Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 

 

Broj posjeta:
33374
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Odjel za energetsku elektroniku

Razvoj energetske elektronike. Ta tehnologija obuhvaća efektivno korištenje elektroničkih komponenti, primjenu teorije krugova i tehnike osmišljavanja kao i razvoj analitičkih alata za elektroničku pretvorbu, upravljanje i održavanje električne energije.


Objavljeno: 10. 6. 2012. u 18:33
Poziv na predavanje

Hrvatska sekcija IEEE i njeni odjeli industrijske elektronike i energetske elektronike pozivaju vas na predavanje

 

"Boškovićeva teorija polja"

 

koje će održati Marito Mihovil Letica, autor knjige o Ruđeru Boškoviću, u četvrtak 14. lipnja 2012. u 14 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

O predavanju

Predavanje tematizira Boškovićevu teoriju polja, koja u nastanku njegove filozofije prirode zauzima iznimno značajno mjesto. Pokazala se Boškovićeva teorija polja, nastala sredinom 18. stoljeća, mjerodavnom i smjerokaznom u rastu i razvoju elektromagnetizma, poglavito u fizikalnim postavkama i otkrićima iz 19. stoljeća, tj. plodonosnim dosezima što ih povijest znanosti pripisuje Michaelu Faradayu i Jamesu Clerku Maxwellu.

Zanimljivim i važnim biva uvidjeti da Bošković pronicljivim i neiskustveno (neeksperimentalno) izgrađenim prirodoznanstvenim konceptima – koji su zasnovani na dvama metafizičkim načelima, načelu (zakonu) neprekinutosti te načelu jednostavnosti i sličnoznačnosti prirode – dospijeva do polja sile odnosno do svojega jedinstvenog zakona silâ; a toj okolnosti možemo u posve određenom smislu zahvaliti znanstvene poticaje koji su povijesnim slijedom znanstvenog i tehničkog napredovanja doveli do iznalaska radija, televizora, aparata tzv. bijele tehnike, mikrovalne pećnice, elektroničkog računala, mobitela, lasera itd.

Zatim će u predavanju »Boškovićeva teorija polja« biti razjašnjeno kako se ova teorija pokazala također odlučujućom za Boškovićevu anticipaciju bezdimenzijske subatomske čestice, otkrivene 60-ih godina 20. stoljeća i nazvane kvark, a koja zapanjujuće odgovara Boškovićevim neprotežnim točkama od kojih je – što i danas postojano izmiče zdravorazumskim intuicijama – sazdan čitav osjetilima dostupni protežni materijalni svijet.

 

Životopis predavača

Marito Mihovil Letica rođen je 21. 12. 1967. u Makarskoj. Osnovnu školu pohađao je u Podgori, a srednju u Makarskoj i Splitu. U Zagrebu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, isusovačkoj visokoškolskoj ustanovi, diplomirao je filozofiju i religiologiju. Njegovi članci i recenzije nerijetko su izlazili u znanstvenim časopisima i tjednicima za kulturu. Sudjelovao je kao predavač na više znanstvenih simpozija, tematizirajući u većini slučajeva misaono naslijeđe Ruđera Boškovića. Autor je knjige Odnos metafizike i znanosti: Boškovićevo metafizičko prirodoslovlje, objavljene 2011. u izdanju Filozofsko-teološkog Instituta Družbe Isusove u Zagrebu.

 

Aleksandar Szabo
Popis obavijesti
REPOZITORIJ
KONTAKTI
 
 
Mandatno razdoblje
 do 31. 12. 2019.
 
 
 
 
Denis Pelin
predsjednik odjela
e-mail 
 
 
Viktor Šunde
dopredsjednik odjela
e-mail