Odjel za elektromagnetsku kompatibilnost

Elektromagnetska kompatibilnost (engl. Electromagnetic Compatibility, skr. EMC) definirana je kao sposobnost uređaja, opreme ili sustava da zadovoljavajuće radi u svom elektromagnetskom okruženju, tj. da radi u namijenjenim operacijskim uvijetima sa zadanim nivoima učinkovitosti bez pogoršanja zbog elektromagnetskih međudjelovanja, kao i da svojim radom ne uzrokuje neželjene elektromagnetske smetnje bilo čemu u tom okruženju.
Poboljšanje elektromagnetske kompatibilnosti uključuje rad u sljedećim područjima:
 1. Razvoj inženjerskih standarda
 2. Razvoj numeričkih modela
 3. Tehnike mjerenja i testne procedure
 4. Instrumenti za mjerenje
 5. Karakteristike sustava i opreme, kao što su osjetljivost (otpornost), povredljivost, odgovarajući efekti širenja, i subjektivni efekti
 6. Unaprijeđenje tehnika i komponenata
 7. Edukacija o elektromagnetskoj kompatibilnosti
 8. Studije o podrijetlu interferencija, umjetnih, kao i prirodnih, i njihove klasifikacije
 9. EM-zaštita
 10. Tehnike štićenja
 11. Nuspojave djelovanja elektromagnetske energije
 12. Znanstvene, tehničke, industrijske, profesionalne ili neke druge aktivnosti, koje dopridonose ovom području, ili koriste tehnike ili proizvode ovog područja.
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2023.
Zoran Blažević
predsjednik
Anna Sušnjara
dopredsjednica
 
 
 
 

 


 

Odjel za elektromagnetsku kompatibilnost Hrvatske sekcije IEEE (IEEE EMC Society - Croatia Chapter), u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB Split), i ove godine organizira i poziva Vas na simpozij iz područja elektromagnetske kompatibilnosti:
 
Symposium on Environmental Electromagnetic Compatibility 2012
 
od 11. do 13. rujna 2012. godine u Splitu.
 
Istovremeno se održava i konferencija SoftCOM 2012 - 20th International Conference on Software, Telecommunications and Computer Networks. Detaljne informacije možete pronaći na adresi http://www.fesb.hr/SoftCOM.
 
Raspored događanja, predavanja i sastanaka je u repozitoriju na dnu stranice. U sklopu navedenih događanja održat će se i sastanci našeg Odjela (IEEE EMC Society - Croatia Chapter).
 
Pozivamo vas da nazočite predavanjima na svim tehničkim sekcijama kao i svim ostalim događanjima koje Odjel organizira u okviru Simpozija. Za članove IEEE EMCS Hrvatskog Odjela pristup svim događanjima je slobodan. Sa zadovoljstvom očekujemo da nam se pridružite u Splitu!
 
Srdačan pozdrav,
Antonio Šarolić
Predsjednik Odjela za elektromagnetsku kompatibilnost Hrvatske sekcije IEEE
(IEEE EMCS Croatia Chapter Chair)
 
Autor: Damir Senić
Popis obavijesti

Repozitorij