Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija i Odjel za instrumentaciju i mjerenja Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje 

Primjena blockchaina u mjeriteljstvu – pogled niz piramidu

koje će održati prof. dr. sc. Kruno Miličević, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, u četvrtak11. studenog 2021. godine u 14:00 sati putem platforme MS Teams.

Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 45 minuta. Poveznica za pristup predavanju je ovdje. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Sažetak

Sljedivost mjernog rezultata kao jedan od temelja povjerenja u rezultate mjerenja, pa time i mjeriteljstva općenito, također je izložena prilikama i izazovima informacijsko-komunikacijske tehnologije, odnosno digitalizacije. U nizu različitih mogućih pristupa, zadnjih godina se kao tehnološko rješenje sve češće spominje tzv. blockchain tehnologija, čija inherentna svojstva (poput nepromjenjivosti podataka i potvrda vjerodostojnosti istih) imaju nezanemarivi potencijal za primjenu u mjeriteljstvu. Međutim, jedno je potencijal, a drugo je realnost. Ovo predavanje je negdje između.

 

Životopis predavača

Kruno Miličević rođen je 1980. godine u Lampertheimu, Njemačka. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Vinkovcima. U Osijeku na FERIT-u završava dodiplomski sveučilišni studij elektrotehnike 2003. godine, te poslijediplomski doktorski studij 2008. godine. Radi na FERIT-u u znanstveno-nastavnom zvanju redovitog profesora. U svrhu bolje povezanosti s gospodarstvom i veće otvorenosti prema potrebama tržišta, u listopadu 2021. godine otvara tvrtku Random Red d.o.o.

Područje istraživanja obuhvaća klasične mjeriteljske teme, kao što je primjerice propagacija mjerne nesigurnosti, ali i metode za mjerenje remanentnog toka. Usto se bavi kaotičnim i stohastičkim sustavima. U novije vrijeme, u suradnji s kolegama s FERIT-a i ostalih fakulteta, pokušava u istraživanje implementirati recentne tehnologije, kao što je primjerice blockchain tehnologija za osiguranje sljedivosti mjernog rezultata, te primjena kaotičnih i stohastičkih sustava u kibernetičkoj sigurnosti, odnosno kriptografiji.

Detaljnije na linku: https://www.linkedin.com/in/kruno-milicevic-60760521/

Autor: Željka Lučev Vasić
Popis obavijesti