Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 

 

Broj posjeta:
86478
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

 

Odjel za menadžment u inženjerstvu

Cilj rada odjela za menadžment u inženjerstvu je promicanje prakse menadžmenta u inženjerskoj struci i u svijetu tehnologije. Odjel ohrabruje teorijski i konceptualni razvoj menadžmenta u organizacijama sa znatnim udjelom tehničke i inženjerske struke, te promiče visoke profesionalne norme među svojim članovima.


Objavljeno: 19. 3. 2013. u 09:36
Uređeno: 19. 3. 2013. u 10:27
Poziv na predavanje: mr.sc. Krešimir...

IEEE Hrvatska sekcija Odjel za menadžment u inženjerstvu poziva Vas na predavanje:

 

Primjena Lean principa u upravljanju portfeljem projekata (ili kako do Lean PMO-a?)" 

koje će održati  mr.sc. Krešimir Musa (CROZ).

 

Predavanje će se održati u utorak 26. ožujka 2013. godine u 16 h u Sivoj vijećnici FER-a. Više informacija o temi predavanja i predavaču pročitajte u nastavku vijesti.

Upravljanje portfeljem projekata kritična je točka bilo koje projektne organizacije. U njoj se presijecaju pitanja upravljanja raspoloživim ljudskim resursima, prioritizacije projekata, upravljanja financijskim tokovima na projektima, upravljanja eskalacijama itd. Ova pitanja su, naravno, generička i nisu specifična za pojedinu industriju unutar koje se događaju projekti. Slijedom te činjenice struka se sve više okreće prema lean management principima, poteklim inicijalno iz autoindustrije, kako bi se u takvom pristupu potencijalno pronašla rješenja za tipične probleme upravljanja portfeljem projekata.

Predavanje će ponuditi odgovore na pitanja: Možemo li u projektnoj organizaciji postići zadovoljavajuću razinu inovativnosti? Kako pomiriti inovativnost i "svakodnevni" posao? Kako postići optimalnu (ne maksimalnu!) iskorištenost ljudskih resursa dostupnih unutar portfelja projekata? Kako postići adekvatnu razinu transparentnosti unutar portfelja? Kako smanjiti "smeće" (engl. waste) u "proizvodnji" (tj. realizaciji projekata)?

Lean način razmišljanja (engl. lean thinking) usmjerava nas prema odgovorima na ova pitanja. Zato ćemo se u predavanju osvrnuti na razlike između tradicionalnog pristupa upravljanju portfeljem projekata i koncepta Lean/Agile PMO-a.
 

Tradicionalni pristup upravljanju portfeljem projekata temelji se na konceptima maksimalne iskorištenosti resursa ("maximize utilization"), kontrole kroz ključne točke ("control through milestones") i izvještavanje, te dugoročnom planiranju. Primjenom Lean principa u upravljanju portfeljem projekata pokušavamo fokus prebaciti na upravljanje tokom, uvođenje ograničenja ("Work In Progress limits") na broj aktivnosti (projekata?) koje se mogu simultano izvoditi, te na kontinuirano učenje i unapređenje unutar portfelja. Primjena Kanban metode jedan je od načina uvođenja Lean principa u upravljanje portfeljem projekata, te ćemo ovu metodu posebno obraditi.

 

Krešimir Musa je diplomirao i magistrirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. U dosadašnjem tijeku karijere bavi se projektima razvoja softvera, u različitim ulogama, od razvojnog inženjera pa do upravljanja portfeljem projekata. Posjeduje veliko praktično iskustvo u primjeni agilnih i iterativnih metodologija razvoja softvera, te je također veliki dio svoje karijere posvetio realizaciji projekata temeljenih na načelima servisno orijentirane arhitekture i automatiziranog upravljanja poslovnim procesima. Trenutno zaposlen u tvrtci CROZ, na mjestu direktora konzultantskih i implementacijskih usluga. Na ovoj poziciji, između ostalog, odgovoran je i za upravljanje portfeljem projekata. Jedan je od suosnivača udruge Agile Croatia, te je trenutno angažiran kao tajnik Udruge. 

 

Željka Car
Popis obavijesti
REPOZITORIJ
KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
do 31. 12. 2019.
 
 

 Marko Horvat

Predsjednik odjela
e-mail

 

 Dubravko Sabolić

Dopredsjednik odjela
e-mail

 

 Ivana Rašan

Tajnica odjela
e-mail

 

 


ANKETA
 
U koje biste vrijeme željeli da se odvijaju predavanja/događanja unutar Odjela*

 Tortni     Stupčasti     Složeni    Linije   |  Legenda ∇  
  • 4 [19.0%] - Prije 12 h
  • 3 [14.3%] - 12-15 h
  • 6 [28.6%] - 15-17 h
  • 8 [38.1%] - Poslije 17 h

Broj glasova: 21