Odjel industrijske primjene

Područje djelovnja Odjela industrijske primjene je unaprijeđenje teorije i primjene inženjerstva u razvoju, oblikovanju, proizvodnji i primjeni električkih sustava, uređaja, aparata i upravljanja procesa i opreme u industriji; promocija sigurnih, pouzdanih i ekonomski isplativih instalacija; nužnost industrije kao predvodnice u pitanjima očuvanja energije i okoliša, zdravlja i sigurnosti; stvaranje inženjerskih standarada i postupaka; profesionalni razvoj članova.

Odjel industrijske primjene Hrvatske sekcije IEEE osnovan je 30. travnja 2008. godine.

Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2021.
Stjepan Stipetić
predsjednik
Martina Kutija
dopredsjednica

Poziv na predavanje Hrvoja Pandžića:...

Pozivamo vas na predavanje u sklopu IEEE Odjela za elektroenergetiku i IEEE Odjela za industrijske primjene koje će se održati u ponedjeljak 04.05.2015. u 14 h u Sivoj vijećnici:

"Električna vozila: sve se mijenja, ali i ostaje isto"

Predavanje će održati doc. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

Više u nastavku obavijesti.

Jedna od značajnih prepreka integraciji električnih vozila jest cijena samih baterija. Ta je cijena posljednjih godina značajno pala te se očekuje njen daljnji pad na prihvatljive razine u nadolazećim godinama. Međutim, za opće prihvaćanje električnih vozila u društvu nužno je uspostaviti odgovarajuću infrastrukturu za punjenje baterija. Kako bi se vozači lakše odlučili za investiciju u električno vozilo, potrebno im je osigurati bezbolan prelazak s konvencionalnih vozila koja koriste motore s unutarnjim izgaranjem. Pritom najveći problem predstavlja dugotrajan proces punjenja baterija. Navedeni problem donekle se može smanjiti korištenjem superpunjača velike snage. Međutim, ni oni se ne mogu mjeriti s brzinom točenja benzina u spremnik, pa je potrebna još jedna karika koja bi omogućila da se vozačima iskustvo korištenja vozila ne naruši. Stanica za izmjenu baterija električnih vozila je infrastrukturni subjekt koji bi zamijenio postojeće benzinske postaje i time vozačima omogućio zadržavanje starih navika.

Tijekom predavanja će se opisati postojeća infrastruktura vezana za punjenje baterija električnih vozila, s osobitim naglaskom na stanice za izmjenu baterija. Opisat će se cjelokupni model pogona takve stanicekoji, osim sustava za upravljanje baterijama (Battery Management System), uključuje i nesigurne parametre: potražnju za izmjenom baterija tijekom dana, stanje napunjenosti zamijenjenih (dolaznih) baterija te cijene električne energije na tržištu. Također će se predstaviti rezultati testnog primjera poslovanja jedne takve stanice temeljenog na dostupnim stvarnim podacima.

Autor: Vinko Lešić
Popis obavijesti