Poslovna radionica: Ekonomika okoliša...

Fakultet elektrotehnike i računarstva i Hrvatska sekcija IEEE-a pozivaju vas na poslovnu radionicu s temom:

Ekonomika okoliša: studija slučaja jezera Cuitzeo u Meksiku

u petak, 7. svibnja 2021., u 16:30 sati, koju će održati Dr. Rafael trueba Regalado, profesor ekonomije na vodećem meksičkom sveučilištu, Tecnológico de Monterrey, Campus Morelia.

NAPOMENA: Radionica će započeti točno u 16.30 sati, umjesto prethodno najavljenog početka u 16.00 sati.

Cilj radionice je prezentirati i raspraviti ekonomsku vrijednost društvenog eksternog troška po stanovnike Zapadne regije jezera Cuitzeo, drugog najvećeg jezera u Meksiku, u zdravstvenom smislu, koji je posljedica zagađenja u uzvodnom dijelu bazena. Metodološka vizija istraživanja fokusira se na kvantifikaciju troškova uklanjanja zagađenja i primjenu metode CVM (Contingent Valuation Method). Kreirano je hipotetsko tržište kako bi se identificirala voljnost za prihvaćanje naknade (WTAC, Willingness To Accept Compensation) kod intervjuiranih osoba putem vaučera za troškove liječenja i oporavka od posljedica učinaka pješčanih oluja.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže putem poveznice na MS Teams.

Rafael nosi stupanj doktora ekonomskih znanosti u području regionalnog ekonomskog razvoja, kao i stupanj magistra kojeg je stekao u području lokalnog ekonomskog razvoja. Ekonomiju je diplomirao na sveučilištu Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Zaposlen je kao profesor – istraživač na Fakultetu društvenih i političkih znanosti sveučilišta Tecnológico de Monterrey, Campus Morelia, u Meksiku. Član je Počasnog odbora Latinoameričke mreže za razvojne studije (RIED). Njegova područja istraživačkih interesa su okolišna ekonomija, ekonomska evaluacija usluga u ekosustavu, osjetljivost na klimatske promjene i održivi poljoprivredni ekonomski razvoj.

Rafael je posvetio dobar dio svoje karijere ekonomici eliminacije zagađenja iz okoliša. Jezero Cuitzeo, kao čudo prirode, koje već dugo trpi teško zagađenje, izvrstan je primjer ekosustava kojeg je nužno spasiti za dobro prirode i ljudi koji žive u njegovoj blizini. Ekonomski i tehnološki izazovi takvog poduhvata vrlo su zahtjevni i kompleksni.

Radionica će se održati na engleskom jeziku. Svi ste dobrodošli sa svojim idejama i diskusijama!

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti