WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2025.
Anamari Nakić
predsjednica
e-mail     
Martina Kutija
dopredsjednica

Interesna skupina Žene u inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Rodno osjetljivo poučavanje u STEM-u"

koje će održati izv. prof. dr. sc. Pina Milišić u srijedu, 6. prosinca 2023. godine, u 19.00 sati na FER-u u dvorani D102. Očekivano trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta. Predavanje se održava na hrvatskom jeziku i otvoreno je za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti. Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

 

Rodno osjetljiv jezik je važno društveno pitanje koje doprinosi većoj vidljivosti žena i ženskog rada. Jezik vrlo često predstavlja ogledalo društvene moći. Pored ostalog, jezik je paradigma društvenih i ekonomskih odnosa koji vladaju u zajednici. U pisanoj i usmenoj komunikaciji  često koristimo generički muški rod, nesvjesno dajući poruku da rad i doprinos žena nije vidljiv, nego da se podrazumijeva. S druge strane, za neka tradicionalno ženska zanimanja teško nalazimo odgovarajući oblik imenice u muškom rodu, iako danas sve češće muškarci obavljaju takve poslove. Svjedoci smo vremena kada munjeviti razvoj tehnologije mijenja društvene odnose i strogu podjelu na muške i ženske poslove. Pružanjem praktičnih savjeta i prijedloga za uvođenje rodno osjetljivog  govora u komunikaciji s učenicima i studentima, cilj nam je dati poticaj za korištenje rodno osjetljivog jezika u javnom diskursu. Jezik sam po sebi nije diskriminatoran nego ga takvim čine ljudi koji se njime služe. Jezik nam omogućuje da činimo izbore shodno kontekstu i sugovornicima.

 

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti