Skupina doživotnih članova - Life Member Affinity Group

Skupina doživotnih članova (engl. Life Member Affinity Group, kraće LMAG) okuplja članove IEEE-a kojima je zbroj godina života (najmanje 65) i godina članstva u IEEE-u dostigao ili premašio broj 100. U radu Skupine mogu sudjelovati i dobrodošli su ostali članovi Sekcije, a posebno stariji članovi i umirovljenici koji nisu još dostigli status doživotnih članova. Profil i program rada skupina u našoj Regiji 8 opisani su ovdje:

http://www.ieeer8.org/category/member-activities/life-members/ 

 

Doživotni članovi IEEE-a u Hrvatskoj sekciji su

Zvonko Benčić, Life Senior

Petar Biljanović, Life Member

Nikola Bogunović, Life Senior

Leo Budin, Life Senior

Nikola Čupin, Life Senior

Gorislav Erceg, Life Member

Danilo Feretić, Life Member

Vladimir Knapp, Life Member

Mladen Kos, Life Senior

Marijan Kunštić, Life Member

Boris Kviz, Life Member

Vladimir Naglić, Life Member

Uroš Peruško, Life Member

Vesna Roje, Life Senior

Nikola Rožić, Life Senior

Vjekoslav Sinković, Life Member

Aleksandar Szabo, Life Senior

Stanko Tonković, Life Senior

Srebrenka Ursić, Life Senior

Dušan Vujević, Life Member

Momir Vujnović, Life Member

Branka Zovko-Cihlar, Life Member


Hrvatski velikan Oton Kučera

Hrvatska sekcija IEEE i Skupina doživotnih članova Hrvatske sekkcije IEEE pozivaju vas na predavanje

 

“Hrvatski velikan Oton Kučera” 

 

koje će održati Branko Hanžek i Tatjana Kren

 

u četvrtak 7. studenoga 2013. u 14 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Više o predavanju i životopise predavača pogledajte u nastavku obavijesti.

Kratki sadržaj predavanja

U predavanju o hrvatskom velikanu Otonu Kučeri (1857.-1931.) bit će prikazan Kučerin život i djelo. Važan je Kučerin doprinos hrvatskome srednjoškolskom obrazovanju, njegovi udžbenici i knjige te njegovo djelovanje u Hrvatskome prirodoslovnom društvu i osnivanje Zvjezdarnice na Popovu tornju u Zagrebu prije 110 godina.
Oton Kučera dao je vrijedan doprinos hrvatskome visokoškolskom obrazovanju i tehnici kao i hrvatskoj znanosti i njenoj popularizaciji.
Istaknuo se i na razvijanju i očuvanju hrvatske kulturne baštine, posebice kao predsjednik Matice hrvatske. Značajan je i Kučerin doprinos hrvatskom planinarstvu.
Naglasak predavanja stavljen je na Kučerinu ulogu u promicanju novijih električnih pojava i izuma. Kučerin stvaralački opus bio je velik, a više od tisuću stranica u knjigama posvetio je elektricitetu i elektrotehnici. Bit će prikazane Kučerine knjige povezane s elektricitetom i magnetizmom te radiotehnikom i osnivanjem zagrebačke radijske postaje godine 1926.


Kratki životopisi predavača

Tatjana Kren (Zagreb, 1949.) od gimnazijskih dana djeluje kao vanjska suradnica Zvjezdarnice na Popovu tornju u Zagrebu. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost (jugoslavistiku) na Filozofskom fakultetu i studirala fiziku. Objavila je knjige Svjetski kalendar i kršćanska era (2000. i 2005.), Astronomijski vremeplov – Crtice iz prošlosti hrvatskoga zvjezdoznanstva (2002.), Nebesa se osuše zvijezdam – Hrvatska književnost i astronomija, više publikacija te knjiga u kojima je suautorica.

Branko Hanžek (Čakovec, 1957.) diplomirao je, magistrirao i doktorirao iz fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od 2003. je zaposlen u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU. Viši je znanstveni suradnik. Objavio je knjige Slavko Rozgaj (2009.) (s Goranom Ivaniševićem) i Vatroslav Lopašić – Klasik hrvatske fizike (2011.) (sa Zvonkom Benčićem).

 

Autor: Aleksandar Szabo
Popis obavijesti