WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2025.
Anamari Nakić
predsjednica
e-mail     
Martina Kutija
dopredsjednica

Izložba "Žene i tehnika”

U stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu interpolirana je izložba

"Žene i tehnika - izložba rodno inkluzivne tematike" 

 Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka 2022. 

    Svoj doprinos izložbi dao je i FER, odnosno Središnja knjižnica FER-a kao i vodstvo IEEE interesne skupine WiE Croatia ostvarivši na taj način uspješnu suradnju sa Tehničkim muzejem Nikola Tesla. 

  Izložba govori o emancipaciji žena i ekonomskom osamostaljivanju koje je posljedično dovelo i do promjene njihovog društvenog statusa. Sve do osamdesetih godina 20. stoljeća žene su bile  zanemarene u povijesti znanosti i tehnologije. U novije vrijeme istraženi su i dokumentirani složeni društveni procesi te često slabije vidljivi faktori koji su uzrokovali spomenutu povijesnu nevidljivost žena.

U odjele stalnog postava Tehničkog muzeja interpolirano je četrnaest cjelina u kojima se između ostalog govori o ulozi žena u tehnološkom razvoju,  uključene su povijesne crtice o istaknutim znanstvenicama, ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima. Bez njihova doprinosa znanost i tehnologija kakve danas poznajemo bile bi bitno drukčije.

 

Autorice koncepta: Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar, Tea Kantoci
Kustosica: Kosjenka Laszlo Klemar
Stručni suradnici/ce: Anamari Nakić (FER), Josipa-Pina Milišić (FER), Goran Rajič (TMNT), Vedran Runjić (MHV/HVZ)
Tekstovi: Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar, Tea Kantoci
Lektura: Margareta Medjurečan 
Oblikovanje postava izložbe: Barbara Blasin, Hrvoje Đukez
Grafičko oblikovanje: Barbara Blasin
Tehnički postav: Hrvoje Đukez
Organizator: Tehnički Muzej Nikola Tesla

 

 

Autor: Josipa-Pina Milišić
Popis obavijesti