Odjel za industrijsku elektroniku

 

Odjel za industrijsku elektroniku bavi se teorijom i primjenom elektronike, upravljanjem, komunikacijom, instrumentacijom i računarskom inteligencijom u industrijskim i proizvodnim sustavima i procesima.

Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2021.
Viktor Šunde
predsjednik
Željko Jakopović
dopredsjednik

Obavijesti

Predavanje: Future Electronic Energy...

Odjeli za industrijsku elektroniku i energetsku elektroniku Hrvatske sekcije IEEE i Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju pozivaju vas na predavanje 

Future Electronic Energy Systems

koje će, u okviru svoje posjete Zagrebu i pripreme konferencije IEEE PEDG 2020, održati profesor Dušan Borojević , University Distinguished Professor, Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, U.S.А., u utorak11. veljače 2020. godine u 12.00 sati, u Sivoj vijećnici (D-033) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predviđeno trajanje predavanja je 90 min. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebice studente!

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Viktor Šunde
Predavanje: Poduzetništvo na području...

Odjel za industrijsku elektroniku (IE 13) i Odjel za energetsku elektroniku (PEL 35) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje:

„Poduzetništvo na području automatizacije u Hrvatskoj - primjer 29 godina tvrtke Montelektro

koje će održati mr. sci. Zvonimir Himelreich, dipl. ing. el. Predavanje će se održati u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine u 11:15 h u Sivoj vijećnici na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Predvidivo trajanje predavanja je 45 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente preddiplomskog i diplomskog studija. U nastavku slijedi kratak životopis predavača.

Autor: Viktor Šunde
Predavanje - „Razvoj Greyp G6 “

Odjel za industrijsku elektroniku (IE 13), Odjel za energetsku elektroniku (PEL 35) i  IEEE PES Student Branch Chaptera Osijek, Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje:

„Razvoj Greyp G6 “

koje će održati članovi tima za razvoj G6 bicikla iz Greyp-a, Zagreb Goran Obarčanin i Marko Košak. Predavanje će se održati u utorak, 20. svibnja 2019. godine u 13:15 h u predavaonici 0-20 FERIT-a u Osijeku u terminu predavanja iz kolegija Primijenjena energetska elektronika. Predvidivo trajanje predavanja je 60-ak minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente preddiplomskog i diplomskog studija. U nastavku slijedi kratak životopis predavača i opis predavanja.

Autor: Viktor Šunde
Predavanje - "Uređaji i sustavi...

Odjel za industrijsku elektroniku (IE 13) i Odjel za energetsku elektroniku (PEL 35) te IEEE PES Student Branch Chaptera Osijek, Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje: 

 „Uređaji i sustavi energetske elektronike – specifičnosti razvoja i primjene “

„Devices and systems of power electronics - specificities of development and application“

 koje će održati inženjer elektrotehnike Marko Štetić, glavni projektant i direktor društva Mareton, Zagreb.  

Predavanje će se održati u utorak, 14. svibnja 2019. godine u 11:30 sati u predavaonici 0-31  FERIT-a u Osijeku. Predvidivo trajanje predavanja je 60-ak minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti preddiplomskog, diplomskog i stručnog studija. U nastavku slijedi kratak  opis predavanja i životopis predavača.

Autor: Viktor Šunde

PLECS radionica - Napredno modeliranje i simulacija sustava učinske elektronike u organizaciji tvrtke PLEXIM, Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Odjela za energetsku elektroniku (PEL35) i Odjela za industrijsku elektroniku (IE13) Hrvatske sekcije IEEE, održat će se u srijedu, 8. 5. 2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, s početkom u 9.00 sati. Mjesto održavanja je učionica A-310. Registracija sudionika započinje u 8:30. Program radionice nalazi se na poveznici - Program PLECS radionice. Jezik radionice je engleski.

Na radionicu je poželjno donijeti vlastiti laptop (barem 1 laptop na 2 osobe) s prethodno instaliranim programom PLECS. Besplatna 30-dnevna licenca može se dobiti na https://www.plexim.com/trial .

Autor: Viktor Šunde
Predavanje –„ Mjerni sustavi za...

Odjel za industrijsku elektroniku (IE13) i Odjel za energetsku elektroniku (PEL 35) te IEEE PES Student Branch Chaptera Osijek, Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje:

 „Mjerni sustavi za ispitivanje električnih strojeva“

„Measurement Systems for Determining the Characteristics of Electrical Machines“

koje će održati Miralem Hadžiselimović, specijalist za mjerenja električnih strojeva sa Fakulteta za energetiku Univerziteta u Mariboru. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 06. svibnja 2019. godine u 13:15 h u predavaonici za daljinska predavanja; 0-20  FERIT-a u Osijeku. Predviđeno trajanje predavanja je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente diplomskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijedi kratak opis predavanja i životopis predavača.

Kratak sadržaj predavanja

U današnje vrijeme energetska učinkovitost je veoma važna za trajni razvoj modernog društva. Činjenica je, da se većina proizvedene električne energije pretvara u mehaničku energiju pomoću električnih strojeva. Zbog toga se proizvođači električnih strojeva neprestano suočavaju s novim direktivama i standardima koji propisuju razrede učinkovitosti. U praksi je potrebno ispitati performanse električnog stroja za što je neophodna posebna oprema koja uključuje mjerna postolja, mjerne instrumente i programsko sučelje. Unutar predavanja biće predstavljeni različiti tipovi mjernih sustava za određivanje karakteristika električnih strojeva i osnovni IEC standardi sa područja ispitivanja. Na temelju iskustava iz više realnih laboratorija koji već operativno rade, detaljno je prikazana moguća primjena mjernih sustava za električne strojeve u praksi, s obzirom na mjerni i kontrolni dio sustava. Većina proizvođača elektromotora i elektromotornih pogona želi integrirati suvremene mjerne sustave pri dizajniranju novih prototipova kao i konačnu kontrolu proizvodnje. Mjerni sustavi uobičajeno su napravljeni „Custom Made“ i praktički ih je nemoguće kupiti kao standardne produkte. Zato je toliko važnije, da se industrija upozna o praktičkim rješenjima i potrebnim iskustvima kod projektiranja suvremenih mjernih sustava za ispitivanje električnih strojeva.

Na predavanju će biti prikazani primjeri realnih laboratorija za ispitivanje električnih strojeva koji funkcioniraju na znanstvenim institutima, ali i u industriji. Predavanje će biti popraćeno i primjerima rezultata mjerenih električnih strojeva.

Autor: Viktor Šunde
Razvoj elektroničkog uređaja...

Odjel za industrijsku elektroniku (IE13) i Odjel za energetsku elektroniku (PEL 35)

Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje:

Razvoj elektroničkog uređaja telemetrije za ekonomičnu vožnju u velikim voznim parkovima

koje će održati Alan Brezovac, Mag.Ing.EE, voditelja projekata razvoja softvera iz različitih industrijskih domena u tvrtci GlobalLogic D.D. i Zoran Kalauz, dipl.ing.stroj , izvršni direktor – CEO; Tahograf d.o.o. Sveta Nedjelja.

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine u 13:15 h u predavaonici 0-20;  Kneza Trpimira 2b FERIT-a u Osijeku. Predvidivo trajanje predavanja je 45-60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente diplomskog studija. U nastavku slijedi kratak opis predavanja i životopis predavača.

Autor: Viktor Šunde