Odjel za računalnu inteligenciju

Područje interesa Odjela za računalnu inteligenciju je teorija, oblikovanje, primjena i razvoj biološki i lingvistički motiviranih računalnih paradigmi s naglaskom na neuronske mreže, konekcijske sustave, genetičke algoritme, evolucijsko programiranje, neizrazite sustave i hibridne inteligentne sustave koji su temeljeni na ovim paradigmama.
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2020.
Stjepan Picek
predsjednik
Domagoj Jakobović
dopredsjednik

Obavijesti

Poziv na predavanje:...

Odjel za računalnu inteligenciju poziva vas na predavanje 

"Randomization-Based Deep and Shallow Neural Networks"

koje će održati prof. dr. sc. Ponnuthurai Nagaratnam Suganthan, Nanyang Technological University, Singapore,  u petak, 24. 01. 2020. godine, u 14.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje se održava na engleskom jeziku, u okviru programa IEEE Distinguished Lecturers.
 
Predviđeno trajanje predavanja je 60 min. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebice studente!

Autor: Domagoj Jakobović

Pozivaju se članovi Odjela za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE da istaknu svoje kandidature za predsjednika i dopredsjednika Odjela za mandatno razdoblje 2017-2018.

Izbornom povjerenstvu u sastavu:

  • Domagoj Jakobović (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu) - predsjednik
  • Dragan Jevtić (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu) - član
  • Nikola Ivković (Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu) - član

potrebno je dostaviti:

  1. Ime i prezime
  2. IEEE članski broj
  3. Kratki životopis s nekoliko rečenica teksta iz kojih je vidljivo
  • područje stručnog ili znanstvenog interesa
  • trenutna funkcija koju kandidat obnaša
  • dosadašnje aktivnosti u udruzi IEEE i/ili Odjelu za računarstvo 
  1. Funkcija za koju se podnosi kandidatura (predsjednik ili dopredsjednik)

Prijave se šalju predsjedniku izbornog povjerenstva na email: domagoj.jakobovic@fer.hr.

Rok za podnošenje kandidatura je 26. prosinca 2016. godine.

Autor: Marko Čupić

Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje:

Strojno učenje i evolucijsko računarstvo u kriptografiji

koje će održati dr. sc. Stjepan Picek u četvrtak, 13. listopada 2016. u 13:05 u prostoriji A202; predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta.

Pozivamo i sve zainteresirane studente kojima je interesantno područje evolucijskog računarstva te strojnog učenja da dođu na predavanje.

 

Sažetak: U ovom predavanju ćemo istraziti kako upotrijebiti strojno učenje (ML) i evolucijsko računarstvo (EC) u kriptografiji. Predavanje ćemo započeti kratkim uvodom u relevantna područja i tada ćemo predstaviti jednu primjenu koja je našla svoje mjesto u praktičnim scenarijima. Točnije, govorit ćemo o ML i EC tehnikama i kako ih upotrijebiti u side-channel domeni. Side-channel napadi su svi napadi koji ne ciljaju na slabost kriptografskog algoritma, nego na njegovu implementaciju. U sklopu predavanja ćemo istražiti kako upotrijebiti nadzirano/nenadzirano/polu-nadzirano učenje te ćemo predstaviti koncept hijerarhijskog napada.

Konačno, dat ćemo kratak zaključak i raspravu koje su sličnosti i razlike kada se koriste iste tehnike s primjerom detekcije anomalija u mreži.

 

Životopis predavača dostupan je u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Čupić

Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje:

Uvod u duboko učenje: ideje i primjene.

koje će održati dr. sc. Josip Krapac u utorak, 22. prosinca 2015. u 10:15 u prostoriji A301; predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta.

 

Sažetak: Predavanje će dati kratak pregled dubokog učenja, s naglaskom na primjene u računalnom vidu, obradi teksta i govora. Poseban naglasak bit će na novijim trendovima: dublji modeli, nove aktivacijske funkcije i načini regularizacije dubokih modela. Biti će razmatrane neke perspektive i izazovi ovog pristupa: nenadzirano učenje i duboko podržano učenje.

 

Životopis predavača: Josip Krapac je post-doktorand na HrZZ projektu MULTICLOD. Diplomirao je 2001. i magistrirao 2006. na FERu gdje je radio kao znanstveni novak do 2006. Doktorirao je 2011. iz područja računalnog vida na sveučilištu u Caenu, Francuska. Do 2013. bio je post-doktorand u TEXMEX grupi u INRIA Rennes. Zanima ga računalni vid i primjene strojnog učenja u području računalnog vida, s naglaskom na učenje reprezentacija.

Autor: Marko Čupić

Zavod za telekomunikacije FER-a, IEEE ComSoc Croatia Chapter, Computer Chapter i Computational Intelligence Chapter kao organizatori Vas pozivaju na predavanje:

 

Informacijska i komunikacijska tehnologija: istraživanje i inovacije

 

Predavanje će održati Prof. dr. sc. Ignac Lovrek, Sveučilište u Zagrebu, FER, u srijedu 4. studnoga 2015. godine s početkom u 15 sati u TCR-u FER-a. Predvidio trajanje predavanja je 45 min. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente preddiplomskog i diplomskog studija.

Sažetak predavanje i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak:

Informacijska i komunikacijska tehnologija i ICT sektor u svijetu, Europi i Hrvatskoj. Djelatnosti u ICT sektoru. Istraživanja: izvrsna znanost, industrijsko vodstvo i društveni izazovi. Buduće i tehnologije u nastajanju, omogućujuće i industrijske tehnologije. ICT u okvirnom programu za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Hrvatski ICT sektor: proizvodna i uslužna industrija, softverska industrija. Inovacije u Hrvatskoj. Kako da pametna specijalizacija postane mudra: uloga sveučilišta.

 

Životopis:

Ignac Lovrek redoviti je profesor na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i njenog Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj te Znanstvenog vijeća za istraživačku infrastrukturu. Član je Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Njegov istraživački interes obuhvaća komunikacijske mreže i informacijske usluge, teoriju i primjenu programskih agenata, višeagentskih sustava i društvenog umrežavanja te tehno-ekonomske i regulatorne aspekte elektroničkih komunikacija. Autor je i suautor više od sto radova objavljenih u knjigama, časopisima i zbornicima znanstvenih skupova.

Autor: Marko Čupić

Hrvatska sekcija IEEE i Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Od funkcije dobrote do odabira operatora križanja"

(From fitness landscape to Crossover Choice)

koje će održati mr.sc. Stjepan Picek u srijedu, 26. studenoga 2014. u 15:00 sati u prostoriji D346 na FER-u.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

 

Autor: Marko Čupić
Predavanje "Govorne tehnologije...

Hrvatska sekcija IEEE i Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Govorne tehnologije za južnoslavenske jezike"

koje će u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3

u petak 28. studenoga 2014. u 11:30 sati održati dr. Vlado Delić, profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

 

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Aleksandar Szabo

Odjel za računarstvo i Odjel za računalnu inteligenciju Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"A Probabilistic Framework for Modeling Cross-Lingual Semantic Similarity Based on Latent Cross-Lingual Concepts (out of and in Context)"

koje će održati Ivan Vulić, doktorski student u Language Intelligence & Information Retrieval Group, Department of Computer Science, KU Leuven, Belgija. Predavanje će se održati u utorak, 10. prosinca 2013. godine u 16:00 sati, Siva vijećnica, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Čupić

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za računalnu inteligenciju, poziva vas na predavanje:

Evolutionary Computation in Cryptology

koje će u petak, 18. listopada 2013. u 13 sati u D152 (D zgrada, 1. kat) održati Stjepan Picek. Sadržaj predavanja i više o predavaču pročitajte u nastavku obavijesti.

 

Autor: Marko Čupić