WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2025.
Anamari Nakić
predsjednica
e-mail     
Martina Kutija
dopredsjednica

Novi ŽensCast je objavljen - Znanstvena spajalica.

U novom izdanju podcasta IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia nastavljamo sa predstavljanjem uspješnih FERovki. Naša gošća je inženjerka Una Pale, doktorandica na EPFL-u. Una se bavi obradom signala i strojnim učenjem sa primjenama u biomedicinskim istraživanjima. Nakon diplome 2016. godine, na FER-u je provela dvije godine radeći na zanimljivim problemima poput razvoja elektromiografskog biofeedback sustava MyMyo, podrške neurofeedback terapiji, implementacije tehnika disanja Nadi shodhana te proučavanja njihovog utjecaja na autonomni živčani sustav. Od 2018. godine zaposlena je na EPFL-u,  u Laboratoriju ugrađenih sustava (Laboratoire des Systèmes Embarqués). U okviru svoje doktorske disertacije nastavlja se baviti primjenama strojnog učenja u biomedicinskom području te razvija nove algoritme za primjenu u aplikacijama namijenjen-ima nosivim uređajima. Una je svestrana, završila je srednju muzičku školu, svira tri instrumenta (harfu, klarinet i klavir). Vrlo je aktivna u udruzi Penkala koja okuplja i spaja mlade hrvatske istraživače iz industrije i akademije, te potiče prenošenje znanja i iskustva među mladim genera-cijama.

Sa Unom smo razgovarali o svemu pomalo: o tome kako je u djetinjstvu razvila interes za prirodne znanosti; zašto se odlučila studirati baš na FER-u; kakva znanja i koje vještine je stekla na FER-u; kako se snašla u novoj sredini na EPFL-u te čime se bavi u okviru izrade doktorata. Pogledate li novu epizodu ŽensCasta do kraja, doznat ćete što je to znanstvena spajalica i kakve ona ima veze s našom Unom.
 

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti