Odjel za komunikacije

Odjel za komunikacije obuhvaća znanost, tehnologiju i aplikacije koje podržavaju prijenos i organizaciju informacija različitih vrsta medija i formata kroz komunikacijske mreže i kanale. Navedeno može uključivati:

  • Arhitekturu, kontrolu, upravljanje, učinkovitost i primjene elektroničkih, optičkih i bežičnih komunikacijskih mreža;
  • Tehnologije i servisi za postojeće mreže i mreže u nastajanju te Internet;
  • Teorije i metode modulacije, detekcije, kodiranja i signalizacije kroz kanale, oblikovanje i vođenje mreža s komutacijom paketa i mreža s komutacijom kanala;
  • Sustave za komutiranje i usmjeravanje;
  • Komunikacijske protokole, programsku podršku i programe koji djeluju između aplikacije i mreže;
  • Metode za postizanje kvalitete i pouzdanosti usluge;
  • Komunikacijske sposobnosti terminala, uređaja i informacijskih sustava;
  • Komunikacijske standarde i specifikacije;
  • Utjecaj komunikacijskih tehnologija na društvo i pojedinca.

Web sjedište matičnog društva IEEE Communications Society je www.comsoc.org.

Trenutačno postoji jedan studentski ogranak Odjela za komunikacije, pridružen Studentskom ogranku Sveučilišta u Zagrebu.

[ComSoc Croatia Chapter logo]
 
 
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2024.
 
Petar Šolić
predsjednik
 
jurica-babic · GitHub
Jurica Babić
dopredsjednik

 

 

 

 

Poziv na predavanje: "Upotreba...

PMF Split i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje:

"Upotreba software senzora koristeći ML"

koje će održati Leon Ćatipović, PMF Split, u četvrtak 15. prosinca 2022. godine na splitskom FESB-u, s početkom okupljanja u 18:30h.

Agenda:
18:30 — 19:00 Okupljanje
19:00 — 19:45 Predavanje
19:45 — … druženje uz Calypso pizze & piće

U ugodnoj atmosferi PICS-a na FESB-u u večernjim satima moći ćete se družiti s mnoštvom poznatih lica, ali i uvijek upoznati neko novo lice, a svakako čuti nešto novo u tehnološkom smislu.
Za one koji nisu u Splitu, predavanje će se moći pratiti online!

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Biografija predavača:

Leon Ćatipović je magistar fizike, smjer računarska fizika. Područje interesa mu je rad na temama vezanim za more, u sklopu čega je i volontirao u Institutu za oceanografiju i ribarstvo. U veljači 2021. zapošljava se kao asistent na HRZZ projektu "Software Sensor Augmentation at Environmental Data Analysis Laboratory", te upisuje interdisciplinarni doktorski studij oceanologije. Prvenstveno se fokusira na primjenu metoda strojnog učenja za rekonstrukciju nedostajućih podataka u oceanografiji. Dodatno područje interesa pronašao je u satelitskoj oceanografiji i daljinskom mjerenju. U proljeće 2022. odlazi na usavršavanje u svjetski renomirani Plymouth Marine Laboratory u Ujedinjenom Kraljevstvu. Do danas prezentirao je dva međunarodna postera na European Geoscience Union-u, te objavio više Q1 članaka.

Sadržaj predavanja:

Leon će prezentirati metodologiju i iskustva stečena prilikom rekonstruiranja podataka dobivenih iz europskog programa za promatranje zemlje (Earth observation programme) - Copernicus Programme. Prvi dio je rekonstrukcija vjetra nad Sredozemljem, a u drugome je riječ o rekonstrukciji klorofila na temelju satelitskih snimaka Jadrana. Riječ je o djeliću šire priče u kojoj pokušava fizičke senzore nadomjestiti onim što nazivamo software senzorima - korištenjem strojnog učenja i raspoznavanja podataka, odnosno dubinskih neuronskih mreža (GAN - generative adversarial networks) pokušava proširiti njihov doseg, odnosno područje na kojem neki senzor može dati pouzdano mjerenje. Dio istraživanja pokušava zajedno s kolegama s Prometnog fakulteta u Zagrebu primijeniti i na mreže prometnica, tako da na temelju djelomičnih podataka rekonstruiramo širu prometnu sliku. Primjene postojećih istraživanja mogu biti u green-field domeni (koliko je senzora potrebno da se procjeni vjetropotnecijal nad Jadranom?) ili za kontinuirano monitoriranje i upravljanje morskim resursima (klorofil kao primarna proizvodnja u hranidbenom lancu). Obje teme su popularne u nadolazećim pozivima za EU projekte, stoga bi mnogima moglo biti zanimljivo poslušati ovo predavanje i dobiti ideju za nekakav svoj budući projekt i kako Leonova stečena iskustva primijeniti u svom projektu.

Autor: Lea Skorin-Kapov
Popis obavijesti