Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova 

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova proučava sljedeće: antene, uključujući analizu, oblikovanje, razvoj, mjerenja i testiranja; zračenje, širenje i međudjelovanje elektromagnetskih valova s diskretnim i kontinuiranim medijima te aplikacije i sustave značajne za antene, širenje i raspoznavanje kao što su primijenjena optika, tehnika milimetarskih i submilimetarskih valova, obrada i kontrola signala, radio astronomija, zemaljska komunikacija i komunikacija stacionirana u svemiru promatrane sa stanovišta zračenja, uključujući bežičnu, mobilnu, satelitsku i telekomunikaciju.
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2023.
Marko Bosiljevac
predsjednik
Dominik Barbarić
dopredsjednik

Poziv na predavanje...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Združeni odjel AES i GRS, Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

Heterogeneous silicon photonics

koje će održati dr. sc. Tin Komljenović, University of California Santa Barbara, USA. Predavanje će se održati u četvrtak 8. rujna 2016. u 11:00 sati u Sivoj vijećnici FER-a.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Sažetak predavanja

Data centri budućnosti? Što to Intel, HP, Oracle, Juniper i Cisco rade? U što američka vlada ulaže više od pola milijarde dolara? Odgovor se skriva iza imena "silicon photonics", odnosno optičkih sustava temeljenih na siliciju – materijalu zaslužnome za transformaciju naših života koji se nalazi u praktički svakom uređaju koji radi na struju. Sada silicij, oslanjajući se na milijarde i milijarde dolara potrošene tijekom razvoja elektroničke strane, obećava transformaciju optičkih komunikacija i senzora. Što siliciji može ponuditi u toj novoj areni i kako će to utjecati na tehnologiju i naše živote saznajte u kratkom predavanju.

 

Short biography

Dr. Tin Komljenovic received his M. Sc. and Ph. D. degrees in electrical engineering from Faculty of Electrical Engineering and Computing, University of Zagreb in 2007 and 2012, respectively. During his Ph. D. he was a visiting researcher at IETR, University of Rennes. His current research interests include photonic integrated circuits, optical access networks, wavelength-division multiplexed systems and tunable optical sources. He has authored or coauthored over 40 papers and holds three patents. Currently he is working as a Postdoctoral Researcher at University of California Santa Barbara pursuing research in photonic integration. Dr. Komljenovic is a recipient of the EuMA young scientist award.

Autor: Davor Bonefačić
Popis obavijesti