WIE (Women in Engineering) Affinity Group

Wie logo WIE (engl. Women in Engineering) predstavlja skupinu IEEE članica i članova koji su prepoznali i pridružili se nastojanju IEEE-a da inspirira, uključi, ohrabri i ojača stručni i društveni angažman žena - inženjerki i znanstvenica - širom svijeta. Ova interesna skupina raznovrsnim aktivnostima promovira žene u struci i podržava ih u razvoju stručne karijere.To je najveća međunarodna stručna udruga s takvim ciljevima. WIE sada ima više od 250 interesnih skupina širom svijeta s preko 11.000 članica i članova. 
 
Hrvatska WIE interesna skupina osnovana je 27. listopada 2009., ima 34 članice i člana, te 10 počasnih gošći, nositeljica "Zlatne diplome" FER-a.
Vodstvo skupine
Mandat do 31. 12. 2025.
Anamari Nakić
predsjednica
e-mail     
Martina Kutija
dopredsjednica

ŽensCast#5: profesorica emerita...

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, 11. veljače 2022.  u petom izdanju ŽensCasta razgovarali smo sa profesoricom emeritom Brankom Zovko Cihlar. Profesorica Zovko Cihlar doktorirala je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1964. godine čime je postala prva žena doktorica elektrotehnike u Hrvatskoj.

ŽensCast je podcast IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia (WiE Croatia) koji se provodi u suradnji s FER-om i projektom Caliper. ŽensCast#5  premijerno je prikazan 11. veljače 2022. povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti. ŽensCast#5 pogledajte ovdje.

Profesorica Zovko Cihlar je osoba neiscrpne životne energije, što se vidi iz njene impresivne biografije iz koje smo ovdje izdvojili samo neka postignuća. 

Usporedno sa znanstvenom i nastavnom karijerom na ETF-u te kasnije na FER-u, od 1969. do 1988. godine radila je kao stručni suradnik u poduzeću Merkantile na planiranju i projektiranju radiokomunikacijskih veza za tvrtku Ericsson. Od 1974. do 1980. godine bila je članica državne delegacije za testiranje Ericssonovih radiorelejnih uređaja. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, profesorica Zovko Cihlar bila je nositeljica projekta osnivanja i izgradnje tvornice Unis telekomunikacije u Mostaru, gdje je kasnije bila predsjednica Koordinacijskog odbora u ime poduzeća Ericsson, na području planiranja proizvodnje prijenosnih uređaja i mjerenja kvalitete proizvoda. Od 1979. do 1990. bila je predsjednica sekcije JUREMA-Mjerenja u komunikacijskim sustavima. Od 1990. godine do danas predsjednica je Hrvatskog društva Elektronika u pomorstvu – ELMAR Zadar. Godine 1993. sudjelovala je u osnivanju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske gdje je od 2004. do 2008. godine obavljala dužnost potpredsjednice. 

Redovita je profesorica na FER-u od 1981. na Zavodu za radiokomunikacije koji danas nosi naziv Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKiST). Dugi niz godina na FER-u je predavala predmete “Televizija”, odnosno “Digitalna televizija”. “Multimedijske komunikacije” i “Širokopojasne mreže za distribuciju televizijskog signala”. Predavala je i na Elektotehničkom fakultetu u Sarajevu, te na istoimenom fakultetu u Osijeku. Autorica je sveučilišnog udžbenika “Šum u radiokomunikacijama”. Mentorirala je mnoge studente na diplomskom i poslijediplomskom studiju. Za značajan doprinos razvoju nastave i znanosti na FER-u je 1991. godine primila Zlatnu plaketu “Josip Lončar”, a 2003. godine dobila je nagradu “Moć znanja” Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Godine 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je profesorici Zovko Cihlar zvanje professor emerita. 

Sa profesoricom Zovko Cihlar razgovarali smo o svemu pomalo. Zanimalo nas je gdje je i na koji način razvila interes za elektrotehniku, doznali smo da se sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća na ETF-u dosta koristila literatura na engleskom jeziku, zanimalo nas je kako izgleda pokretanje jedne tvornice. U razgovoru smo se dotaknuli ELMAR-a, HATZ-a, te dugogodišnje suradnje HRT-a i FER-a koja je započela kao suradnja RTZ-a i ETF-a, inicijativom mentora profesorice Zovko Cihlar, profesora Smrkića. Profesorica je sa velikim ponosom istaknula svoje bivše studente i doktorande FER-a, danas inženjere i znanstvenike koji svojim radom aktivno doprinose napretku FER-a i boljitku društva u cjelini. Pored obitelji o kojoj govori sa velikom toplinom i ponosom, profesorica posebno ističe kako za nju najveći uspjeh predstavljaju sretni i zadovoljni ljudi koje je kao mentorica potaknula da se pronađu u znanstveno-nastavnom radu na FER-u.  

Pogledajte ŽensCast#5 i neka barem dio pozitivne atmosfere i životne energije profesorice Zovko Cihlar pređe i na vas! 

ŽensCast je podcast IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia (WiE Croatia) koji se provodi u suradnji s FER-om i projektom Caliper. ŽensCast#5  premijerno je prikazan 11. veljače 2022. povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti. ŽensCast#5 pogledajte ovdje.

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti