WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2025.
Anamari Nakić
predsjednica
e-mail     
Martina Kutija
dopredsjednica

ŽensCast #7: Antonella Barišić -...

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, u sedmom izdanju ŽensCast-a, podcasta interesne skupine Women in Engineering Hrvatske IEEE sekcije ugostili smo Antonellu Barišić, istraživačicu i doktorsku studenticu na FER-u.  

U razgovoru s Antonellom dotakli smo se mnogih tema: od studiranja na FER-u, rada u studentskim udrugama i zaposlenja u LARICS laboratoriju do sudjelovanja na NATO projektu MARCUS. Antonella nam je približila život u Albuquerqueu, New Mexico, usporedila svoja američka iskustva s radom u Hrvatskoj i objasnila zašto smatra da je za nju FER najbolji odabir studija. U novoj epizodi ŽensCasta doznat ćete kako najlakše prebroditi motivacijske krize koje se ponekad znaju javiti tijekom studiranja i rada na izazovnim projektima.

Antonella je magistrirala elektrotehniku i informacijske tehnologije na FER-u u srpnju 2019. godine, pod mentorstvom prof. dr. sc. Stjepana Bogdana na temi “Praćenje pokretnog objekta i vizualno navođenje bespilotne letjelice“. Tijekom studija bila voditeljica tima i voditeljica projekta, u studentskoj udruzi eSTUDENT, gdje je nadgledala razne projekte i koordinirala suradnju s industrijskim i akademskim partneri-ma.

Godine 2018. postala je jedna od prvih dobitnica stipendije Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS). Za njen samostalni znanstveni rad godine 2019. dodijeljena joj je Rektorova nagrada. Njezini istraživački interesi leže na sjecištu robotike, računalnog vida i dubokog učenja. Antonella je strastvena oko razvoja inteligentnih robotskih sustava koji mogu razumjeti svoje okruženje. Kao dio LARICS tima, bila je odgovorna za Challenge 1 međunarodnog robotičkog natjecanja MBZIRC 2020. Radila je na europskim projektima EKOKOMVOZ i VirtualUAV. Bila je voditeljica istraživanja na Sveučilištu New Mexico za projekt Mobile Adaptive/Reactive Counter Unmanned Aerial System (MARCUS), koji financira NATO Znanost za mir i sigurnost.

S namjerom ostvarenja ravnopravnosti spolova, a posebno s ciljem prepoznavanja temeljne uloge žena i djevojaka u STEM područjima znanosti, 11. veljače je odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda proglašen Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti. Cilj obilježavanja ovog datuma je potaknuti što više žena i djevojaka na uključivanje u istraživanje, promovirati razvoj karijere u znanosti i povećati svijest o doprinosu žena u znanosti. Povodom Međunarod-nog dana žena i djevojaka u znanosti u novoj epizodi ŽensCasta predstavljamo uspješnu i svestranu FER-ovku, istraživačicu Antonellu Barišić. Podcast ŽensCast nastao je u okviru suradnje IEEE interesne skupine Women in Engineering Hrvatska i projekta Caliper: povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova.

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti