Hrvatska sekcija IEEE poziva vas na predavanje:

"Budućnost znanstvenog publiciranja. Kamo? Kako? Kada?"

koje će održati Marin Matijaš, dipl. ing., Hrvatska elektroprivreda, u ponedjeljak, 27. svibnja 2013. godine u 14.00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. Predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta.

Sažetak predavanja i kratki životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

 

 

Sadržaj:
 
Prezentacija predstavlja osvrt na konferenciju "Beyond the PDF 2" koja se održala u ožujku 2013. godine s ciljem rasprave o budućnosti znanstvenog publiciranja, promicanjem transparentnosti u znanosti, promjenom trendova u evidenciji znanstvenog rada, modelima financiranja, ulozi knjižnica i pokazatelja utjecaja znanstvenog rada na društvo. U uvodu će biti predstavljen organizator konferencije, zajednica FORCE11, kao i njena uloga u budućnosti znanstvenog publiciranja. U sklopu prezentacije bit će dane osnovne točke FORCE11 manifesta i prikazane zadane inicijative. Bit će iznesene ideje koje su komentirane, s posebnim isticanjem dvije prezentacije koje su dobile najveću podršku publike, "Don't publish. Release!" i "An open alternative to Google Scholar". Prezentacija je namijenjena zaposlenicima tijela za financiranje znanstvenog istraživanja, znanstvenicima, knjižničnim djelatnicima i urednicima znanstvenih časopisa.
 
Biografija:
 
Marin Matijaš rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu školu Ruđer Bošković (Spinut) i III. matematičku gimnaziju (MIOC). Godine 2008. diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i zaposlio se u HEP Opskrbi gdje radi na poslovima analize, određivanja cijene i predviđanja. Od akademske godine 2009./2010. student je doktorskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Budućnošću znanstvenog publiciranja počeo se interesirati 2012. godine kada je kao gostujući istraživač na KU Leuven u Belgiji eksperimentirao s mogućnošću ugradnje animiranih prikaza u znanstvene članke u pdf-formatu neovisno o operacijskom sustavu i tekst-procesoru u kojima su napravljeni. Član je FORCE11, virtualne organizacije čiji je cilj preobražavanje akademskih komunikacija kako bi se poboljšalo stvaranje i dijeljenje znanja.

 

Autor: Mislav Grgić
Popis obavijesti