Odjel za upravljačke sustave

Odjel za upravljačke sustave - Teorija, projektiranje i primjena upravljačkih sustava. Obuhvaća komponente i integraciju ovih komponenata što je potrebno za konstrukciju ovakvih sustava. Riječ „sustav“ koja je ovdje upotrijebljena bit će interpretirana tako da uključi fizičke, biološke i organizacijske subjekte kao i kombinaciju koja može biti zastupljena pomoću matematičke simbolike. Interesno područje će sadržavati znanstvene, tehničke, industrijske ili neke druge aktivnosti koje doprinose ovom području ili koristiti tehnologiju ili proizvode iz ovog područja.

Odjel ima studentske ogranke na sveučilištima u Osijeku, Rijeci i Zagrebu. 
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2023.
Jadranko Matuško
predsjednik
Željko Ban
dopredsjednik

Obavijesti

Poziv na predavanje: Experimental...

Odjel za upravljačke sustave i ZCI-DATACROSS vas pozivaju na predavanje

 

"Experimental approach to development and validation of wind farm control"

 

koje će održati Vlaho Petrović, ForWind, University of Oldenburg, Njemačka.

Predavanje će se održati u petak, 3. prosinca 2021. godine, u 16:25 sati, online preko MS Teams platforme.

 

Više o predavaču i predavanju možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mato Baotić
Kako izgleda razvoj cloud proizvoda s...

Hrvatska sekcija IEEE i Odjel za upravljačke sustave pozivaju vas na predavanje: 

„Kako izgleda razvoj cloud proizvoda s više od 250 000 povezanih IoT uređaja?“

koje će održati Domagoj Poljak, Zolik Nemet i Marijan Butković, redom tehnički direktor, voditelj Python odjela te voditelj AI odjela, iz poduzeća Intis - Televend. Predavanje će se održati u srijedu, 13. listopada 2021. godine u 11:00 h u Sivoj vijećnici FER-a.

Predvidivo trajanje predavanja je 60 minuta, a odvit će se na hrvatskom jeziku. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Sažetak predavanja i životopise predavača možete pronaći u opširnijem prikazu obavijesti.

Autor: Mato Baotić
Poziv na predavanje Mario Vašak:...

Udruga Alumni FER i Odjel za upravljačke sustave Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje:

 

Pametna zgrada – pametna mreža – pametni grad

 

koje će održati prof. dr. sc. Mario Vašak, u četvrtak, 30. 5. 2019. godine, u 16.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.

 

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

 

Autor: Mato Baotić
Poziv na predavanje Kateryne Klen:...

Odjel za industrijske primjene, Odjel za upravljačke sustave i Odjel za elektroenergetiku Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje:

"Control principles in distributed generation systems"

koje će održati Kateryna Klen s Kyiv Polytechnic Institute, Kijev, Ukrajina, u četvrtak9. 5. 2019. godine, u 11.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više informacija o predavanju i predavačici pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mato Baotić
Poziv na predavanje: Decentralized...

ACROSS CoE - Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems, IEEE Hrvatska sekcija, Odjel za upravljačke sustave, ZCI-DATACROSS i H2020 projekt "EXCELLABUST - Excelling LABUST in marine robotics" vas pozivaju na predavanje

 

"Decentralized Coordination and Abstraction for Coupled Multi-Agent Systems"

 

koje će održati Dimitris Boskos, KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Švedska. Predavanje će se održati u utorak, 17. travnja 2018. godine, u 10.15 sati, u zavodskom seminaru ZARI-ja, zgrada C, 9. kat

Više o predavaču i predavanju možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Nikola Mišković
Predavanje: "OSQP: An operator...

IEEE Hrvatska sekcija, Odjel za upravljačke sustave, ACROSS CoE - Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems i ZCI-DATACROSS Vas pozivaju na predavanje

 

 

"OSQP: An operator splitting solver for quadratic programs"

 

 

koje će održati Goran Banjac, D.Phil. candidate, University of Oxford, Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Predavanje će se održati u srijedu, 7. veljače 2018. s početkom u 10:00 sati u prostoriji C09-01 (seminar Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo) na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Više informacija o predavaču i predavanju možete naći u nastavku obavijesti.

Autor: Mato Baotić
Okrugli stol "Ovovremeni izazovi...

Hrvatska sekcija IEEE Odjel za upravljačke sustave poziva Vas na okrugli stol pod nazivom "Ovovremeni izazovi u energetici", koji organizira Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla u ponedjeljak, 24. travnja 2017. godine, u 14.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Program radionice možete pogledati ovdje, a popis autora s kratkim životopisom i sažetkom predavanja pogledajte ovdje.

Autor: Mario Vašak

Dana 16. siječnja 2017. godine održano je javno predstavljanje projekta 3Smart -- Smart Building -- Smart Grid -- Smart City na Sveučilištu u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva. Glavni cilj projekta jest pružiti tehnološki i regulatorni okvir za međusobno prožimajuće gospodarenje energijom u zgradama i distribucijskim mrežama. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz shemu Interreg Danube Transnational Programme, u njegovoj provedbi sudjeluje 13 partnera i 5 suradnih partnera iz dunavske regije, te je Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva voditelj projektnog konzorcija (vodeći partner). Projekt se provodi u razdoblju 1. siječnja 2017. -- 30. lipnja 2019.

Autor: Mario Vašak

Znanstveni centar izvrsnosti istraživačka jedinica ACROSS, Odjel za upravljačke sustave i Odjel za robotiku i automatizaciju Hrvatske sekcije IEEE organiziraju međunarodnu znanstvenu radionicu pod nazivom

 

"2nd ACROSS Workshop on Advanced Cooperative Systems".

 

Radionica će se održati u utorak, 29. studenoga 2016. godine u 9.00 sati, Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

 

Tehnički program radionice sadrži 8 pozvanih predavanja koja će održati renomirani međunarodni i domaći znanstvenici iz područja naprednih kooperativnih sustava i njihove primjene. Istraživačka aktivnost IJ ACROSS članova u tom području bit će prezentirana kroz poster sekcije. Radionica je otvorena za sve zainteresirane istraživače i doktorske studente, uz prethodnu najavu na adresu e-pošte mirjana.stjepanovic@fer.hr, najkasnije do četvrtka, 24. studenoga 2016. u 14.00 sati.

Raspored izlaganja i predavača na radionici objavljen je u nastavku vijesti.

Autor: Mario Vašak
Predavanje: "Primjer pokretanja...

Odjel za upravljačke sustave Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje pod naslovom:

"Primjer pokretanja inicijativa za stvaranje novih vrijednosti
u društvu na primjeru megaprojekta
'off-shore wind energy' u Sjevernom moru
"

koje će održati mr. sc. Rudolf Stracaboško u utorak, 28. lipnja 2016. godine, u 14.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Sažetak predavanja i životopis predavača pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Vašak

Dana 10. srpnja 2015. na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Elektrotehničkom fakultetu Osijek  održan je Istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama, u suorganizaciji Odjela za upravljačke sustave hrvatske sekcije IEEE. U sklopu istraživačkog seminara istraživači ENHEMS-Buildings tima razmijenili su iskustva i znanja s istraživačima u području energetski učinkovitih zgrada. Također je održan niz razgovora sa zainteresiranim predstavnicima tvrtki iz Slavonije. Nakon niza zanimljivih izlaganja popraćenih raspravama uočen je značajan potencijal za suradnju.

 

Materijale sa seminara možete preuzeti na web stranici projekta ENHEMS-Buildings.

 

 

Autor: Mario Vašak

Dana 6. srpnja 2015. na Sveučilištu u Rijeci Tehničkom fakultetu održan je Istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama, u suorganizaciji Odjela zaupravljačke sustave hrvatske sekcije IEEE. U sklopu seminara, istraživači ENHEMS-Buildings tima razmijenili su iskustva i znanja s istraživačima na Sveučilištu u Rijeci u području energetski učinkovitih zgrada, uključujući problematiku fotonaponskih izvora. Također je predstavljen IPA projekt AdriaTinn kao platforma za potporu na inovacijama utemeljenim malim i srednjim poduzećima. Uočene su značajne mogućnosti zajedničke suradnje.

 

Materijale sa seminara možete preuzeti na stranici projekta ENHEMS-Buildings.

Autor: Mario Vašak

Dana 29. lipnja 2015. na Sveučilištu u Splitu Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održan je Istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama s istraživačima na Sveučilištu u Splitu, u suorganizaciji Odjela za upravljačke sustave Hrvatske sekcije IEEE. U sklopu održanih događaja, istraživači ENHEMS-Buildings tima razmijenili su iskustva i znanja s istraživačima na Sveučilištu u Splitu u području energetski učinkovitih zgrada, uključujući mikromreže i obnovljive izvore. Uočene su vrlo jasne mogućnosti suradnje koja će se uskoro realizirati.

 

Materijale sa seminara možete preuzeti na web stranici projekta ENHEMS-Buildings.

Autor: Mario Vašak

U ponedjeljak 16. veljače 2015. s početkom u 09:15 održan je u Sivoj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva istraživački seminar o energetski učinkovitim zgradama u organizaciji projekata ENHEMS-Buildings i Geothermal Mapping te Odjela za upravljačke sustave hrvatske sekcije IEEE. Uz istraživače koji sudjeluju na navedenim projektima, u seminaru su izlaganjima sudjelovali i istraživači s Arhitektonskog fakulteta te Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Cilj istraživačkog seminara je prikazati postignute rezultate istraživanja u navedenima i ostalim srodnim projektima iz područja energetski efikasnih zgrada te ih pokušati međusobno uvezati u smislu daljnih istraživanja i razvoja.

Sažetak i raspored izlaganja možete pronaći ovdje, a sva izlaganja možete preuzeti na stranici projekta ENHEMS-Buildings.

Autor: Mario Vašak

Poslijediplomski specijalistički studij informacijske sigurnosti FER-a u suradnji s Laboratorijem za sigurnost i privatnost FER-a, Udrugom MIPRO te Odjelom za računarstvo, Odjelom za upravljačke sustave i Odjelom za elektroenergetiku Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

Sigurnost upravljačkih sustava

koje će održati doc. dr. sc. Stjepan Groš i izv. prof. dr. sc. Mario Vašak, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu

u ponedjeljak 25. siječnja 2016. godine u 10 sati, Siva vijećnica Kongresnog centra Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predviđeno trajanje predavanja s raspravom je 90 minuta.

Predavanje će se moći pratiti i putem Interneta na http://mediaserver.lss.hr:4444/IEEE-E25, ali bez mogućnosti sudjelovanja u raspravi i postavljanja pitanja (upute za praćenje prijenosa i pregledavanje snimke predavanja).

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Vašak

U sklopu međunarodne radionice ACROSS Workshop on Cooperative Systems održan je niz predavanja iz područja elektroenergetike u suradnji sa Hrvatskom sekcijom IEEE odjelom za energetiku i odjelom za upravljačke sustave. Radionica je održana od 10.-12. rujna u Dubrovniku.

 

Kroz pet predavanja predstavljene su ideje, projekti i rezultati iz područja obnovljivih izvora energije i to u slijedećim područjima:

 

  • C. Bordons Alba, University of Seville: Power Management in Renewable Energy Microgrids with Hybrid Storage: Optimal Schedule and Operation
  • R.A. Mastromauro, Polytechnic University of Bari: Control and Interconnection Issues of AC and DC Microgrids
  • P.S. Georgilakis,N.D.Hatziagyriou, National Technical University of Athens: Optimal Distributed Generation Placement in Power Distribution Networks
  • Igor Kuzle, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu: Integration of Wind Power Plants in the Smart Transmission Grid
  • M.Vašak, M. Baotić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu: From Smart Buildings to Smart Grids-Integration Concepts for Smart Cities

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali, kao i organizatorima radionice na pozivu.

Autor: Mario Vašak
Predavanje How Much Information Is...

Hrvatska sekcija IEEE Odjel za upravljačke sustave poziva na predavanje

 

How Much Information Is Needed for A Given Control Task?

 

koje će prof. Yanlong Zhao s Key Laboratory of Systems and Control, Institute of Systems Science, Chinese Academy of Sciences održati 23. rujna 2014. s početkom u 11:00 na Sveučilištu u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb, u predavaoni TCR. Predvidivo trajanje predavanja je 1 sat. Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Vašak
Predavanje Recursive Approach to...

Hrvatska sekcija IEEE Odjel za upravljačke sustave poziva na predavanje

 

Recursive Approach to Solving Problems from Systems and Control

 

koje će prof. Han-Fu Chen s Key Laboratory of Systems and Control, Institute of Systems Science, Chinese Academy of Sciences održati 23. rujna 2014. s početkom u 10:00 na Sveučilištu u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb, u predavaoni TCR. Predvidivo trajanje predavanja je 1 sat. Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Vašak

Hrvatska sekcija IEEE Odjel za upravljačke sustave obavještava o predavanju

 

Function Approximation Techniques in Modelling and Control

 

koje će prof. Michal Kvasnica sa Slovak Univrsity of Technology in Bratislava održati 12. rujna 2014. s početkom u 11:00 u kongresnoj dvorani Grand hotela Park u Dubrovniku u sklopu radionice FP7 ACROSS projekta pod nazivom ACROSS Workshop on Cooperative Systems. Predvidivo trajanje predavanja je 30 minuta. Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Vašak

Hrvatska sekcija IEEE Odjel za upravljačke sustave obavještava o predavanju

 

Coordination of Large-Scale Populations of Systems via Mean Field Control Theory

 

koje će dr. Sergio Grammatico s Eidgenossische Technische Hochschule (ETH) Zurich održati 12. rujna 2014. s početkom u 10:00 u kongresnoj dvorani Grand hotela Park u Dubrovniku u sklopu radionice FP7 ACROSS projekta pod nazivom ACROSS Workshop on Cooperative Systems. Predvidivo trajanje predavanja je 30 minuta. Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Vašak

Hrvatska sekcija IEEE Odjel za upravljačke sustave obavještava o predavanju

 

Fair Control under Resource Constraints

 

koje će prof. Sandra Hirche s Technische Universitaet Munchen održati 12. rujna 2014. s početkom u 09:30 u kongresnoj dvorani Grand hotela Park u Dubrovniku u sklopu radionice FP7 ACROSS projekta pod nazivom ACROSS Workshop on Cooperative Systems. Predvidivo trajanje predavanja je 30 minuta. Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Vašak

Hrvatska sekcija IEEE Odjel za upravljačke sustave obavještava o predavanju

 

Wind Farm Cooperative Control: Methods and Experimental Verification

 

koje će prof. Carlo Bottasso s Technische Universitaet Munchen održati 12. rujna 2014. s početkom u 09:00 u kongresnoj dvorani Grand hotela Park u Dubrovniku u sklopu radionice FP7 ACROSS projekta pod nazivom ACROSS Workshop on Cooperative Systems. Predvidivo trajanje predavanja je 30 minuta. Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Mario Vašak

Obavještavamo cijenjene članove Odjela za upravljacke sustave da je izabrano novo vodstvo Odjela.

 

Novi predsjednik Odjela je Prof.dr.sc. Mario Vasak, a novi dopredsjednik je Prof.dr.sc. Mato Baotic.

 

Čestitamo Mariu i Mati na izboru i želimo im puno uspjeha u vođenju Odjela!

Autor: Stjepan Bogdan

Hrvatska sekcija IEEE, CS i RA odjeli, pozivaju vas na predavanje:

 

“Mechatronic Design Approaches - Benefits in Modern Technical Systems?”

 

koje će Prof.Dr.Ing. Stephan Rinderknecht, profesor na TU Darmstadt, Institute for Mechatronic Systems in Mechanical Engineering, održati u srijedu, 26.03.2014, u Sivoj vijecnici FER-a, s početkom u 9:00 sati.

 

Sažetak predavanja i kratki životopis predavača nalaze se u nastavku vijesti.

Autor: Stjepan Bogdan

Hrvatska sekcija IEEE, CS i RA odjeli, pozivaju vas na predavanje:

 

“The new Cyborgs: Robots and Animals Forming a Mixed Society?”

 

koje će Dr. Thomas Schmickl, profesor na Karl-Franzens-University Graz, Artificial Life Lab, Department of Zoology, održati u utorak, 5.11.2013, u seminaru na IX katu C zgrade FER-a, s početkom u 12:00 sati.

 

Sažetak predavanja i kratki životopis predavača nalaze se u nastavku vijesti.

Autor: Stjepan Bogdan
Poziv na predavanje "Cooperative...

Hrvatska sekcija IEEE, CS i RA odjeli, pozivaju vas na predavanje:

 

“Cooperative Control of Multi-agent Systems - Stability, Optimality and Robustness”

 

koje će Dr. Kristian Hengster Movric, znanstveni suradnik na University of Texas at Arlington, Arlington, SAD, održati u srijedu, 25.09.2013, u Bijeloj vijecnici FER-a, s početkom u 13:00 sati.

 

Sažetak predavanja i kratki životopis predavača nalaze se u nastavku vijesti.

Autor: Stjepan Bogdan
Poziv na predavanje...

Hrvatska sekcija IEEE, CS i RA odjeli, pozivaju vas na predavanje:

 

“Synchronization Strategies for Robotic Networks”

 

koje će Dr. Rafael Fierro, profesor na University of New Mexico, Department of Electrical &
Computer Engineering, Albuquerque, SAD, održati u utorak, 14.05.2013, u TCR predavaonici FER-a, s početkom u 12:00 sati.

 

Sažetak predavanja i kratki životopis predavača nalaze se u nastavku vijesti.

Autor: Stjepan Bogdan
Poziv na predavanje "Increasing...

Hrvatska sekcija IEEE, CS i RA odjeli, pozivaju vas na predavanje:

 

“Increasing autonomy of the fixed wing robots”

 

koje će Maja Varga, studentica na doktorskom studiju na EPFL, Laussane, Švicarska, održati u ponedjeljak, 07.01.2013, u Sivoj vijećnici FER-a, s početkom u 12:00 sati.

 

Sažetak predavanja nalaze se u nastavku vijesti.

Autor: Stjepan Bogdan
Poziv na predavanje “Bio-inspired...

Hrvatska sekcija IEEE, ACROSS centar,  CS i RA odjeli, pozivaju vas na predavanje:

 

“Bio-inspired Robotic Entities: Coping with Bounded Rationality”

 

koje će dr.sc. Nikos Tsourveloudis, profesor na Technical University of Crete (TUC), Chania, Greece, održati u srijedu, 19.12.2012, u Sivoj vijećnici FER-a, s početkom u 9:30 sati.

 

Biografija predavaca i sazetak predavanja nalaze se u nastavku vijesti.

Autor: Stjepan Bogdan

Hrvatska sekcija IEEE, CS odjel, pozivaju vas na predavanje:

 

From biological models to bio-inspired robots

 

koje ce Dr. Thomas Schmickl, profesor na Department of Zoology, Karl-Franzens-University Graz, i voditelj Artificial Life Laboratory, odrzati u cetvrtak, 05.04.2012., u Sivoj vjecnici FERa, s pocetkom u 13:00 sati.

 

Biografija predavaca i sazetak predavanja nalaze se u nastavku vijesti.

Autor: Stjepan Bogdan

 

Na proteklim izborima izabrano je vodstvo Odjela za upravljačke sustave za razdoblje 2012-2013. godine. Novi predsjednik je prof.dr.sc. Stjepan Bogdan, a dopredsjednik je doc.dr.sc. Mario Vašak.

Čestitamo!

Autor: Hrvoje Pandžić
Poziv na predavanje "Robust...

Hrvatska sekcija IEEE, CS/RA odjel u suradnji s FP7 projektom “Developing Croatiang Underwater Robotics Research Potential” (CURE) pozivaju Vas na predavanje:

 

Robust Reconfigurable Control for Underwater Vehicles

 

koje će u petak, 22.10.2010, u 13:00 sati, u Sivoj vijećnici održati Prof. Guy Beale.

 

Životopis predavača i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Stjepan Bogdan

Hrvatska sekcija IEEE, CS/RA odjel pozivaju vas na predavanje:

 

Od vaših ideja do novih poslovnih aktivnosti

 

koje će se održati u srijedu 04.11.2009, u 12:00 sati, u Sivoj vijećnici FER-a. Predavač je Tomislav Uroda iz tvrtke CroNoMar.

 

Predavanje će obuhvatiti prezentaciju rada tvrtke CroNoMar čija je djelatnost vezana uz stimuliranje ideja pojedinaca, firmi, institucija ili R&D ustanova. Cilj je razvoj novih ideja te stvaranje novih poslovnih aktivnosti u Hrvatskoj, primarno u sektoru brodogradnje, pomorstva, ribolova i oceanografije.

Autor: Stjepan Bogdan
Hrvatska sekcija IEEE, CS/RA odjel pozivaju vas na predavanje:
 
 
Planning and scheduling in robotic systems
 
 
 
koje će održati Prof. Gašper Mušič, Sveučilište u Ljubljani, u petak, 29. svibnja 2009. u 10 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Unska 3, Zagreb. Predvidivo trajanje predavanja je 1 sat. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.
 
Sažetak predavanja i kratka biografija predavača nalaze se u nastavku obavijesti.
Autor: Stjepan Bogdan