WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2025.
Anamari Nakić
predsjednica
e-mail     
Martina Kutija
dopredsjednica

Pokrenut novi podcast ŽensCast

 

 ŽensCast je nastao u okviru hrvatske sekcije IEEE Women in Engineering kao pokušaj prilagodbe “novom normalnom”, odnosno “online” situaciji nastaloj radi pandemije Covida. Nadamo se da ćemo emitiranjem podcasta doprijeti do šire publike nego putem standardnih predavanja “uživo” koja su se održavala u prostorijama Fakulteta. Jedan od glavnih ciljeva djelovanja sekcije WiE-Hrvatska je potaknuti žene da svoje interese pronađu u nekom od STEM područja predstavljajući im ženske uzore. Pomoću ovog podcasta željeli bismo puno više od toga:

  • zanimaju nas mogućnosti primjene STEM vještina u svrhu rješavanja problema zajednice,
  • željeli bismo senzibilizirati studente tehničkih i prirodoslovnih fakukteta za društvene teme,
  • voljeli bismo osvijestiti neke predrasude koje danas postoje u javnom prostoru,
  • rado bismo otvoreno razgovarali o stereotipima, s ciljem osvještavanja vlastitih stavova I razmišljanja
  • zanimaju nas procesi promjene, kako osobne tako i institucionalne

 ŽensCast #1 održan je u sklopu Dana otvorenih prozora FER-a, 20.11.2020. , gošća je bila doc.dr.sc. Lana Horvat Dmitrović s kojom smo razgovarali o matematici na prvoj godini FER-a, mindfulnessu i ženskoj energiji na FER-u. Snimku razgovora možete pogledati na sljedećoj poveznici.

 

Autor: Josipa-Pina Milišić
Popis obavijesti