Ovogodišnji 21. Tjedan mozga u Hrvatskoj dio je svjetske akcije organizacije Dana Alliance for Brain Initiative s ciljem promocije znanja o mozgu i bolestima mozga.

U sklopu 21. Tjedna mozga, u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva,

Klinike za psihijatriju Vrapče, Hrvatskog društva za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF), Odjela za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE te Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), održat će se predavanje:

 

Post-COVID izazovi: mjerenje depresije

srijedu, 16. ožujka 2022. godine, s početkom u 16:15 sati,

na FER-u, Unska 3, Zagreb
u dvorani A302.

Predavanje će se također moći pratiti online na YouTube kanalu Hrvatske sekcije IEEE.

Predavanje će održati Eda Jovičić, mag. ing., Damir Mulc, dr. med., a u istraživačkom timu sudjeluju dr. sc. Krešimir Friganović, dr. sc. Jakša Vukojević, Ivana Kinder, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek.

Predvidivo trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Kratki sažetak predavanja dostupan je u nastavku obavijesti.

Pojava COVID-a 19 je otvorila mnoga pitanja i tako postavila nove izazove pred znanstvenike i zdravstvene radnike. Slične izazove nam predstavlja i heterogena grupa simptoma u pacijenata koji su preboljeli COVID-19. Neke od tih zabilježenih tegoba koje se mogu pojaviti za vrijeme, ali i nakon bolesti, predstavljaju i poremećaji raspoloženja, u prvom redu depresija. Budući da u svrhu dijagnosticiranja depresije postoji više različitih oblika i pristupa, a samim time i određene varijabilnosti pouzdanosti u njenom dijagnosticiranju, u svjetlu aktualnih događanja se ukazala potreba za primjenom novih, kvalitetnijih pristupa. Toj se zadaći pridružila i naša grupa koja pokušava putem dostupnih mjerenja i testova na pacijentima, prvenstveno elektroencefalografije, pronaći potencijalne biomarkere za depresiju, koji bi neupitno olakšali dijagnosticiranje, klasifikaciju i liječenje depresije za svakog pacijenta pojedinačno. Koliko smo bliže našem cilju možete prosuditi prisustvovanjem našem predavanju.

Autor: Magdalena Krbot Skorić
Popis obavijesti