WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2025.
Anamari Nakić
predsjednica
e-mail     
Martina Kutija
dopredsjednica

ŽensCast#4: "Sve pet!"

Povodom Dana otvorenih prozora FER-a, 26. studenog 2021. premijerno je prikazana nova epizoda ŽensCasta, podcasta IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia (WiE Croatia). U novom ŽensCastu razgovarali smo sa mladom i uspješnom FER-ovkom, inženjerkom računarstva, poduzetnicom i aktivisticom Kajom Pavlinić.

ŽensCast#4 pod nazivom “Sve pet!”  pogledajte ovdje.

Kaja Pavlinić je projektna menadžerica u agenciji Speck, predsjednica Foruma za održivi razvoj Zeleni prozor, članica Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske, US Department of State Exchange alumna i mentorica na globalnoj platformi The Female Factor. Kaja je višestruka dobitnica Oskara znanja, najveće i najznačajnije državne nagrade u obrazovanju, koju Agencija za odgoj i obrazovanje dodjeljuje najboljim učenicima, pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u Hrvatskoj.

Nakon što odradi puno radno vrijeme u agenciji Speck, u slobodno vrijeme Kaja je posvećena radu s mladima, pisanju projekata i mentoriranju mladih. Kroz obrt KAJUŠKA pruža usluge izrade i održavanja web stranica te konzultantske usluge i usluge mentoriranja za civilno društvo i privatni sektor na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Kaja je cura za pet, pa je i razgovor s njom bio vezan za broj 5. Kaja je sa nama podijelila svoja razmišljanja vezana uz trenutke koji su je inspirirali, izazove koji su je izgradili, društvene probleme koji su je potaknuli da postane aktivni sudionik promjena. U ŽensCastu pod nazivom “Sve pet!” poslušajte što je Kaja rekla o sljedećim temama:

  • 5 početaka koji su je izgradili
  • 5 koraka pomoću kojih volontiranje postaje način života
  • 5 ciljeva Zelenog prozora
  • 5 najvažnijih stvari koje je naučila na FER-u.

Kao bivša FER-ovka, Kaja se prisjetila studiranja te je sa nama podijelila pet najvažnijih stvari koje je naučila na faksu. Poslušajte kako se Kaja na FER-u naučila nositi sa stresom kojeg je doživjela prilikom neuspjeha na prvom ispitu, te kako joj je upravo suočavanje sa neuspjehom pomoglo da izgradi snagu i samopouzdanje koje danas ima. “Na FER-u sam naučila da je organizacija 80% uspjeha”, kaže Kaja.

Profesori na FER-u su Kaju poticali da pokuša dublje razumijevati znanje koje su prenosili na predavanjima te su je motivirali na samostalno istraživanje, što smatra temeljem izvrsnosti u poslu kojeg danas sa velikim uspjehom obavlja. “Uvijek je važno biti gladan za temama koje nas zanimaju i za stvarima u kojima se želimo dalje razvijati”, smatra Kaja. “Fakultet daje poticaj, ali mi smo ti koji imaju odgovornost koliko ćemo zaista naučiti”, kaže Kaja o preuzimanju odgovornosti u procesu učenja. “FER je fakultet na kojem te doživljavaju kao osobu, a ne samo kao studenta”, ističe Kaja podršku i fleksibilnost koju je doživjela tijekom svog studija. Na kraju, poslušajte Kajino razmišljanje o smislenosti učenja teorema i dokaza na matematičkim predmetima.

Autor: Josipa-Pina Milišić
Popis obavijesti