Poziv na predavanje: Prepoznavanje i...

Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu i Interesna skupina Žene u inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Prepoznavanje i prevencija mobbinga u radnom okruženju"

koje će održati doc. dr. sc. Marko Horvat, Zavod za primijenjeno računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu, u ponedjeljak, 15. siječnja 2024. godine, s početkom u 16.15 sati u dvorani D-272 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Praćenje predavanja bit će moguće i na platformi Microsoft Teams korištenjem ove poveznice.

Više informacija o predavanju pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Sažetak predavanja:

Spoznaja o mobbingu, obliku psihološkog zlostavljanja na radnom mjestu, je važan problem osobito za mlade stručnjake na početku svojih karijera. Mobbing uključuje strategije poput verbalnog zlostavljanja, društvene izolacije i obmanjivanja, koje stvaraju negativno radno okruženje i mogu imati dugotrajne negativne posljedice na zdravlje žrtve. Mobbing je složen problem i može poprimiti različite oblike, poput vertikalnog, horizontalnog, inverznog i grupnog mobbinga. Ključno je da žrtve ispravno detektiraju obrasce zlostavljanja na vrijeme i znaju kako pravilno reagirati, komunicirati neželjene događaje i pronaći odgovarajuću pomoć. Važnost prepoznavanja i dokumentiranja slučajeva mobbinga te pravodobno pružanje savjeta žrtvama, poput prijavljivanja ponašanja i traženja pravne ili zdravstvene pomoći, važna je ne samo za zaštitu napadnute žrtve već i za promicanje pozitivnog radnog okruženja. Ovo znanje, i svjesnost o mobbingu općenito, postalo je neophodno u današnjem dinamičnom radnom okruženju, koje je obilježeno čestim promjenama radnih mjesta i interakcijama s brojnim novim suradnicima.

Autor: Željka Car
Popis obavijesti