Digitalno doba

Mladi su naša budućnost.
Moramo promisliti kako im pomoći da u svom životu i poslu uspiju.

Predstoji nam jako razvikano digitalno društvo i digitalno gospodarstvo, a često se spominje i pojam digitalna revolucija.

Mlade treba upozoriti na predvidivu budućnost, obrazovati ih i ojačati.

Veliki dio razvoja digitalnog svijeta ovisi o stručnjacima koje okuplja IEEE.

Zbog toga je na nama i velika odgovornost.

 

Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj HAZU već niz godina upozorava na osnovna obilježja inovativnog društva u kojem danas živimo. Odgovarajući materijali HAZU dani su u repozitoriju (prilozi 1. do 3.).

U studenom 2016. održana je izvrsna prezentacija "Premostimo jaz među generacijama" (prilog 4. u repozitoriju) koju su dali Meri Ofak i Zlatko Tukač (diplomirali su na FER-u u srpnju 2016). Tema je bila rad s kojim su osvojili prvu nagradu na IEEE natjecanju Mind the Gap (MtG) Contest: www.ieeer8.org/category/student-activities/awards-and-contests/sa-contests/mtg/

I sam rad kao i diskusija, dali su vrijedni prikaz i duhoviti primjer dobre suradnje raznih generacija. O tome što je generacijski jaz govori se i na stranicama IEEE-a:
What is the Generation Gap?, a citiramo i uvod prezentacije:

"Generacijski jaz pojam je kojim se opisuju sociološke i psihološke razlike ljudi koji pripadaju različitim generacijama, a uobičajeno je da se svrstavaju u tri grupe: Baby boomers (rođeni između 1946. i 1964. godine), generacija X (rođeni između 1965. i 1984. godine) te generacija Y (rođeni između 1985. i 2010. godine). Odrastajući u različitim razdobljima, različite generacije posjeduju drugačije vještine i gaje drugačije vrijednosti te time često dolazi do otežanog međusobnog komuniciranja i zajedničkog djelovanja."

Evo i prepričan samo jedan isječak iz dobre i korisne diskusije:

Inženjerski timovi sastavljeni od stručnjaka iz raznih generacija su najuspješniji, moglo bi se reći da je takav sastav neophodan kod složenih projekata. Svaka generacija doprinosi svojim specifičnim znanjima i pristupom.