nova poznanstva, možda i u obliku mentorstva koje se nudi kroz program Digitalnih karanfila.

Muški sudionici su također dobrodošli :)

Opširnije o konferenciji na službenim stranicama.

Glavna tema ovoga izdanja je:

 

                 "Kako biti ‘digitalni’ roditelj i developerica u svijetu developera?".

 

Za događaj je potrebno prijaviti se zbog ograničenog broja mjesta.

Program počinje od 17 sati.

Nakon konferencijskog dijela, slijedi mentorski dio programa Digitalni karanfili.

 

Autor: Marina Ptiček

U organizaciji Netokracije po drugi puta se u Zagrebu 22. studenog 2016. u prostoru HUB385 održava konferencija:

 

                            "Ladies of New Business"

 

gdje možete poslušati inspirativne priče, iskustva, savjete i raspravu o ženama u poslovnom svijetu te stvoriti nova poznanstva, možda i u obliku mentorstva koje se nudi kroz program Digitalnih karanfila.

Muški sudionici su također dobrodošli :)

Opširnije o konferenciji na službenim stranicama.

Za događaj je potrebno prijaviti se zbog ograničenog broja mjesta.

Program počinje od 17 sati.

Nakon konferencijskog dijela, slijedi mentorski dio programa Digitalni karanfili.

 

Autor: Marina Ptiček

Konzultantska firma A.T. Kearney uputila je WiE članicama poziv na druženje i networking događaj:

 

"Pitch perfectly with A.T. Kearney"

 

koji će se održati 9. prosinca 2016. u Ljubljani.

Više detalja u nastavku obavijesti.

 

Autor: Marina Ptiček
Poziv na predavanje: "Pet mitova...

Odjel za menadžment u inženjerstvu i Interesna skupina Women in Engineering Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje:

 

"Pet mitova o ženama u tehnologiji"

 

koje će održati Vedrana Miholić, direktorica prodaje informatičke tvrtke CROZ, u ponedjeljak, 14. studenoga 2016. godine, u 16.15 sati, u Sivoj vijećnici FER-a.

 

Više o predavanju i predavačici pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Marina Ptiček

Odjel za menadžment u inženjerstvu i Interesna skupina Women in Engineering Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje:

Non visual access to mathematical contents

koje će održati prof. Silvia Berenice Fajardo Flores, University of Colima - Faculty of Telematics, Meksiko

 

u utorak, 4. listopada 2015. godine u Bijeloj vijecnici FER-a u 15.00 h.

 

Više o predavanju i predavačici pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Car
Poziv na predavanje: dr. sc. Iva...

Zavod za telekomunikacije FER-a, IEEE ComSoc Croatia Chapter, IEEE Computer Croatia Chapter i IEEE Women in Engineering - Croatia kao organizatori Vas pozivaju na predavanje
 

Choosing the right home location definition for the given dataset​

 

koje će održati
dr. sc. Iva Bojić

 

iz SENSEable City Laboratory,
Singapore-MIT Alliance for Research and Technology, Singapore, Singapore
ponedjeljak, 19. rujna 2016. godine u 13.00 sati, TCR, FER

 
Predvidio trajanje predavanja je 50 min. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente preddiplomskog i diplomskog studija.


 

Autor: Željka Car
Dr. sc. Iva Bojić dobitnica Državne...

U ponedjeljak, 9. studenoga 2015. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2014. godinu.

Čestitamo našij članici dr. sc. Ivi Bojić na godišnjoj državnoj nagradi tehničke kulture "Faust Vrančić" kojom je nagrađena. 

Državna nagrada Faust Vrančić dodjeljuje se za izniman doprinos razvoju i unapređenju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. Za 2014. godinu ukupno je dodijeljeno 14 nagrada.

Više na web-stranicama Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta.

Autor: Vlatka Tomić
Poziv na predavanje - Facebook Cache...

Pozivamo vas na zanimljivo IEEE predavanje: 

 

"Facebook Cache Invalidation Pipeline"

ponedjeljak 18.05.2015. 
u 14 h u Sivoj vijećnici:

Predavanje će održati Melita Mihaljević, dipl.ing. koja se nakon stjecanja diplome FER-a zaposlila kao Production Engineer u Facebooku. Uz predavanje saznajte kako je raditi u toj velikoj i uspješnoj tvrtci, te naučite kako funkcionira aplikacija koju koriste milijarde korisnika.

Predavanje je besplatno i otvoreno za sve, a posebno pozivamo studentice i studente, djelatnice i djelatnike FER-a, te članice i članove IEEE-a da nam se pridruže.  Događaj je organiziran u sklopu Interesne skupine Žene u inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE.

 

Sažetak predavanja i životopis predavačice pogledajte u nastavku obavijesti....

Autor: Vlatka Tomić
IEEE Day - održan

Žene u inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE, zajedno sa studentskim ogrankom, u četvrtak 9.10.2014. od 12-14h organizirali su događaj povodom proslave IEEE dana. 

okupilo se mnoštvo inženjera i inženjerski koji su probali riješiti kratki zadatak, a svi koji su uspjeli bili su i prigodno nagrađeni. 

Svi koji nisu bili ili su bili a htjeli bi ponovno doći, pozivamo ih da ispune ovu anketu.

U nastavku obavijesti dostupne su neke od fotografija sa događanja.  

Autor: Vlatka Tomić
IEEE dan - dođite i zabavite se

Dođite i zabavite se na proslavi IEEE dana koji će se u Hrvatskoj organizirati

u četvrtak 9.10.2014. od 12-14h
u auli Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu,
Unska 3, 10000 Zagreb 

Žene u inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE-a uz pomoć studentskog ogranka u Zagrebu, organizirat će inženjersko natjecanje, a svi sudionici dobit će vrijedne nagrade koje ove godine osigurava Google.

Dođite, sudjelujte, zabavite se i pridružite nam se u proslavi dana inženjera.

Autor: Vlatka Tomić
Brief Description of the...

Hrvatska sekcija IEEE Vas u četvrtak, 12. lipnja 2014. godine, s početkom u 14:00 sati (dvorana D259) poziva na predavanje:

Brief Description of The Multicultural Classroom

Događaj je organiziran u sklopu "Profesionalnih aktivnosti" hrvatske sekcije IEEE, uz supokroviteljstvo interesne skupine „Žene u inženjerstvu“ te odjela za „Menadžment u inženjerstvu“.

Jezik predavanja je engleski, a predvidio trajanje izlaganja 45 min. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Predavanje će održati FH-Prof. Mag. Dr. Gabriele Abermann, Professor of English and Intercultural Communication in the degree programme Information Technology and Systems Management at the Salzburg University of Applied Sciences.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Vlatka Tomić
Inženjerka u vojsci – upravljanje,...

IEEE Interesna skupina WiE i IEEE Hrvatska sekcija - Odjel za menadžment u inženjerstvu pozivaju Vas na predavanje:

 

Inženjerka u vojsci – upravljanje, misije i razlike

koje će održati
dr. sc. Vlasta Zekulić, dipl. ing. rač, bojnica pješaštva i vojne policije 

u ponedjeljak 19.5.2014. u 15:00 h u Sivoj vijećnici

 

Pozivamo sve zainteresirane, na ovo zanimljivo predavanje.


Više informacija o temi predavanja i predavačici pročitajte u nastavku vijesti.

Autor: Vlatka Tomić
Radionica otvorenog koda u osnovnoj...

Za vrijeme proljetnih praznika (od 14. do 17. travnja), u sklopu projekta/programa “Slobodni i otvoreni sustavi u obrazovanju za razvoj digitalnih kompetencija učitelja i učenika osnovnih škola”, održane su radionice otvorenog koda za učenike osnovne škole bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Učenici su bili vrlo zadovoljni radionicama što su i dokazali svojim svakodnevnim dolascima i željom za ponovnim održavanjem istih. Učenici su usvojili osnovna znanja o operacijskom sustavu GNU/Linux – Ubuntu, paketu uredskog softvera LibreOffice, naučili su koristiti Web preglednik Mozilla Firefox, te uređivati slike korištenjem Gimpa. 

Radionica je organizirana u suradnji sa Hrvatskom udrugom za otvorene sustave i Internet te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Posebno zahvaljujemo voditeljici projekta mr.sc. Ivani Turčić Prstačić te Martini Draženović. 

Autor: Vlatka Tomić
Poziv na predavanje: Marija Bajica,...

IEEE Hrvatska sekcija - Odjel za menadžment u inženjerstvu i Interesna skupina WiE - pozivaju Vas na predavanje:

 

Vođenje projekata – struka ili vještina?”

 

koje će održati predsjednica ogranka udruge PMI u Hrvatskoj (PMI Chapter Croatia) Marija Bajica, PMP.

Predavanje će se održati u utorak 21. siječnja 2014. godine u 11.15 h u Sivoj vijećnici FER-a.

 

Pozivamo sve zainteresirane, a pogotovo studente, na ovo zanimljivo predavanje.

 

Više informacija o temi predavanja i predavačici pročitajte u nastavku vijesti.

Autor: Željka Car
Predavanje programskih inženjera iz...

Wie interesna skupina i odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje programskih inženjera iz Facebooka

Enforcing Privacy Rules on Facebook

u​ četvrtak, 7. studenog 2013. u dvorani D1 u 18:30 sati

Predavač će biti inženjer Chad Parry iz Londonske podružnice Facebooka, a osvrnut će se na ranije sigurnosne propuste na Facebooku, sigurnosne alate koji su razvijeni na temelju dosadašnjih iskustava, s posebnom pažnjom na neke nove metode napada (mutational fuzzing).

Dodatne informacije o predavanju možete vidjeti na https://www.facebook.com/events/315138928625736.

Autor: Vlatka Tomić
Predavanje o novoj inačici sustava za...

IEEE Wie interesna skupina poziva vas na predavanje Ivane Bosnić, dipl.ing., o novoj, bitnije unaprijeđenoj inačici sustava za e-učenje Moodle 2.4. 

Predavanje će se održati u utorak, 26. veljače 2013. u 13 sati u Sivoj vijećnici.

Predavanje će obuhvatiti razlike s obzirom na prethodnu inačicu i savjete za uspješnu primjenu ovog sustava kao dopunu klasičnoj nastavi.

Bit će prikazana i novorazvijena mogućnost integracije Moodlea s Webom FER-a - automatiziran unos ocjena svih provjera znanja iz Moodlea u novi Studentski informacijski sustav (nastavne aktivnosti).

Autor: Vlatka Tomić

Raspisan je natječaj za 2013 Clementina Saduwa Award. Nagrada se dodjeljuje ženama u inženjerstvu za dostignuća iz inženjerskog područja u Regiji 8 (naša regija). 

Rok za prijavu je 15.2.2013, a orginalni tekst poziva možete pročitati u nastavku obavijesti.

 

Autor: Vlatka Tomić
Poziv na predavanje: mr.sc. Mihaela...

IEEE Hrvatska sekcija Odjel za menadžment u inženjerstvu i interesna skupina WiE (Women in Engineering) pozivaju Vas na predavanje:

Uvod u metodu upravljanja organizacijskim promjenama IBM Better Change Method

koje će održati gospodja mr.sc. Mihaela Smadilo (IBM Croatia HR Leader).

Predavanje će se održati u utorak 4. prosinca 2012. godine u 12 h u Sivoj vijećnici FER-a. Više informacija o temi predavanja pročitajte u nastavku vijesti.

Autor: Vlatka Tomić
Predstavljena Wie skupina u sklopu na...

U sklopu štanda IEEE studentskog ogranka Zagreb, predstavljena je i Wie skupina na sajmu INFO 2012 održanog od 15. do 17.11.2012.

Zahvaljujemo se studentskom ogranku na pomoći u promociji Wie. 

Nekoliko fotografija možete pronaći u detaljnom prikazu. 

Autor: Vlatka Tomić

Autor: Vlatka Tomić
Wie sastanak

Pozivamo vas na sastanak Wie grupe u utorak 25.9.2012 u 18:00 sati, na FER-u u dvorani TCR. TCR dvorana se nalazi u prizemlju A zgrade (slobodno pritisnite gumb desno i staklena vrata će se otvoriti (kad vidite, bit će vam jasno :) ):
http://www.fer.unizg.hr/lokacija/info.php?soba=TCR 

Najviše nas veseli da se svi okupimo i vidimo, a uz druženje neke od tema na sastanku bi bile: 
- facebook grupa - ideje
- najbolja "fotka"
- pitalice,... 
- 28.9. - Wie "promocija" u sklopu IEEE letaka (uvodno predavanje za brucoše na FER-u)
- 2.10. - "IEEE day" 
- organizacija predavanja u 11 mjesecu 
- crtice naših inženjerki 
- engleski dio web-a 
- razno... 
 

Autor: Vlatka Tomić
Otvorena radionica: Žene u IT-ju

CESI i Girl Geek Dinners u utorak, 27. ožujka organiziraju otvorenu radionicu: Žene u IT-ju – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?

U sklopu radionice biti će govora o trenutnom položaju žena na tržištu rada te prezentirani rezultati istraživanja „Žene u ICT sektoru“. 

Više informacija o radionici možete naći na adresi: http://eskills.hr/?p=22

 

Autor: Vlatka Tomić
Iva Bojić dobitnica nagrade Richard...

Iva Bojić, dipl. ing., članica naše interesne skupine Wie, zaposlena kao zavodska suradnica na Zavodu za telekomunikacije FER-a, dobitnica je nagrade Richard E. Merwin (IEEE Computer Society). Ovo je prvi put od 1982. godine, kada je ustanovljena ova vrsta nagrade, da je dobitnik nagrade iz Hrvatske.

Iva Bojić, dipl. ing. nagradu je dobila za: "for demonstrating outstanding involvement in an IEEE Computer Society Student Chapter, excellence in academic achievement and promise in future efforts".

Ukupan broj ovogodišnjih dobitnika nagrade za cijeli svijet iznosi 14, a Iva Bojić jedina je dobitnica nagrade iz IEEE Regije 8 (Europa, Afrika i Bliski Istok).

Iva Bojić trenutačno je doktorandica FER-a te obnaša dužnost predstavnice svih studenata u Hrvatskoj sekciji IEEE.

Čestitke Ivi!

Autor: Vlatka Tomić
AcademiaNet - baza podataka ženskih...

Njemački projekt AcademiaNet - baza podataka ženskih znanastvenica za svoj cilj ima povećati vidljivost i utjecaj žena kao znanstvenica iz svih područja. Započeo je 2010. godine sa profilima žena znanstvenica iz njemačkog govornog područja, a do danas je upisano oko 700 profila. Do sada 20-tak visoko prepoznatih znanstvenih organizacija podržava ovaj projekt imenujući izvrsne ženske znanstvenice iz AcademiaNet baze. 

Početkom ove godine, baza je internacionalizirana, te je sada namijenjena i ženama znanstvenicima koje nisu iz njemačkog područja. 

Više o bazi: http://www.academia-net.org/  

Autor: Vlatka Tomić
Poziv na web-konferenciju...

Od 5. do 10. ožujka 2012. održava se virtualna konferencija "Global Marathon for, by and about Women in Engineering and Technology", čiji je cilj okupiti žene sa svih kontinenata koje su zaposlene ili studiraju u ovim područjima i razgovarati o temama poput motiviranja djevojaka na inženjerska zanimanja, savjetovanja u karijeri i uspješnijeg umrežavanja.

Program je podijeljen po regijama, a 10. ožujka posvećen je Europi.

Registracija na konferenciju je besplatna.

Više informacija možete pronaći na: www.globalmarathon.net

Autor: Ivana Bosnić

Kako bismo bolje povezali trenutne - ali i buduće - članove naše skupine, od 14. veljače 2012. naša interesna skupina ima i Facebook stranicu. Korisnici Facebooka mogu nam se pridružiti na IEEE Women in Engineering - Croatia/Hrvatska. Dobrodošli!

Autor: Ivana Bosnić
NOVO VODSTVO

U prosincu 2011. izabrali smo novo vodstvo naše WIE skupine:

 

Predsjednica: Vlatka Paunović

Dopredsjednica: Ivana Bosnić

 

Čestitam izabranim kolegicama. Želim im lijep i ugodan rad na aktivnostima naše WIE skupine (kao sto je to bilo i meni), te da uspiju ostvariti svoje zamisli u djelovanju skupine.

 

Ovom prilikom zahvaljujem na izvrsnoj suradnji, te idejnom i radnom doprinosu Mirti Baranović, Željki Car, Vlatki Paunović, Siniši Tomiću, Tihani Galinac Grbac, Dini Šimunić, te Aleksandru Szabo. Takodjer i svima koji su sudjelovanjem na našim sastancima, odzivom u komunikaciji i otvorenim diskusijama učinili skupinu vrijednim mjestom razmjene ideja i druženja.

 

Slika je snimljena na sastanku skupine održanom na FER-ZEMRIS-u dne 09.12.2011.

Autor: Srebrenka Ursić
VRIJEDI PROČITATI

The 15 Most Important Women in Tech History

 

 

Članak je napisala Amber Bouman, a objavljen je 01.03.2011. na portalu MAXIMUMPC. Odnosi se na žene u ICT području.

 

Na slici: naslovnica video igre Dodge 'Em (1980) Carle Meninsky

When Carla Meninsky was hired as a game designer for the Atarti 2600 console in the early 1980s, she was one of only two female engineers working at Atari. The other? Carol Shaw.  While working at Atari, Meninsky was responsible for the development of Indy 500 (1977), Star Raiders (1979), and Dodge ‘Em, an award winging racing game released in 1980. Call of Duty, it was not, but this driving game (which involved controlling a race car on a four lane track and collecting dots in order to advance through the levels) is a considered a classic from the golden era of gaming’s beginning. Meninsky, who also worked on the multiplayer Warlords, is now an intellectual property attorney.

Autor: Srebrenka Ursić
POČASNE GOŠĆE NAŠE WIE SKUPINE

Veseli nas da su se, na naš poziv, našoj WIE skupini pridružile kao počasne gošće nositeljice "Zlatne diplome" FER-a:

Biljana Delić - Bolmanac
mr.sc. Darinka Burja Henich
mr.sc. Zvjezdana Gregorina
Zdenka Laznicky - Kocijan
dr.sc. Aurelija Leicher - Preka
Slavica Mihaljević - Vlahović
dr.sc. Iva Miljan Wilson
Neda Reinprecht rođ. Smiljanić
Zorica Ugrin - Šparac
Mirjana Vuković - Satrapa

Trebalo je imati hrabrosti i odlučnosti da djevojka prije pedeset ili više godina izabere studij elektrotehnike i elektrotehniku kao svoj životni poziv. U ne tako davnoj prošlosti mnoge su struke bile zatvorene za žene ili se smatralo neobičnim da se žene bave tim izrazito „muškim“ zanimanjima, a naša struka je jedna od takvih.
Naše počasne gošće s
vojim su primjerom utrle put slijedećim generacijama djevojaka i žena u ovoj struci, te im mi i na ovaj način odajemo naše priznanje i poštovanje, a njihovi odzivi u našoj komunikaciji motiviraju nas i inspiriraju.

Slika je snimljena na ekskurziji apsolvenata prve generacije inženjera slabe struje u Hrvatskoj
pod vodstvom profesora Vinka Alberta, 50-tih godina, na relaciji Ljubljana - Rijeka (Opatija) - Split. Sliku smo dobili ljubeznošću gđe Zdenke Laznicky - Kocijan, na slici pored profesora Alberta, a lijevo od njih je gdja Voja Pavić. 

 

Autor: Srebrenka Ursić