Business Skills radionica. Sutra,...

Cijenjene kolegice i kolege,

Hrvatska sekcija IEEE, projekt "Odnosi s gospodarstvom", te Odjel za elektroenergetiku i Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu imaju zadovoljstvo pozvati vas na Busines Skills radionicu s temom:

Izvoz industrijskog softvera razvijenog u Hrvatskoj,

na kojoj će gostovati dr.sc. Stjepan Sučić, član uprave društva Končar-Digital.

Radionica će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, u dvorani B4, s početkom u 16:00 sati.

IT sektor je jedan od najznačajnijih izvoznih aduta Hrvatske. Posebni izazovi su u izvoznom tržišnom plasmanu softverskih rješenja koja imaju ulogu upravljanja i nadzora kritičnom infrastrukturom. Podsustavi kritične infrastrukture poput hidroelektrana, vjetroelektrana i transformatorskih stanica uvjetuju primjenu digitalnih rješenja, poznatih pod nazivom industrijski IoT (engl. Internet of Things) koja uvjetuju visoku raspoloživost, stroge zahtjeve za kvalitetu i rad u stvarnom vremenu. U razvoju takvog softvera osim developerskih vještina jako je važna i suradnja developera sa domenskim stručnjacima s kojima timski sudjeluju u stvaranju softverskih IIoT rješenja koja omogućuju sigurnu isporuku električne energije, opskrbu vodom i ostalih energenata. Sa današnjim gostom razgovarat ćemo o  izazovima stvaranja novih IIoT rješenja, istraživačko-razvojnim projektima koji omogućuju da se grade napredne elektroenergetske mreže (engl. Smart Grids) i kako koristiti  tehnologije nove generacije poput proširene stvarnosti (engl. Augmented Reality) i blockchain rudarenja u kritičnoj infrastrukturi.

Stjepan Sučić je diplomirao 2008. godine a 2013. godine doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija nagrađen je priznanjem „Josip Lončar“ u akademskoj godini 2005/2006. Dobitnik je nagrade "Končar“ za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća iz područja tehničkih znanosti s primjenom u industriji. Nakon završetka fakulteta, zaposlio se u Končaru. Danas radi kao član uprave društva Končar-Digital zaduženog za razvoj industrijskog softvera u kritičnoj i urbanoj infrastrukturi. Sudjelovao je u timu koji je 2019 godine realizirao i certificirao prvi kibernetički sigurni SCADA sustav na svijetu u skladu sa normom IEC 62443. Sudjeluje kao predavač na FER-ovoj vještini „Razvoj programskih rješenja za industrijske IoT-sustave“. Član je međunarodnog tehničkog odbora IEC TC 57, predsjednik HZN/TO 65 (Mjerenje, vođenje i automatizacija industrijskih procesa) i predsjednik studijskog odbora D2 HRO CIGRÉ (Informacijski sustavi i telekomunikacije).

Pozivamo vas da u neformalnom i ugodnom okruženju razgovarate i raspravljate sa Stjepanom, koji je neposredna osoba i pripadnik mlađeg naraštaja menadžmenta u velikom sustavu Končara, koji spaja svoju dugogodišnju tradiciju i prisutnost na mnogim tržištima u svijetu s razvojem utemeljenim na zadnjim tehnološkim dostignućima. Vaš doprinos je presudan za uspjeh ovog događaja, a kao i svaki puta, posebno pozivamo studente da steknu još jedan izravan uvid u tehnološke trendove i s njima povezane poslovne izazove u realnom proizvodnom sektoru gospodarstva.

Ovaj događaj otvoren je za sve članove Sekcije, studente FER-a, odnosno širu stručnu javnost.

Svi ste dobro došli!

Autor: Ninoslav Holjevac
Popis obavijesti